Védekezz a leanderrák ellen

A leander egy közkedvelt, kozmopolita dísznövény. Nálunk, egyelőre, nem telel át, de nyáron sok dézsás leanderrel lehet találkozni. Ezért fontos, hogy egyik fenyegető, nálunk még viszonylag új betegségéről is beszámoljunk.

Nemrég, 2010 táján megjelent a leander (Oleander nerii) eddig nálunk nem fertőző betegsége a leanderrák (Pseudomonas savastanoi pv. nerii). De nem csak nálunk, hanem például a tőlünk északabbra fekvő Csehországban vagy Ukrajnában is. Valószínűleg behurcolt kórokozó, nem csak a hivatalos kereskedelem, hanem a „zsebkereskedelem” is besegít a betegség terjesztésében, a gyanútlan turista, növény rajongó óvatlanul lenyisszant egy dugványnak szánt, fertőzött hajtást, hazahozza, és már kész is a baj. A baktérium szaporodását, fennmaradását a klímaváltozás is segíti. Problémát jelent, hogy a kórokozó már lappangó, látens állapotában fertőz. Ez különösen a dugványszerzéskor nagy rizikófaktor.

rákos leander levelek, hajtások

Az olajfafélék (Oleaceae) családban fertőző betegséget okozó okzó baktériumok (Pseudomonas savastanoi) egyik változata az olajfákat, másik a leandereket támadja.Széllel, csapadékkal terjed, a fertőzést átviszi a nem fertőtlenített metszőolló is. Azonban nagyobb távolságokra leginkább fertőzött szaporítóanyaggal terjed, gyűjtök, termesztők közbenjárásával. Mára globálisan, minden földrészen jelen van. A gazdanövény levelén, ágain, termésén is meghúzódik. A leandert fertőző baktériumváltozat a növény belül a tejcsövek járataiban közlekedik, így alakulnak ki a másodlagos fertőzések. A baktérium fertőzi az olajfákat is, míg az olajfákra specializálódott változatok a leandert nem fertőzik. Fás dísznövények közül a kőris, a fagyal és az aranyvessző is gazdanövényei a hasonló betegséget okozó rokon baktériumoknak.

bőrszöveten áttört rákos daganat leander levélen

Bőrszöveten áttört rákos daganat leander levélen. Fotó: https://foto-natura-huesca.blogspot.com/2018/09/pseudomonas-savastanoi-pv-nerii-en-la.html

Legérzékenyebbek a fehér, világos sárga színű virágú fajták. A fertőzés legszembeötlőbb tünete, hogy a leander ágán és levelén feketés, szabálytalan alakú, 1-3 mm-es, kiemelkedő, szemölcsszerű daganatok jelennek meg. Kezdetben a daganat nem töri át levél bőrszövetét, később azonban felszakítja azt, és előtör a sötét-barnás-feketés, parásodott kinövés. A daganat körül a levél megtörhet, behajolhat. évek múltával deformálódnak a virágzatok és a termések is, levélhullás és virágrothadás lép fel. A fertőzés tünetei csúnyák, nem fejlődnek virágok, a beteg részek elhalnak, a növény elveszti díszítőértékét.

Legjobb védekezés, mint oly sokszor, a megelőzés. Ismeretlen helyről ne szerezz be leandert vagy leander dugványt. Megbízható helyről történő vásárláskor is fontos a gondos szemrevételezés.

A növényt azonnal különítsd el, ha a tüneteket észleled.  Miután terjesztésében a víz is szerepet játszik, a leandert öntözd alulról, illetve csak a növény tövénél öntözz. A beteg részeket vágd le, de azt tudni kell, hogy a növény belsejében még mindig ott lappanghat a kór. A műveletet a növény nyugalmi időszakában végezd a telelő növényeken, amikor a baktériumok is inaktívak. A metszőeszközöket a fertőzés átvitelének megakadályozása céljából fertőtleníteni kell. Ecseteld a sebet 10-20 %-os hypo oldattal, de a hypo kikezdheti a pengéket, ezért inkább más megoldást (pl. alkoholos tisztítás) válassz a metszőolló fertőtlenítésére! Alkalmazható rezes permetezés is, bár a hatása kétséges, mert csak a felszíni részeket fertőtleníti, mivel a réz kontakt hatású szer, a növény belsejébe nem hatol be, ahol a baktériumok egy része található. Sajnos sokszor nem marad más hátra, meg kell szabadulni a fertőzött növénytől!

rákos leander virágzat

Rákos leander virágzat

A leander egyéb betegségeiről itt olvashatsz: A leander betegségei ás kártevői

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil