Saikei, miniatűr táj

Katona Ervin a kertponton is megjelent cikke alapján

Ez a cikk azoknak szól, aki a mesék birodalmába vágyakozik, akinek a törpeország szóra beindul a fantáziája, és lélekben ártatlan gyermekként gyönyörködne a törpék birodalmában, egyben megismerkedne az élő tájkép keleti filozófiájával.

Juniperus saikei

Boróka saikei. Forrás: ausbonsai.com.au

A saikei (ejtsd: szájkej), szó szoros értelmében eleven tájkép, tulajdonképpen háromdimenziós tájábrázolás. Mint ahogy azt megfigyelhettük már a bonsai (bonszáj) és a suiseki (szujszeki) művészeténél is, ez a kifejezési forma is Ázsiából, Kínából indult hódító föld körüli útjára.

Meghatározása bonyolult, mert több művészeti irányzatot is egyesít egy kompozícióban. Ha nagyon vulgárisak akarnánk lenni, a saikei nem más, mint miniatűr kert egy dohányzóasztalon. Gondozásukkor bonsai technikákat alkalmazunk.

A saikei kialakításának művészetét Japán ősi vallása, a sintoizmus hívta életre. E vallás világképe szerint a természet által kialakított kövek, valamint a természeti környezet más elemei, mint például a Nap, a Hold, egyes különleges fák a hatalmas szellemi erők és istenek lakhelyei. Ezeket a köveket rizsszalmával burkolták be, hogy isteni természetüket hangsúlyozzák.

Toshio Kawamoto bonsai mester, aki a saikeit újra felfedezte és divatba hozta így foglalja össze a saikei lényegét:  Nem hiányozhatnak a kövek az alkotásból, és ezek, valamint a talajszint az edény szintje fölé emelkedik. A japán bonsainak szintén részét képezték a kövek, de idővel ezek kikerültek, és csak kétféle alkotásnál maradtak továbbra is a bonsai elemei: a követ átszövő gyökereztetésnél, és a kőre telepített növények esetében.

A fák egyedül és csoportosan is ültethetők.  A bonsai esetében a csoportosan ültetett növények egységes megjelenésűek, lomkoronájuk egységet alkot. A saikeinél több fajt is ültethetünk egy kompozícióba.  A kompozíciótól függően létrehozható fú, cserjeszint is ugyanabban az alkotásban. Sőt helyet kaphatnak a virágok is.  Pl.: kisméretű virágzó alpesi növényeket, törpe füveket, mohát is lehet ültetni, amelyek méretarányuknak köszönhetően megfelelnek a miniatűr tájképnek, hiszen a saikei sokkal inkább miniatűr kert, semmint bonsai. Ezért az évszakok váltakozásával a saikei is változik. A virágok tavasszal kinyílnak, lombhullató fák levelei ősszel megszínesednek, majd elvesztik lombozatukat, és ágrendszerükkel hívják magukra a figyelmet,  míg az örökzöldek leveleikkel továbbdíszítenek.

A saikeinél szabadon használnak számos olyan figurális díszítő elemet, (mint pl.: ember, állat híd, templom, épület, stb.) amellyel természetesebbé szeretnék tenni a tájképet, mint pl.: a katonai, vagy a vasúti terepasztal modellezésnél! A bonsai művészete a környezetétől elszigetelt fa formáját mutatja be, a saikeinél a tájon van a hangsúly. A bonsai művészeténél felhasznált sziklák, vagy kövek a rá-, vagy a beleültetést szolgálják. A saikeinél ugyanezek az elemek a bemutatott táj szerves részét képezik.

A felhasznált fák

Ficus Wiandi

Ficus Wiandi

A saikeihez való fák kiválasztása minden tekintetben eltér a bonsai követelményeitől. A kiválasztásnál nem követelmény a stílus jellegének meghatározása, a lényeg a méret és a mérethez alkalmazkodó levélnagyság. Ezért a törpelevelű lombhullatókat kivéve általában törpelevelű örökzöldeket alkalmaznak, mint pl. borókák és ciprusfélék.

A saikeinél alkalmazott fák törzse vékonyabb, a növények fiatalabbak.

Amire vigyázni kell!

Megfelelő locsolást, tápanyagozást igényel, és óvni kell az időjárás extrém megnyilvánulásaitól. A saikei kialakításakor szinte azonnal sokkal jobban élvezhető a kompozíció, mint a bonsainál, ugyanis itt nem kap annyi hangsúlyt az egyes fák habitusa, a súlypont az egész látványon van. Nem kell megvárni, amíg egy seb begyógyul, vagy minden részén kizöldül a moha.

A saikei évtizedekig fennál, és leképzelhető, hogy alkotója már rég nincs az élők sorában, de a kert még tovább él. Ha gondoskodó kezekbe kerül, lehet, hogy nagyobb edénybe kell átültetni, később pedig a fái egyenként bonsai fává alakíthatók.

A saikei látványa olyan, mint a messzi látóhatár kémlelése.

kínai szil

kínai szil – Ulmus parviflora

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil