Mikor hordjuk ki a leandert?

Ki kell költöztetni a leandert? Vagy mégse? Itt a válasz:

A leandert (Nerium oleander) általában akkor lehet kinti körülmények között tartani, amikor a téli fagyok már elmúltak, és a nappali átlaghőmérséklet meghaladja a 10 °C-t, bár a növény éjszaka még elviseli az enyhe fagyokat. A kihordás időpontja az adott régió klímájának függvényében változhat. A fagyos szelek árthatnak neki, még, ha nem is csökken fagypont alá a hőmérséklet. Ha az időjárás előrejelzés fagyokat és szelet jósol, nem árt, ha vársz a kitelepítéssel. Ha már kivitted, de ismét fagy várható, és a hőmérséklet tartósan 0 °C alá esik, érdemes visszaszállítani a teleltető helyre, hogy várja ki a jobb időt.

A szoktatás, a fokozatosság elve minden kertbe kitelepítendő növény, vagy kiültetésre váró palánta számára, így a leander számára is fontos. Ha a növény hirtelenjében kerül nagyon eltérő körülmények közé, sokkot kap, leveleit eldobálhatja, vagy éppen az erős napfény megperzselheti a leveleket. Ezért hiába napfény kedvelő növény, eleinte tartsd félárnyékban, szélvédett helyen, lehetőleg déli fal közelében, és csak egy hét múltával kerüljön végleges helyére.

leander edényben

Hogy hol van a leander végleges helye? Válassz számára napos, szélvédett helyett, esetleg délután némi árnyékolással. Ne hagyd sülni-főni a saját levében, mert nem szereti, minden hiedelemmel szemben.

Ha itt az ideje az átültetésnek, ami nagyjából 3 évente esedékes, kiköltöztetéskor egyúttal ültesd át. Nem feltétlenül igényel nagy edényt, viszont a tőzeges, savanyú kémhatású virágföldet kimondottan utálja, inkább ültesd muskátliföldbe, vagy még inkább rózsaföldbe, esetleg kötötteb, enyhén meszes kerti földbe. Ültetheted ugyanabba az edénybe is, amiben eddig volt, csak kicsit kurtítsd meg a gyökereit ültetés előtt. Ne felejtsd el alaposan beöntözni, de nem vízbe folytani.

A teleltetés előtti leander metszés a következő évi virágzást serkenti. Ha viszont a teleltetés során a leander felnyurgult, megcsúnyult, és most a bokrosodás a fő cél, valamint, ha néhány napon belül nem jelennek meg az új hajtáskezdemények, visszametszheted tavasszal is, de azt tudni kell, hogy akkor az idén kevesebb virágot hoz. Erőteljes visszavágás után egyáltalán nem is virágzik. Azonban mindezt a következő évben bőséges virágzással hálálja meg.

Ahogy a növény kikerül, attól kezdve naponta ellenőrizd, hogy nem jelennek-e meg rajta kártevők, amelyek ellen a már ismert módokon lehet védekezni. A levéltetvek általában erős vízsugárral távolíthatók el sikeresen. Tudnod kell, hogy a leander vízparti növény, bár a szabadföldbe ültetve tűri a szárazságot, mert gyökerei mélyre nyúlnak, elérve talaj nedves zónáját, valójában az edényes leandert naponta kell öntözni száraz, meleg időben, Így tehát a vízsugaras lemosás sem árhat neki. Sokan ajánlják a nedves, szivacsos levél áttörlést, de ennél sziszifuszibb munkát nehéz elképzelni a sok keskeny levelet nevelő leander esetében, főleg, ha figyelembe veszed, hogy a levélfonákon telepednek meg a kártevők, tehát a leveleket egyenként kell „kifordítanod”, és áttörölni. A pajzstetvekkel már nehezebb a helyzet, ha kerülni akarod a vegyszereket, használj szappanos lemosást. Akinek nincs erre lehetősége, energiája, alkalmazzon felszívódó vegyszert, pl Mospilánt, amit azöntözővízzel kell kijuttatni. Atkák leginkább száraz időben jelennek meg, őket párás környezet kialakításával, például akár vizes permetezéssel, egyenletes öntözéssel elüldözheted. További információk: A leander betegségei és károsítói;  Védekezz a leanderrák ellen.

További leanderes cikkeink: Leander folyópartról cserépbeMagról nevelt leander;

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!