Az indás ínfűnél csodálatosabb növényt aligha találsz!

https://hal.sorbonne-universite.fr/hal-01157962Az indás ínfűnél csodálatosabb növényt aligha találsz! És nem is kell érte elmenni a világ végére, drágán megvásárolni. Nálunk vadon is előfordul.

Hogy mit tud? Gyógynövény, irtja a kártevő rovarokat, remek talajtakaró, és mutatós dísznövény, különösen a kertészeti fajtái. Most már biztosan felkeltettük az érdeklődésedet. De kezdjük az elején!

indás ínfű

Az indás ínfű leírása

Az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó Ajuga nemzetség több mint 300 fajt számlál. A fajok többségét talajtakaró dísznövényként ültetik. Sokuknak ismert népgyógyászati alkalmazása is.

Ide tartozik az indás ínfű (Ajuga reptans), amely nálunk vadon is előforduló erdei aljnövény.  Alacsony termetű (10-30 cm). A szár töve indás, az indák legyökeresedők. Tőlevelei hosszúnyelűek, szárlevelei ülők, tojásdadok. A kék virágok füzérben állnak Termése makkocska. Magját hangyák terjesztik.

Erdők, ligetek, nyirkos rétek, cserjések lakója.

Az indás ínfű gyógyhatásai

Virágos hajtásait áprilistól júniusig gyűjtik. Fő hatóanyagai cseranyagok, flavonoidok, kisebb mennyiségben keserűanyagok. A népgyógyászat régóta használja máj- és epebántalmak kezelésére, külsőleg szájüreg és a torokgyulladás ellen, nehezen gyógyuló sebek borogatására. A szakemberek eddig csak összehúzó és vérzéscsillapító hatása igazolták. Házilag a megszárított hajtásokból készült forrázatát ma is fogyasztják megfázás, ingerlő köhögés ellen, illetve epe- és májbántalmak esetén.

Indás ínfű tea

Hozzávalók: 1evőkanál szárított és aprított ínfű, 4 dl vízzel Az aprítékot forrázd le és 10 percig hagyd állni. Szűrd le, és fogyaszd el. Ajánlott adagja naponta kétszer.

Népgyógyászati felhasználása Szatmárban: külsőleg az egész növény forrázatát használják lábfürdőként és pakolás/borogatás formájában sebek, törés, rándulás, ficam és ínszalagszakadás esetén. (Művelődés-, Tudomány- és Orvostörténeti Folyóirat 2014. Vol.5.No.9)

indás ínfű csokorba kötve

A rovarölő indás ínfű

Az indás ínfűnek nincs saját kártevője. Megfigyelték, hogy virágzásban a levéltetvek sem támadják meg. Az üvegházi molytetű ugyan megtelepedik rajta, de nem szaporodik, nem alakít ki rajta telepeket. Az elmúlt évtizedekben több kutatás foglalkozott az indás ínfű alkoholos kivonatának rovarölő hatásával. Megállapították, hogy fő hatóanyagai az ekdiszteroid típusú vegyületek, amelyek egyébként az ízeltlábúak szteránvázas hormonjai, a rovarok átalakulásában, vedlésében játszanak szerepet. Az ekdiszteroidok megzavarják a lárvák kifejlődését, vedlését és vissza nem fordítható, halálhoz vezető folyamatokat indukálnak. Ezért elképzelhető felhasználásuk környezetbarát, emlősökre és a beporzást végző rovarokra sem veszélyes „zöld”, azaz környezetbarát rovarölő szerként. (https://www.researchgate.net)

Kísérletet tehetsz izopropil alkoholos kivonatával történő permetezéssel

A „Tükör” ablakfény például hígítatlanul felhasználható a növényekre, egészségre nem veszélyes. Alkalmazzák vegyszermentes házikertben, kártevők ellen. Mi is kipróbáltuk. Gyérít, de nem elég hatékony, és naponta ismételni kellene a permetezést. Ami időigényes és drága.

Kipróbáltuk, működik!

„Tükör” ablakfény 1 literébe áztass 15 dkg szárított virágos indás ínfű hajtást, lezárva hagyd állni 3 napig. Majd szűrd le, adj hozzá egy evőkanál mosogatószert, hogy segítsd a permetcseppek szétterülését, és hígítás nélkül permetezd a növényekre, a levelek fonákára is. Az adagolási információkat innen lestük el: http://hal.upmc.fr/hal-01157962. Idén házikertben, lepkekabócák ellen kipróbáltuk, nálunk ők okozzák most a legtöbb problémát. Működött! Persze nem úgy hat, mint egy “kemény” rovarölő szer, ezért mi hetente kétszer ismételjük, ugyanazt az oldatot használva. A lepkekabócák egyébként is nehezen pusztíthatók, folyamatosan visszatérnek, többféle fejlődési alakjuk egyszerre van jelen, ezért nagyon nehéz  ellenük védekezni. Valószínűleg az egész szezonban kell majd használni. A környéken fellehető rovarfészkeket is folyamatosan fel kell számolni!

Díszíts indás ínfűvel!

Dísznövényként napos, tápdús talajú évelő ágyba egyesével, vagy kis csoportba ültesd.Tűri az árnyékos, száraz helyeket is. Ellenálló, mint már szó volt róla, kártevői nem igen vannak. Esetenként előfordulhat lisztharmat-, vagy egyéb gombás fertőzés, ezek azonban jelentős kárt nem okoznak. Kék virágfürtjeiben májusban, júniusban gyönyörködhetsz.

Megszámlálhatatlanul sok kertészeti fajtái közül nálunk forgalomban lévő, és legismertebb fajtái: ‘Atropurpurea’ levélszíne sötétbordó, bronzos; ‘Burgundy Glow’ fehér, rózsaszín, lila, zöld színekben tarkállanak a levelei; ‘Evening Glow’ bordó-barna-lila levelű; ‘Metallica crispa’ zöld levelei fodrozott szélűek. A kertészeti fajták gyógyhatását vagy rovarölő hatását nem vizsgálták!

Ajuga reptans 'Burgundy Glow'

Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’

Sorközök takarása indás ínfűvel

Az indás ínfű kiváló gyomelnyomó, ellenálló, ezért sorközök talajtakarására alkalmas. Félárnyékos helyen is szépen fejlődik, ezért ideális gyümölcsfasorok közé telepítve, eróziónak kitett, árnyékos lejtőkön. Március közepén vetheted palántának. 15-30 cm-re ültesd a palánta töveket egymástól még szeptemberben. Sortávolság 35-40 cm. A cserepes palánták kertészeteinkből beszerezhetők. Rendszeresen nyírni kell, hogy jól betöltse talajtakaró funkcióját. Cikk ajánlat: Sorközök takarásának előnyei és lehetőségei

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa