Miért kukacos a cseresznye?

Miért kukacos a cseresznye? Kérdezik sokan. Nem akarunk kukacoskodni, de már a kérdésfeltevés is hibás. A cseresznyében ugyanis nem kukac van, hanem nyű. Akár kukac, akár nyű, a lényeg, hogy a cseresznyelégy utódának fő kedvence a cseresznye, bár nem veti meg az Érdi Bőtermő meggyet sem.

Ha nem védekezel ellene, megjelenik a barna rothadás, amelyet hamarosan a monilia gomba telepei borítanak el. Így aztán végképp senkinek sem lesz kedve belekóstolni az amúgy ízletes gyümölcsbe.

moniliás cseresznye

Moniliás cseresznye

A gyümölcslegyek támadása rajzásuk után néhány nappal várható, amikor a cseresznyék még csak borsó nagyságúak, zöldek. Sárga lap kifüggesztésével láthatod, hogy mikor indul meg a rajzás, illetve gyérítheted a gyümölcslegyek számát. A gyérítés akkor lehet eredményes, ha két méterenként szétszórva a lombba aggatod a lapokat. Cikk ajánlat: Rovarcsapdák.

Rajzáskor sikeresen védekezhetsz a biológiai hatású szerekkel. Ilyen a kitinszintézis gátló és táplálkozásblokkoló Neemazal és a Naturalis, amely rovarpatogén gomba élő spóráit tartalmazza.

Olcsóbb megoldás, de kevésbé erőteljes hatású, ha alkoholos (Az alábbi permetlét készítsd el: 70% izopropil alkoholt (patikában beszerezhető fertőtlenítő szer) használva 1 rész alkohol 3 rész víz.), vagy ürömteából készült (5 dkg szárított vagy fél  kg friss üröm forrázata 5 liter vízzel) permetlével védekezel. A bio permetlevekből nem maradhat ki a nedvesítést fokozó szerek. Egy kávéskanálnyi mosogatószer, mosószer. Cikk ajánlat: Növényvédelem a házikertben

sárga lap

Ha úgy gondolod, hogy a természet illetve a cseresznyelégy kifog rajtad, permetezhetsz kémia rovarölő szerekkel. további információ: Gyümölcsfák kártevői

A petéből kikelt nyű, miután kellően jóllakott a gyümölcsből, és szépen fejlődött anyja örömére, elhagyja a terepet. Leugrik a cseresznyéből egyenesen a földre. A nyüvek ugyanis a talajban bebábozódnak, és áttelelnek. Ne engedd meg nekik! Amennyiben ponyvát terítesz a fa alá, a henyókat és a lepottyant, megtámadott cseresznyéket jó eséllyel be tudod gyűjteni, hogy legalább a jövő évi károsítás veszélyét csökkentsed. Szintén hatásos a fa alatti  tömött gyep, a koronacsurgóig szétterített, vastag mulcs, ami megakadályozza a kártevők bejutását a talajba. Figyelem! A fa alatti rész leterítése csak májusig hatásos! Régi szokás faluhelyen a szüret után jól felásni a talajt, hogy a bábok mélyre kerüljenek, majd következő tavaszon a talaj döngölése a fa körül. Az összetömörödött talajon át nem tudnak kikecmeregni az imágók.

kimászik a nyű

A nyű vagy átmegy egy másik gyümölcsre, vagy elvonul a talajba bebábozódni.

Részletes információk: Ezt kell tenni, hogy ne legyen kukacos a cseresznye!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa