Tihanyi levendulás

Dr. Tulok Mária,  egyetemi docens, a gyógynövény tanfolyam egyik szakembere

A levendula csak biogazdálkodással termeszthető. Ismerkedjünk meg a tihanyi  levendulával közelebbről.

Cikk ajánlat: Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

tihanyi levendulás

Levendulás a Tihanyi félszigeten

Magyarországon a levendula dísz- és gyógynövényként a középkori kolostorkertekből régóta ismert. Ipari célokra az 1920-as években a Tihanyi-félszigeten történt az első telepítés, a múlt század elején, Bittera Gyula közreműködésével. Az ún. öreg levendulás a Csúcs-hegy és az Apáti-hegy között húzódik. A Csúcs-hegy heves utóvulkáni tevékenység hatására kialakult gejzírkúp. A forráskúp és a feltörő forró víz vájta kürtő ma is szépen látható. A francia levendula meghonosításával világviszonylatban is elismert, kiváló minőségű terméket sikerült előállítani. A tihanyi levendula világhírűvé lett. A levendulasorok közé keserűmandula-fákat ültettek, a csemetékbe helyben oltották a nemes hajtást. Így lett híres levendulaolajáról, mandulájáról Tihany. Az itt termett levendula illóolaj-tartalma igen kimagasló volt, még az eredeti francia ültetvényekről származók minőségét is túlszárnyalta.

Bittera Gyula (1893-1970) gyógynövénykutató, a kaposvári, majd a budapesti illóolajgyár létrehozója és igazgatója volt. A magyar illóolajipar megalapítója, számos gyógynövény első hazai termesztője.

A tihanyi levendulás az államosítás után elvadult. Az 1960-as évek végén az ültetvény nagy részét kiszántották, helyére szõlõt telepítettek. Zátonyi Zsigmond és családja munkájának köszönhetõen újult meg. Zátonyi Zsigmond és családja 1986 – ban keltette ismét életre a félszigeten a levendula termesztését. A legtöbb virág a hathektáros új telepítésen terem. A félmediterrán éghajlat, a déli fekvés, a vulkáni (hidrokvarcit, bazalttufa) alapkőzet kiváló létfeltételeket nyújt a növénynek. Ma már mintegy tízhektárnyi levendula virágzik júliusban az Apáti-hegy oldalában.

tihanyi apátság

A tihanyi apátság előtt is díszlik a levendula

Zátonyi Zsigmond a honlapján így ír: Jelenleg a Tihanyi-félszigeten három területen termesztünk levendulát. Az Öreg-levendulásban szinte kizárólag csak a növények aratása történik, mivel a nemzeti park eme domboldala rengeteg védett lágyszárúnak ad otthont (fekete kökörcsin, cseh tyúktaréj, vetővirág, gyűszűvirág, stb.). Így semmiféle talajmunkát, gyomirtást nem végzünk (mellesleg a talaj vastagsága igen csekély). A bokrok közötti lágyszárúak nyírásáról a közelben lakó birkanyáj gondoskodik. Ennek összes területe mintegy 22 hektár, melynek nagy részén igen ritkán helyezkednek el a tövek, sok részéről ki is pusztultak. Összefüggőbb levendulás hozzávetőleg 10 hektárnyi darabon van. A közel hét hektárnyi Új telepítés a faluba vezető bekötőút bal oldalán, a Külső-tó nádasával szemben húzódik. Itt sem vegyszerezünk, a gyomirtás kizárólag benzinmotoros-damilos fűkaszákkal történik.
Forrás

Levendula felhasználása

A növény felhasználása rendkívül sokoldalú. Gazdasági jelentőségét a virág drog és a virág 1,5-3% illóolaj tartalma adja, mely utóbbi számos komponensből áll. Az illóolaj fő összetevői a linalol (20-25%) és linalilacetát (30-40%), cserzőanyagok, rozmaringsav, kumarinok, flavonoidok. A virágzatból kinyert illóolaj legnagyobb felhasználója az illatszer-, kozmetika- és háztartás-vegyipar. A levendula fontos gyógynövény is, gyógyászati jelentőségét hatóanyagainak (a virágzatból kinyert illóolaj) –farmakológiailag igazolt- görcsoldó, emésztést javító, nyugtató hatása adja. A tihanyi levendulás páratlan zamatú különleges fajtamézet szolgáltat. Fertőtlenítő, nyugtató hatása közismert.

A Tihanyban is termesztett Lavandula angustifolia (L. officinalis) magyar nevén valódi, francia, orvosi vagy keskenylevelű levendula a Földközi tenger vidékén őshonos, évelő félcserje. Ezen a fajon kívül jelentős még a Lavandula hybrida (L. intermedia), amelyet angol vagy hibrid levendulaként említenek. Ez utóbbi nagyobb termetű, fagyérzékenyebb, később virágzik, nem érlel csíraképes magot, így csak vegetatív úton szaporítható.

tihanyi utcarészlet

Levendulavirágzás idején egész Tihany levendulavirágokkal ékeskedik a virágzás idején. A levendula “őrület” a Tihanyi Levendula Fesztivál idején csúcsosodik ki. A fesztivál Tihanyi Levendula Hetekké nőtte ki magát, amely minden év júniusában kerül megrendezésre.

A tihanyi levendulás felélesztésének árnyoldalai

Zátonyi Zsigmond így beszél erről: Sajnos ezt az ültetvényt a turisták alaposan megtépázzák, a palántákat kihúzzák és ellopják, pedig a szabályos sorokról feltételezhető, hogy nem maguktól rendeződtek a bokrok sorokba, tehát valakik kemény munkájának köszönhető az ültetvény létrejötte. Különösen megszenvedjük a kis bokrok, palánták eltulajdonítását. A magról nevelt palántákkal igen sok munka van, s kiültetésüket követően mintegy öt év alatt fordulnak termőre. Ezek kiásásával komoly kárt okoznak a tolvaj kezek. Évente több ezer tövet kell pótolni, s ezeknek csak töredéke a kiszáradt vagy kifagyott bokrok pótlása. 95%-a a kiásott, eltulajdonított töveket jelenti, s ezzel a tendenciával egyre inkább nem tudunk megbirkózni.
Forrás

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa