Minél kisebb, annál jobb

Minél kisebb, annál jobb. Ha még ehető is, az a legjobb. A nemesítők folyamatos új, kis termetű fajtákat dobnak piacra. ÚJ színek, formák, ízek jelennek meg.

Mielőtt vásárolnánk, gondoljunk arra, hogy új, gyakran a mi éghajlatunktól eltérő, a hazai talajviszonyokon nem próbált fajtákról van szó. Ha katalógusból választunk, sokukat csak fényképen láttuk eddig, és így álmodtuk bele kertünkbe. Másfelől viszont mindannyian tudományos kutatók vagyunk a saját kertünkben. Ez teszi a kertészkedést érdekessé, izgalmassá. Vagyis kísérletezzünk!

Néhány példa kis termetű, városi kertekben, erkélyen, ablakban is megélő dísz- és haszonnövényre.

Rózsák

Igen kedveltek a mini rózsák talajtakaró változatai.

Stadt Rom talajtakaró rózsa

Stadt Rom talajtakaró rózsa. Lazacrózsaszínű szimpla virágai tömegesen virítanak.

Hozd be a nyarat a konyhádba! Adja ki az új jelszót a dán Rosa Esklund, a Roses Forever rózsanemesítője. A dán nemesítő cég új mini rózsa sorozata, az Edible Roses (ehető rózsák) a főzéshez használhatók. A virágok, virágbimbók, virágszirmok remek ételdekorációk, illetve különböző fogások alkotórészei. A fogyaszthatóság alapfeltétele, hogy ezek a dekoratív, illatos rózsák vegyszermentesen nevelik.

infinity rózsa, Princess sorozat

Infinity rózsa, Princess sorozat.

Rosa Eskelund dán rózsatermesztő által a Roses Forever kertészetben előállított Infinity minirózsa sorozatait a japán kert- és virágkiállításon mutatták be. A 7 cm átmérőjű virágok élettartama öt hét. A növény vaskos levelei fokozzák szárazságtűrését. Beltéri tartásra kiváló, de kültéri ágyásokban is tartható. Tarthatjuk konténerben is. Télálló, ha május és szeptember között kerül kiültetésre. Tartsuk nedvesen a talaját.

Gyümölcsfák

A Plantinova spanyol kertészet új élelmi növényeket állít elő, magas hozzáadott értékkel, a felhasználók igényeire fókuszálva. Legalábbis honlapjukon ezt állítják. Így például kis termetű, erkélyen is tartható, különböző konténer mértbe illő gyümölcsfácskákat forgalmaz, Fruit Me márkanéven. A fák olyan lassan fejlődő alanyokra vannak oltva, amelyek a fák növekedését kordában tartják, és a gyümölcsök minőségét javítják. Link ajánlat: Konténerben nevelhető barackfák.

A nagyvárosi közterületek egyik ígéretes fája a díszkörte. A talajban nem válogatós, szárazság és légszennyeződés tűrő díszkörték közül a kelet-ázsiai eredetű Kínai díszkörte (Pyrus calleryana) ‘Jaczam’ fajtájáról is kiderülhet, hogy igazi városlakó. A törpe növekedésű fajta felálló habitusú, 6×6 méter. Lombozata dús, tavasszal fényes zöld levelei mellett jól mutatnak a hófehér virágok. Ősszel ragyogó vörös levelei között kis sárga gyümölcsfürjei díszítenek. Metszeni nem kell.

kínai díszkörte

Kínai díszkörte

A német IPM nemzetközi vásáron (2015. január 27-30. Essen) az ír Springfield faiskola bemutatja miniatűr Coronet sorozat cseresznyefáit, amelyeket most vezet be az Európai piacon. A miniatűr fák napos helyre valók. Talajban nem válogatnak, de jó vízgazdálkodású talajt igényelnek. Kb. 25 literes edénybe ültethetők. A szabad gyökerű 150-170 cm magas csemeték online megrendelhetők. Javasolt optimális ültetési idejük november-március. Az első évben öntözést igényelnek. Lassan ható műtrágyával márciusban tápoldatozható.

Orgonák

És itt az augusztusban virágzó orgona, Syringa ‘Bloomerang’ is. A kompakt törpenövekedésű cserje több hullámban virágzik. Konténerben is nevelhető. Napra, jó vízgazdálkodású talajra való. Nyáron öntözni kell. Virágai együtt illatoznak a rózsákkal és a liliomokkal.

A törpe növekedésű, térdig érő nyári orgonák közül is legkedveltebb a szürkés-zöld levelű, kék virágú Buddleia davidii ‘Blue Chip’. Napra ültessük. Akár szegélynek is ültethetjük, és konténerben is nevelhetjük. Júniustól egészen a fagyokig virágzik. Virágzása folyamatos akkor is, ha nem távolítjuk el az elnyílt virágokat. Magot alig hoz. Félfás dugvánnyal szaporíthatjuk.

Buddleia davidii Blue Chip

Buddleia davidii Blue Chip. Fotó: Wayside Gardens

 

Miniatűr kertészkedés

A miniatűr kertészkedés a növénykereskedelem új ága. Sok kertcentrum állít ki miniatűr kerteket, amelyekhez miniatűr növényeket árul.

Japánban már évszázadok óta ismert a miniatűr kertészkedés saikei néven. Ha nagyon vulgárisak akarnánk lenni, a saikei nem más, mint miniatűr kert egy dohányzóasztalon. Gondozásukkor bonsai technikákat alkalmazunk.

A miniatűr kertészkedés másik változata a florárium.

A sziklakert a természet miniatürizált változata. A miniatűr sziklakertecskét telepítsük konténerbe, és helyezzük az út mellé, a bejárathoz, esetleg a lakásba, a benne lakó növényektől függően. További cikk ajánlat: miniatűr sziklakertek.

minikert

Dívik a mini kaktuszok, mini kaktuszkertek, zsebkaktuszok divatja is. Mindegyik kedves ajándék. A kaktuszok egymás mellett, egymás szépségét emelik ki. Még izgalmasabb a látvány, ha tájképszerűen rendezzük össze őket, egy közös konténerben. Cikk ajánlat: Mini kaktuszkert, mini kaktusz.

Kertünk egzotikussá tehető, ha különleges konténeres növényekkel rendezünk be egy-egy kisebb területet, zugot, amely akár minden évszakban a legjobb formáját hozhatja. Kis helyre limitált magasságú, lassú növekedésű fajokat használjunk. Ezek, bár rövidebb életűek, könnyen cserélhetők. Cikk ajánlat: Konténerkertek

Létesíthetünk mini zöldségeskertet. Termeszthetünk függőkosárban, virágládákban, cserepekben. Minden alacsony, széles szájú edény megfelel a célnak. Hasonlóképpen jól használhatók a palántanevelő zsákok. Ezekben termeszthetünk padlizsánt, paprikát, salátát vagy babot.

Mini gyümölcsöskertet is létesíthetünk. Sokan vagyunk, akiknek nincs helye gyümölcsöskert telepítésére. Azonban a gyümölcstermő bokrok, de még fák is kis helyen elférhetnek. Mindez csupán az alany megválasztás és nevelés kérdése. Cikk ajánlat: Gyümölcstermő növények konténerben.

A kilencvenes években megjelent a “plant art” ahol a múzeumokban és galériákban megjelenő hordozható kertek kis alapterületűek. Ezeket a kertminiatúrákat nevezik mikrokerteknek, vagy konténerkerteknek is, melyek áthelyezhetőek, hordozhatók. Cikk ajánlat: Mikro kertek a művészetben

kertrészlet

Kertrészlet dézsás növényekkel. Velük bármilyen terület pillanatok alatt burjánzó kertrésszé varázsolható.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!