Kukoricázz!

A Balaton-parti kínálatból sosem hiányzott a csokifagyi, a vízibicikli és a főtt kukorica .A csemege kukorica pedig nem hiányozhat a te konyhakerti kínálatodból, már csak a rusztikus hangulat kedvéért sem. Ültetheted sövénynek, kerítés elé vagy akár babtámasznak, ahogy nagyszüleink csinálták.

csemege kukorica

Ismerd meg a kukoricát!

A kukorica (Zea) nemzetség egyetlen faja a  pázsitfűfélék családjába (Poaceae) tartozó egyszikű kukorica (Zea mays). Bojtos gyökérzetének gyökerei 2 méter mélyre hatolnak. A föld feletti 2-3, esetleg 4-5 szárcsomóból harmat- vagy léggyökerek erednek. Fő szerepük a növény megtámasztása, ezért pányvázó gyökereknek is hívják őket. A kukoricaszár, a szalmaszártól eltérően belül tömör, vastagsága 3-6 cm, magassága legalább 60 cm, de fajtától függően elérheti a 3 m magasságot is. A szárcsomók (nóduszok) jól láthatóan szártagokra (internódiumok) tagolják a szárat. A kalászos gabonáktól eltérően a száron, a levélhüvelyek alatt, a szárcsomóknál oldalrügyek találhatók egészen a nővirágzat magasságáig. Az oldalrügyekből nővirágzat illetve fattyúhajtások fejlődnek. Az 5-15 cm széles, 30-100 cm hosszú,  párhuzamos erezetű levelek a szárcsomókból erednek, a szárat ölelik. Érdekességként megemlíthetjük, hogy a levélhüvely és a levéllemez találkozásánál lévő nyelvecske megakadályozza a csapadék beszivárgását a levélhüvely és a szár közé.

A váltivarú, egylaki kukorica, porzós virágai a növény csúcsán található címert alkotják (buga virágzat). A porzós kalászkák virágzása általában pár nappal megelőzi a termős kalászkák nyílását. A termős torzsavirágzat az oldalhajtás szárcsomóiból eredő buroklevelek védelmében fejlődik. A virágzati tengely a megvastagodott, elfásodott csutka, amelyen páros sorokba rendeződve helyezkednek el a termős kalászkák. A megtermékenyült kalászkákból fejlődnek a kukorica szemek. A terméshéjjal összenőtt mag alakja fajra és fajtára jellemzően gömbölyded vagy hosszúkás, lapított. Színe is változó, lehet fehér, sárga, barna, vörös, ibolyás, tarka.

A csemegekukorica (Zea mays convar. saccharataa takarmánykukoricánál alacsonyabb, levele keskenyebb, gyökérzete kevésbé agresszív növekedésű. A ráncos, mazsolaszerű szemek zsenge állapotban magas cukor tartalmúak, kellemes ízűek. Szénhidrát- és vitamintartalmuk, ásványi anyag tartalmuk magas. Különösen a szuperédes hibridek a takarmánykukoricánál igényesebbek.

kukorica kerítés előtt

A csemegekukorica környezeti igényei és gondozása

Valójában jóval több odafigyelést kíván, mint a takarmánykukorica. Házikertben mégis nyugodtan kísérletezz tartásával, hiszén néhány tőre, vagy néhány sorra még oda tudsz figyelni. A csemegekukorica igényes a jó minőségű talajra, vízigényes és hőigényes. Különösen érdemes az öntözésére odafigyelni a címerhányás idején, majd az ezt követően, a csövek hízásának időszakában.

A Csemegekukoricát a korán lekerülő zöldségek után másodnövényként kéthetenként vetheted április második felétől, amikor a talaj legalább 13 C-os, június végéig.  A legjobb, ha a korai, középkora és kései változatokból vetsz egy-egy sort. Vesd őket 30 cm tő- és 1 méter sortávolságra, 10 cm mélyre. A sortávolság betartása különösen akkor fontos, ha minden sorba új fajtát vetettél, és el akarod kerülni a kereszt beporzást. A csemegekukoricát ültetheted térhatárolónak, sőt vannak edénybe ültethető fajták is.

Április közepétől júniusig vetheted napos helyre, semleges, kissé laza talajba,  A kellően fellazított talajba készíts fészket, amelynek aljába érett istállótrágyát vagy komposztot keverj. Utána vesd el a magvakat 4 cm mélyre. Takard komposzttal, és öntözd be alaposan.

három nővér

Hatékony segítői egymásnak a karós bab, a sütőtök, és a kukorica. A babnak támaszt nyújt a kukorica, és fordítva, a bab jól kipányvázza a kukoricát, továbbá nitrogénben gazdagítja a talajt a gyökerén élő nitrogéngyűjtő baktériumok réven, a sütőtök pedig mulcs gyanánt jótékonyan beárnyékolja a talajfelszínt.

A kórokozók közül a fuzárium, a golyvás üszög és a csíkos kukorica mozaikvírus támadhatja meg. Védekezésképp használj vírus rezisztens fajtákat, ilyen például a házikertbe több magforgalmazó által ajánlott Gyöngyhajnal (amerikai F1 hibrid fajta). A csávázott vetőmag használata is segíti a fertőzések megelőzését. A kártevők közül a leggyakrabban a kukoricamoly, a gyapottok-bagolylepke, az amerikai kukoricabogár, a levéltetvek, valamint a talajlakó kártevők ellen kell védekezni. A molyok ellen előrejelzésre alkalmasak a szexferomon csapdák, amelyek mutatják a rajzás megindulását. Cikk ajánlat: Rovarcsapdák. A lepkék rajzásakor indokolt lehet a védekezés. A biokontroll.hu ajánlja vegyszermentes kertekhez: A baktériumpreparátumok közül a Bacillus thuringiensis var. Kurstakii-t tartalmazó készítmények alkalmazhatók (pl. Dipel). A molykártevők (pl.kukoricamoly), bagolylepkék ellen sikeresen alkalmazhatók a belső parazita fürkészdarazsak (Trichogramma fajok), melyek tojásaikat a kikelő lárvákba rakják. A fürkészdarazsak bábjai kapszulában védett preparátum-készítmény formájában, Trichoplus néven hazánkban is beszerezhetők.

A tenyészidőszakban sekély kapálással tartsd távol a gyomokat. Erre főleg kötött, gyomos talajon van szükség. A csöveket tejes éréskor takarítsd be! Ennek időpontja a kukoricahaj megjelenésétől számított 20. nap tája. Ha még nem próbáltál kukoricát törni, így kell: Ragadd meg a csuhét, csavard meg a csövet, és hirtelen mozdulattal húzd lefelé.

Tervezz kertet kukoricával

A díszkukorica csodálatos és vizuálisan feltűnő kiegészítője lehet a kertnek. Íme néhány tipp és ötlet, hogyan hozz létre egy gyönyörű kerttet díszkukoricával.

csemege kukorica házikertben

A csemege kukorica-legényvirág összeültetést a Tullni Kertek egyik mintakertjében láttuk, a 2008-as kirándulásunk alkalmával.

Falusias jellegű kertekbe ajánljuk, magasságot, textúrát és színt adhatnak a kertnek. Ültesd kerítés elé sövénynek. Kísérő növényei lehetnek többek közt a napraforgó, cinnia, körömvirág vagy bordó levelű tollborzfű.

Field of Dreams ZEA101

A Field of Dreams ZEA101 egy kompakt, tarka csíkos levelű fajta, jól mutat díszkertben, konténerben.

Számos termésével díszítő díszkukorica fajta kapható, amelyek lenyűgözően néznek ki őszi asztalidekoráció részeként, őszi ajtódíszként egyenként felfüggesztve, de készíthető a színes csövekből kukoricakoszorú is.

kukorica koszorú Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa