Luffatök

A termésből készült mosdószivacsok nálunk is egyre gyakrabban kaphatók luffaszivacs néven. Első osztályú és kíméletes bőrradír.  No de minek megvenni, ha házikertben kitűnően termeszthető és a termése házilag is feldolgozható?

szárított luffa

A luffa tök bemutatása

A tökvirágúak rendjének egyetlen családja a tökfélék vagy kabakosok családja (Cucurbitaceae), mintegy 850 fajjal. Fajaira jellemző a triterpén-keserűanyagok. Különösen a termésük lehet keserű ízű, amit nemesítéssel enyhítenek.

A Luffa, azaz lopótök nemzetségébe tartozó, hideg érzékeny szivacstök (Luffa cylindrica) Afrikában, Ázsiában őshonos. A trópusokon és szubtrópusokon sokfelé termesztik. Egyéves lágyszárú. Jellegzetes kúszónövény. Virágai egyivarúak, a porzós virágok vannak többségben. Nagy, ragyogó-sárga porzós virágai csoportosan fejlődnek. A női virágok külleme jelentéktelen, és egyesével fejlődnek a növényen.

Egyesek termése sima, másoké jellegzetesen szögletes, az uborkához hasonlít. Hosszú, uborka alakú terméseinek belsejében szivacsszerű edénynyaláb-hálózat van. Ahhoz, hogy feldolgozható alapterméket nyerjünk, először a termést áztassuk egypár napig, utána hámozni, megtisztítani a magoktól, majd tiszta bő vízben mossuk, amíg csak a rosthálózat marad. Ezután napon szárítsuk. Jól vágható, festhető. A különböző formájú és sűrűségű szivacsból festve, lakkozva dísztárgyak is készíthetők, tartódobozok, kalapok, legyezők. Virágkötészeti célokra is használják.

A luffa tök kerti termesztése

A magvakat 1-2 cm mélyre ültessük viszonylag mély edénybe, mert nagy gyökérzetet fejleszt. A csírázás megindulása nagy mértékben függ a talajhőmérséklettől. A meleg környezet és a nedves talaj kedvező számára. Általában 7-14 hetet igényel. Edényenként egy növényt hagyjunk meg, tegyük a cserepet napos, meleg helyre, öntözzünk rendszeresen.  A túlöntözést kerüljük. Ha egy hónapig tartjuk cserépben a palántát, 10-es cserepet használjunk, ha hosszabban, akkor nagyobb cserép szükséges. Ilyenkor már támaszra is szükségük lehet.

Két lombleveles állapotban már kiültethető a palánta, ha az idő fagymentes, az éjszakák sem túl hűvösek, és a talaj elég meleg. A palántákat eddzük úgy, hogy egyre hosszabb ideig tartjuk őket a szabadban. Talaja lehetőleg laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású legyen. A palántáknak eleinte nitrogénre van szüksége, de később, kiültetés után, a virágzáshoz káliumot és foszfort igényel.

A fiatal növénykéktől a gyomokat tartsuk távol. A talajtakaró fekete fólia vagy más,  sötét színű mulcs segít távol tartani a gyomokat, melegíti a talajt. A luffának erős rácsozatra van szüksége, amelyre felfuthat. Jól futtatható rácsos kerítésre is, amely már eleve rendelkezésre áll! De a legideálisabb számára a 2-3 méter magas állvány vagy rácsozat. Egy tő akár 9 méteres is lehet, olyan állványra van szükség, amely a nehéz terméseket jól megtartja. Ezért több alátámasztási pont szükséges. Falhoz támasztott rácsozatra is fel tud futni. A növekedés irányát mi is megszabhatjuk, ha gyengéden a kacsokat a megfelelő helyre igazítjuk, a támasztékra tekerjük. A termős virágok vastag, zömök szárúak, és a megporzást követően lassan termést érlelnek. A fiatal termések fogyaszthatók, míg később a termések megkeményednek, és rostosak lesznek. Egyes fajtákat kimondottan étkezési céllal termesztenek. A zsenge terméseket még beérés előtt leszedik. A virág rügyei, szára, zsenge levelei is ehetők.

A fagyok előtt kocsánnyal szedjük, és szellős helyen felfüggesztve szárítsuk. Marton Hilda nyárádszeredai termesztő így számol be a luffa felhasználásáról: Ősszel az érett termések teljes kiszáradása után a külső bőrszerű epidermisz eltávolításával, a termés alakját megtartva előtűnik a rostok világosbarna szövedéke. Ahhoz, hogy feldolgozható alapterméket nyerjünk, először a termést áztatni kell egypár napig, utána hámozni, megtisztítani a magoktól, majd tiszta bő vízben addig mosni, amíg csak a rosthálózat, vagyis a luffaszivacs marad. Ezután napon szárítjuk.

A luffa termés felhasználása

A belőle készült mosdószivacsok nálunk is egyre gyakrabban kaphatók luffaszivacs néven. Első osztályú és kíméletes bőrradír. Nálunk is kapható, főleg nagyobb drogériákban.

A különböző formájú és sűrűségű szivacsból festve, lakkozva dísztárgyak is készíthetők, tartódobozok, kalapok, legyezők.

Bécs egyik szállodájának a fürdőszobáiban csak ilyen szivacsokat használnak. Ez a szivacs a legalkalmasabb a jó zuhanyozáshoz, az erősítő alámerítkező fürdéshez. Segít eltávolítani az elhalt bőrszövetet, aktivizálja a vérkeringést, kitűnő eszköz a testmasszáshoz. Használható a háztartásban is asztaltakarításhoz, konyhai és fürdőszoba- tartozékok takarításához csiszolóvászon helyett. Különböző ajándéktárgyak és mütyürök is készíthetők a szivacstök rosthálózatából. Szép és érdekes virágkötészeti alapanyag. Házilag készíthető belőle luffapapucs és luffaszappan.

luffa kerti termesztése

Fotó: iherbalstore.com

A luffa gyógyhatásai

A luffa főzetét az indiai orvoslásban előszeretettel alkalmazzák gyulladásos folyamatok és májbetegségek, valamint sárgaláz ellen. A népgyógyászatban a triterpénekben gazdag termés leve vizelethajtó, hashajtó, a magból olajat nyernek. A termés és a levél triterpén szaponinokat tartalmaz. A termés antioxidáns tartalmát is kimutatták. Patkánykísérletek bizonyították gyulladáscsökkentő hatását. Magjából kimutatták az alábbi vegyületelet: cukrok, fehérjék, alkaloidok, flavonoidok, szterolok, glikozidok. A mag olajfrakciók magas baktérium és gombaölő hatást mutatnak. Egérkísérletekben bizonyították a termés főzetének fájdalomcsillapító, szívnyugtató hatását, valamint patkánykísérletekben kimutatták, hogy csökkenti a vér koleszterin és triglicerid szintjét. Egér és patkánykísérletekben bebizonyosodott anti allergén hatása. Egérkísérletek támasztották alá köhögéscsillapító és asztma elleni hatását. A termés, a levél és a szár alkoholos kivonatának zsír oldható frakciója pedig növelte az szervezet antitest aktivitását, a levél ilyen frakciója tumor ellenes hatást mutatott csecsemőmirígy sejtekben. Reumás jellegű gyulladásos folyamatokért felelős fehérje termelődését gátolta egér lépsejtekben. J. Nat. Prod. Plant Resour., 2012, 2 (1):127-134.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa