Magról nevelt leander

Sok hobbikertész csodálkozva veszi tudomásul, hogy valami zöld, hosszúkás dolog fejlődött a leander virágának helyén. Amit lát az a leander még zöld, sokmagvú ikertüsző termése, a termés idővel megszárad, felnyílik és kiesnek belőle a szőrüstökös magok. Kísérletezhetsz az elvetésükkel.

A leander (Nerium oleander) sokszorosan elágazó virágbugáiban fejlődő hermafrodita virágok özönével csábítja magához a beporzást végző rovarokat, azt a látszatot keltve, hogy a rovarok nektárhoz jutnak, pedig a virágok nem is termelnek nektárt! A nektár után kutakodó rovarok szájszervére azonban ráragad a virágpor, amit aztán tovább visznek, segítve ezzel a beporzást. Egy virág sikeres beporzása során számtalan petesejt termékenyül meg, egy ikertüsző termésben átlagosan 180 mag fejlődik, ami lehet 40, de lehet adott esetben 400 is.  A leander öntermékeny virágaiból fejlődő sok magjának köszönhetően nagy területeket hódít meg.

leander virágzat részlet

Leander buga virágzatának részlete. Leginkább az egyszerű virágzatok hoznak csíraképes magokat fejlesztő termást.

A leander magok terjesztésében elsőre meglepő módon, a víz központi szerepet játszik. Ehhez tudni kell, hogy a leander ősi nemzetség. Kutatók feltételezik, hogy minimum a földtörténeti újkor hajnalán jelent meg, az oligocén korban, kb. 38 millió évvel ezelőtt. Ezért mediterrán területeken maradt trópusi elemnek tekinthető, amely mintegy megtanulta elviselni a kedvezőtlenebb, szárazabb mediterrán klímát. Azonban élete bizonyos szintig ma is a vizes területekhez kötött, és az élővizek partján érzi magát a legjobban. Ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy vízigényes.

A magvak érése a nedvesebb téli időszak végére fejeződik be, ami biztosítja a magvak csírázásához és a magoncok életben maradásához elengedhetetlen éltető vizet és párát. Azt gondolhatnánk, hogy a magvakat szőrüstökük a szélben történő terjedést segíti. A szél helyett azonban a víz játssza a magvak terjesztésében a főszerepet. A magvak ugyanis szőrüstökük segítségével, nem a szél, hanem, néha hónapokig, a víz hátán utaznak távoli vidékekre, hogy aztán megtelepedjenek, és új kolóniákat alkossanak. A magvak már a vízben kicsíráznak, és sekélyebb terültre érve gyökeret vernek. Ha ilyenkor szárazság lép fel, a talaj kiszárad, a magoncok tömegesen pusztulnak.

Mindebből már nagyjából sejthető, hogy milyen körülményeket kell biztosítani a leander magról történő neveléshez.

leander érő ikertüsző termései

Leander érő ikertüsző termései. Az érő termések először zöldek, majd vöröses barnák, végül barnák. Érés közben folyamatosan vizet veszítenek.

Hogyan neveljünk leandert magról?

Ha magról szaporítanál, jó, ha tudod, hogy a legcsíraképesebbek a szimpla virágú fajták magjai, a különleges, telt virágú fajták magjai lehet, hogy egyáltalán nem csíraképesek. Egy növényen elég 1-2, a fő virágzás idejéből származó termést meghagyni. A fent hagyott zöld magtok sötétbarnára érik, megszárad, felreped, a szőrüstökös magok kikandikálnak a tokból. Ekkor jött el a begyűjtés ideje.  Ha késlekedsz, már bottal ütheted a szanaszét repülő magvak nyomát.

Az ősszel begyűjtött magvakat február-május között vízben is szokták csíráztatni, majd a csírákat óvatosan nedves talajra (palántaföld vagy tőzeg) vetik, és vékony (1-2 mm)  talajréteggel takarják. Mások azonnal nedves talajra vetik, de számítani kell arra, hogy esetleg több hónap is eltelik, mire megindul a magvak csírázása.  Fontos a magas páratartalom biztosítása, ami a vetőtálca letakarásával érhető el.

leander magok

A termésérés végén a száraz tüszők felnyílnak, és kihullanak belőle az üstökszőrös magok.

Amikor a megjelennek a sziklevelek a szaporítóládát kicsit hűvösebb, 20 fok körüli, világos helyre lehet vinni. Még sikeresebben nevelhetők a leander palánták LED növénynevelő lámpával történő megvilágítás alkalmazásával. A megfelelő vízellátást és páratartalmat rendszeres permetezéssel lehet biztosítani. A megerősödött magoncokat be kell cserepezni.

A magról nevelt növények első virágzására átlagban 3-5 éves korban lehet számítani.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil