Miniatűr sziklakertet

A sziklakert a természet miniatürizált változata. A kertecskét telepítsük konténerbe, és helyezzük az út mellé, a bejárathoz, esetleg a lakásba, a benne lakó növényektől függően. Kültéri minikerthez pozsgásokat, gyógynövényeket, egynyáriakat is választhatunk. Bentre a törpe növekedésű trópusi növények a legmegfelelőbbek.

miniatűr sziklakert

Előkészítés

Válasszunk edényt. A sekélyekbe alpesi növényeket telepíthetünk. Nagyobb természetes sziklák, kifaragott tufák alkalmasak a kerti utak mentén egy-egy nagyobb szöglet díszítésére.

Helyezzünk az edény aljára jól átmosott kőzúzalékot. A gyökerek így sose fulladnak szétiszapolódott földbe, és az edény alján lévő kifolyónyíláson a fölösleges víz eltávozik.

Töltsük föl az edényt a peremétől 12,5 cm távolságig komposzttal. Vigyázat, ha az edény túl súlyos, nehezen fogjuk végleges helyére cipelni, ezért jó, ha a kiválasztott hely közelében végezzük el a műveletet. A komposzthoz újabb kőzúzalékot keverhetünk, hogy a talaj vízelvezetését tovább javítsuk. A gyökereket pedig megóvjuk a rothadástól. Mészkövet ne használjunk.

Ha a kertben ásunk, mindig gondoljunk rá, hogy a pofásabb köveket félretegyük díszítési céllal. Magunk is meghökkenünk, hogy mennyiféle kő összejön.

A díszítésre használt köveket helyezzük a konténerbe. Ha elégedettek vagyunk az elrendezéssel, akár ki is vehetjük őket, hogy majd a beültetés után kerüljenek végleges helyükre. Így megkönnyítjük az ültetés folyamatát.

miniatűr sziklakert edényben

Növényválasztás

A növények kiválasztásánál fő szempont, hogy hasonló igényű növényeket ültessünk össze. A sekélyen gyökerező növények vegetatív részei ne takarják el a sziklákat. A levélszín, virágszín megválasztásánál a kövekkel való harmonizálásra törekedjünk. A növények közötti teret sóderrel, vagy fenyőkéreggel töltsük ki. Ezzel meggátoljuk a mohásodást, algásodást.

Egész évben színes és virágzó edényünk lesz például az alábbi növényekkel:

Juniperus communis ‘Compressa’ törpe növekedésű boróka, amelyik kiemelkedik a környezetéből. Nagyobb konténerekhez használjuk.

Ajuga reptans ‘Braunherz’ bíbor levelű indás ínfű, áprilistól júniusig mélykék virágaival díszít.

Saxifraga sempervivum ‘Silver Cushion’ igénytelen kőtörőfű. Ezüstös levelei mellett, májustól júniusig rózsaszín virágai is emelik a kiskert szépségét.

Thymus citriodorus ‘Archer’s Gold aromás illatú, aranyló levelű kakukkfű. Júniusban, júliusban hozza fehéres rózsaszínű virágait.

Sedum spathulifolium ‘Cape Blanco’ ezüstös, rozettásan fejlődő varjúháj, levelei örökzöldek. Júniusban hozza sárga virágait.

Sedum album ‘Coral Carpet’ varjúháj fehér virágai június, júliusban emelkednek a bronzszínű levelek fölé.

Sempervivum tomentosum kistermetű kövirózsa, ezüstös, rozettás levélzettel.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás