Kukoricázz!

A Balaton-parti kínálatból sosem hiányzott a csokifagyi, a vízibicikli és a főtt kukorica .A csemege kukorica pedig nem hiányozhat a te konyhakerti kínálatodból, már csak a rusztikus hangulat kedvéért sem. Ültetheted sövénynek, kerítés elé vagy akár babtámasznak, ahogy nagyszüleink csinálták.

csemege kukorica

Ismerd meg a kukoricát!

A kukorica (Zea) nemzetség egyetlen faja a  pázsitfűfélék családjába (Poaceae) tartozó egyszikű kukorica (Zea mays). Bojtos gyökérzetének gyökerei 2 méter mélyre hatolnak. A föld feletti 2-3, esetleg 4-5 szárcsomóból harmat- vagy léggyökerek erednek. Fő szerepük a növény megtámasztása, ezért pányvázó gyökereknek is hívják őket. A kukoricaszár, a szalmaszártól eltérően belül tömör, vastagsága 3-6 cm, magassága legalább 60 cm, de fajtától függően elérheti a 3 m magasságot is. A szárcsomók (nóduszok) jól láthatóan szártagokra (internódiumok) tagolják a szárat. A kalászos gabonáktól eltérően a száron, a levélhüvelyek alatt, a szárcsomóknál oldalrügyek találhatók egészen a nővirágzat magasságáig. Az oldalrügyekből nővirágzat illetve fattyúhajtások fejlődnek. Az 5-15 cm széles, 30-100 cm hosszú,  párhuzamos erezetű levelek a szárcsomókból erednek, a szárat ölelik. Érdekességként megemlíthetjük, hogy a levélhüvely és a levéllemez találkozásánál lévő nyelvecske megakadályozza a csapadék beszivárgását a levélhüvely és a szár közé.

A váltivarú, egylaki kukorica, porzós virágai a növény csúcsán található címert alkotják (buga virágzat). A porzós kalászkák virágzása általában pár nappal megelőzi a termős kalászkák nyílását. A termős torzsavirágzat az oldalhajtás szárcsomóiból eredő buroklevelek védelmében fejlődik. A virágzati tengely a megvastagodott, elfásodott csutka, amelyen páros sorokba rendeződve helyezkednek el a termős kalászkák. A megtermékenyült kalászkákból fejlődnek a kukorica szemek. A terméshéjjal összenőtt mag alakja fajra és fajtára jellemzően gömbölyded vagy hosszúkás, lapított. Színe is változó, lehet fehér, sárga, barna, vörös, ibolyás, tarka.

A csemegekukorica (Zea mays convar. saccharataa takarmánykukoricánál alacsonyabb, levele keskenyebb, gyökérzete kevésbé agresszív növekedésű. A ráncos, mazsolaszerű szemek zsenge állapotban magas cukor tartalmúak, kellemes ízűek. Szénhidrát- és vitamintartalmuk, ásványi anyag tartalmuk magas. Különösen a szuperédes hibridek a takarmánykukoricánál igényesebbek.

csemege kukorica házikertben

A csemege kukorica-legényvirág összeültetést a Tullni Kertek egyik mintakertjében láttuk, a 2008-as kirándulásunk alkalmával. További, kirándulásainkkal kapcsolatos információk a Programok menüpontban találhatók.

A csemegekukorica környezeti igényei és gondozása

Valójában jóval több odafigyelést kíván, mint a takarmánykukorica. Házikertben mégis nyugodtan kísérletezz tartásával, hiszén néhány tőre, vagy néhány sorra még oda tudsz figyelni. A csemegekukorica igényes a jó minőségű talajra, vízigényes és hőigényes. Különösen érdemes az öntözésére odafigyelni a címerhányás idején, majd az ezt követően, a csövek hízásának időszakában.

A Csemegekukoricát a korán lekerülő zöldségek után másodnövényként kéthetenként vetheted április második felétől, amikor a talaj legalább 13 C-os, június végéig.  A legjobb, ha a korai, középkora és kései változatokból vetsz egy-egy sort. Vesd őket 30 cm tő- és 1 méter sortávolságra, 10 cm mélyre. A sortávolság betartása különösen akkor fontos, ha minden sorba új fajtát vetettél, és el akarod kerülni a kereszt beporzást. A csemegekukoricát ültetheted térhatárolónak, sőt vannak edénybe ültethető fajták is.

japán csíkos levelű kukorica

A csíkos levelű japán kukorica másfél méter magasra nő, a csövek augusztus végére érnek be. A cső nem csak mutatós, hanem zsenge állapotában fogyasztható is.

Április közepétől júniusig vetheted napos helyre, semleges, kissé laza talajba,  A kellően fellazított talajba készíts fészket, amelynek aljába érett istállótrágyát vagy komposztot keverj. Utána vesd el a magvakat 4 cm mélyre. Takard komposzttal, és öntözd be alaposan.

A kórokozók közül a fuzárium, a golyvás üszög és a csíkos kukorica mozaikvírus támadhatja meg. Védekezésképp használj vírus rezisztens fajtákat, ilyen például a házikertbe több magforgalmazó által ajánlott Gyöngyhajnal (amerikai F1 hibrid fajta). A csávázott vetőmag használata is segíti a fertőzések megelőzését. A kártevők közül a leggyakrabban a kukoricamoly, a gyapottok-bagolylepke, az amerikai kukoricabogár, a levéltetvek, valamint a talajlakó kártevők ellen kell védekezni. A molyok ellen előrejelzésre alkalmasak a szexferomon csapdák, amelyek mutatják a rajzás megindulását. Cikk ajánlat: Rovarcsapdák. A lepkék rajzásakor indokolt lehet a védekezés. A biokontroll.hu ajánlja vegyszermentes kertekhez: A baktériumpreparátumok közül a Bacillus thuringiensis var. Kurstakii-t tartalmazó készítmények alkalmazhatók (pl. Dipel). A molykártevők (pl.kukoricamoly), bagolylepkék ellen sikeresen alkalmazhatók a belső parazita fürkészdarazsak (Trichogramma fajok), melyek tojásaikat a kikelő lárvákba rakják. A fürkészdarazsak bábjai kapszulában védett preparátum-készítmény formájában, Trichoplus néven hazánkban is beszerezhetők.

A tenyészidőszakban sekély kapálással tartsd távol a gyomokat. Erre főleg kötött, gyomos talajon van szükség. A csöveket tejes éréskor takarítsd be! Ennek időpontja a kukoricahaj megjelenésétől számított 20. nap tája. Ha még nem próbáltál kukoricát törni, így kell: Ragadd meg a csuhét, csavard meg a csövet, és hirtelen mozdulattal húzd lefelé.

három nővér

Hatékony segítői egymásnak a karós bab, a sütőtök, és a kukorica. A babnak támaszt nyújt a kukorica, és fordítva, a bab jól kipányvázza a kukoricát, továbbá nitrogénben gazdagítja a talajt a gyökerén élő nitrogéngyűjtő baktériumok réven, a sütőtök pedig mulcs gyanánt jótékonyan beárnyékolja a talajfelszínt.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!