Gyapottok-bagolylepke a láthatáron

Mi fúrt lyukat a paradicsomba? Valószínűleg a gyapottok bagolylepke. A gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) délről érkezett, szárazság- és melegkedvelő vándorlepke, amely a klíma számára kedvezővé válásának köszönhetően már 20-25 éve meghonosodott nálunk. Eredeti élőhelye Észak-Afrika és Eurázsia trópusi, szubtrópusi területei. A gyapottok bagolylepke rendkívül kártékony faj, ami szinte minden természöldséget, számos szántóföldi dísznövényt és a virágot is támadja. Többszáz tápnövénye ismert, a legtöbb hobbikertész a paradicsomon, paprikán okozott kártételével találkozik. Egy hernyó több termést is megtámad mielőtt lepkévé alakul.

gyapottok bagolylepke

Gyapottok-bagolylepke imágó

A gyapottok-bagolylepke elterjedése

A klímaváltozás a növény- és állatfajokra is nagy veszélyt jelent az élőhelyek pusztulása, valamint az idegen fajok megjelenése, behurcolása, esetleges megtelepedése, terjedése miatt. A globális felmelegedés vonzataként hazánkban újonnan megjelenő rovarkártevők közé sorolják a szakemberek többek között a gyapottok-bagolylepkét is.

A gyapottok-bagolylepke eredeti élőhelye a 40. szélességi foktól délre található. 1990-es évek előtt ritkán fordult elő, a ’80-as évek közepéig 16-17 évente jelent meg 1-2 évre. Az utóbbi 15 évben a gyapottok-bagolylepke már minden évben megtalálható hazánkban. A lepke a száraz, meleg időt kedveli. Megtelepedéséről még nem beszélhetünk, de délről történő bevándorlása szinte minden évben tömeges, amihez enyhébb telek után a hazai áttelelő populáció is csatlakozik.

gyapottok bagolylepke hernyója

Gyapottok-bagolylepke hernyója

A gyapottok-bagolylepke lárva bemutatása

A lárva változatos színű, apró sertékkel borított valódi hernyó, a nyakpajzsa csupasz, serte nélküli márványozott rajzolattal Az első stádiumú lárva fejtokja fekete, esetleg sötétbarna, a teste szürkésfehér színű, a sertéknél feketén pöttyözött. Az idősebb hernyók színe rendkívül változó, található zöld, rózsaszínű és ibolyás-fekete is. Hátoldalán négy hosszanti sötét vonal és ezek között három világos színű sáv látható. A legalsó világos oldalsáv a legvastagabb. Hosszúsága 40 mm is lehet. Feje, nyakpajzsa és lábai barnák. Haslábuk száma 8+2. Az egyes fejlődési fokozatok hernyói fejtok szélességük alapján különböztethetők meg. A hernyók meglehetősen fénykerülők, és a nedvességet sem kedvelik. Hazánkban melegebb években dél felől érkezik, és az általa itt lerakott petékből fejlődő hernyók károsítanak. Meleg nyarakon több nemzedéke is kifejlődhet.

gyapottok bagolylepke báb

A gyapottok-bagolylepke bábja a talajba telel át.

A kifejlett gyapottok-bagolylepke bemutatása

A lepke beazonosítása: szárny-fesztávolsága 35-40 mm. Elülső szárnyai alapszíne az okkersárgától a világos szürkésbarna árnyalatokig

terjedhet, a rajzolatok az alapszínnél valamivel sötétebbek, de többnyire csak a szegélysáv és a vesefolt látható élesen. Hátsó szárnyai világosabbak, széles szegélysávja egy világos foltot ölel körül.

A hernyó tápnövénye hazánkban kukorica, dohány, paradicsom, paprika, kender, bab, lucerna és egyéb szántóföldi, valamint zöldségnövények, muskátli, szegfű, krizantém, míg őshazájában (Eurázsia, Afrika és Ausztrália trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékein) elsősorban a gyapot. Kárképe: a hernyók előszeretettel rágják be magukat a termésbe, hazánkban pl. a kukoricacsövekbe, erről a csuhéleveleken lévő is kerek lyuk árulkodik. A csőben a hernyó egész sorokban rágja ki a szemeket. A lepke életmódja vándorló.

A gyapottok-bagolylepke életciklusa

A gyapottok-bagolylepke báb alakban telel a talajban. Az első egyedek május folyamán jelennek meg. A lepkék tojásrakása folyamatos, tojásaikat a levélre, virágokra, kukoricánál levélre, címerre, bibeszálra, a csuhélevelek csúcsára helyezik el. A kártevőnek akár 2-3 nemzedéke is lehet hazánkban.

Lárva alakban telelnek át a növényi szövetekben, majd a talajba húzódva bebábozódnak. A lepkék első egyedei májusban tűnnek fel, rajzásuk június végéig tart. Második nemzedék rajzása pedig egyesek szerint júliustól októberig húzódik, mások szerint a nyári és őszi hullám két külön nemzedéknek tekinthető. A tömeges rajzás július-augusztusra tehető. – írja biocontmagyarorszag.hu. Előre jelzésükhöz szexferomon csapda használat ajánlott.

gyapottok-lepke kártetele paradicsomon

Gyapottok-lepke kártétele paradicsomon.

A gyapottok-bagolylepke károsítása

Fő károsítók a hernyók, amelyek virágot és termést is károsítanak kukoricán éppúgy mint paprikán vagy paradicsomon illetve más zöldségekben. De kárt okoznak dísznövények virágaiban, legyenek azok az ágyásban vagy az ablakládában. A keletkezett sebfelületeken kórokozók hatolhatnak a növénybe. A növények betegek lesznek, a termésminőség csökken.

A gyapottok-bagolylepke kártétele elleni védekezés

A hernyók kártétele elleni védekezést már az imágók rajzásával egyidejűleg meg kell kezdeni. Ugyanis miután a hernyók berágnak a virág vagy termés belsejébe, már elérhetetlenek számunkra.

Az imágók rajzásának idejéről tájékozódhatsz ragacsos vagy varsás típusú feromoncsapda vagy fénycsapda segítségével. A lepkék gyérítésére is lehet alkalmazni a csalamon csapdákat! A feromoncsapdát a lombokra kell akasztani. Részletek: Gyapottok bagolylepke  A lárvakelés  (tojásrakás) a rajzáscsúcsot követően 4-7 napra várható, ha a hőmérséklet 25 °C feletti. Ekkorra kell időzíteni a védekezést. Azonban azt tudni kell, hogy az imágók rajzása júniustól augusztus végéig gyakorlatilag folyamatos. Leginkább az imágók és a fiatal hernyók irthatók eredményesen.

Kémiai védekezés a kultúrában engedélyezett készítményekkel: kitinszintézis gátlókkal (diflubenzuron, lufenuron, triflumuron, teflubenzuron), Bacillus thuringiensis törzsekkel, valamint lárva és tojásölő hatással is rendelkező szerekkel, pl: indoxacarb használatával. 

Az érésben lévő zöldségeknél, ne feledkezz meg a „0 ill. 1 napos bioszerekről” sem, pl. a Dipel, mely már három változatban is kapható. A Trichoplus „bioszer”, élelmezés egészségügyi-várakozási idejének jelölése: nk, azaz „nincs korlátozás”. A kapszulákból kikelő fürkészdarazsak a moly tojásait parazitálják. Máris kiakaszthatók, az előírásoknak megfelelő sűrűségben.

A kapható készítményekről a gazdaboltokban érdeklődhetsz!

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa