Keserű az uborka?

Ma már keseredés mentes uborkafajták vannak forgalomban, de még így is előfordulhat, hogy az időjárás körülmények, nem megfelelő gondozás miatt az uborka keserű, kesernyés ízű lesz, legalábbis a végei felé. Lássuk, hogy mi az oka a keserű íznek, és hogy küszöbölhető ki.

uborka

A tökfélék családja – Cucurbitaceae

A tökfélék családjába 850 faj tartozik. Fajaira jellemző a triterpén-keserűanyagok felhalmozása. A termések keserű ízén nemesítéssel enyhítenek. Ide tartozik a vadon termő fekete földitök (Bryonia alba), amely gyomnövény, a  jól ismert közönséges tök (Cucurbita pepo), a sütőtök (C. maxima) a görögdinnye (Citrullus lanatus), a sárgadinnye (Cucumis melo). A manapság egyre divatosabb szivacstök (Luffa cylindrica), amelynek belseje hálós, rostos szerkezetű. Néhány tökféléről itt lehet olvasni. További zöldségek a cukkini és a patisszon, na és nem utolsó sorban az uborka

Az uborka keserű ízéért felelős kukurbitacin

Az uborka “okos”, azért termel a keserű anyagot, hogy megvédje magát, ne legeljék le az állatok, ne tegyenek kárt benne a rovarok, hiszen hozzánk hasonlóan azok sem kedvelik a keserű ízt. Az uborka keserű ízéért egy kukurbitacin  (C13)  a felelős. A géneket, amely lehetővé teszi a kukurbitacinok termelődését, valamint a kukurbitacinok bioszintézisének útját kínai és amerikai kutatók fedezték fel. Az új tudományos eredmények lehetővé teszik nem csak a keserű anyagok termelődésének kiküszöbölését, hanem a keserű anyagok előállítását is. (Y. Shang et al. Biosynthesis, regulation, and domestication of bitterness in cucumber. Science, 2014; 346 (6213): 1084 DOI:10.1126/science.1259215)

A rendkívül keserű vad uborka leveleit és termését ugyanis Indiában és Kínában több ezer éve használja népi gyógyászat  hashajtóként, hánytatóként, májbetegségek kezelésére, vértisztítóként. Manapság kimutatták rákos sejtek szaporodását gátló hatását is.

A vad uborka gyógyhatását tehát már évezredek óta ismerik, az azonban szóba sem jött, hogy megjelenjenek vele a piacon. Az uborka nemesítése során sikerült olyan fajtákat előállítani, amelyek nagyobb termést nevelnek, és hiányzik belőlük a kukurbitacinok előállításáért felelős domináns gén.

Szerencsére a kukurbitacinok nem egyenletesen oszlanak el a növényben. Elsősorban a vegetatív szervekben (gyökér, szár, levél) halmozódnak fel. Ha a termésben is előfordulnak, akkor a legmagasabb mennyiségben a kocsány felől legnagyobb a koncentrációjuk, valamint az uborkahéj alatti rétegben. Azonban nem kell félni, a kesernyésre sikeredett uborkasaláta sem mérgező! Főleg azért, mert már 0,1 mg/liter koncentrációban igen keserűnek érezzük ezeket az anyagokat, és egereken csupán 1,0 mg fölötti tiszta kukurbitacin (ami 10 liter keserű uborkalében van) elfogyasztása okoz mérgezést. (Akinek van kedve, kiszámolhatja, hogy egy 70 kilós felnőtt esetén hány liter levet kellene meginni, ha egy átlagos egér tömege 25 gramm…)

uborkatermesztés

Az uborka stressz hatására keserű anyag termeléssel reagál

Keseredést kiváltó környezeti tényezők: szárazság, hőingadozás, borúra derű, kálium hiány, vagyis minden olyan külső tényező, ami stresszeli az uborkát. Ilyenkor a termés általában még fogyasztható marad, de már érezhető a kesernyésség. Az érés, a helytelen tárolás tovább növelheti a keserű anyag tartalmat. Így megkeseríthetik gondosan elkészített ételt, nem beszélve a háziasszony hangulatáról.

Ha keseredésre hajlamos az uborkád, teszteld, hogy idejében közbeléphess.

Mit tegyél, ha mégis keserű az uborka?

Próbáld megteremteni a legoptimálisabb feltételeket számára.

Ha az uborka növényt gyakran öntözöd langyos vízzel, csökken a keserűsége.

Felhasználás előtt hámozd meg, és vágd le a kocsányhoz közel eső részét.

Az uborkaszeletek egy tálban keverd össze sóval, nyomkodd ki, és öntsd el a kifolyt lét.

Vágd le az uborka egyik végét, dörzsöld össze a két vágásfelületet. Habos folyadék fog megjelenni. Ettől számítva egy percig dörzsöld össze a két vágásfelületet. Csináld meg ugyanezt a másik végével is. Öblítsd le az uborkát, és máris fogyasztásra kész. (Mi ezt nem próbáltuk ki!)

uborka vége Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por