Karácsonyi koszorúk

Advent a Messiásra várás időszaka. A négy hetes “szent időt” az András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e között ünnepeljük. Ekkor már ünnepi díszbe öltöztethetjük otthonunkat.

A múlt században a karácsonyt megelőző négy hétben az emberek böjtöt tartottak, amelyet éjféli harangszó hirdetett. Az advent kezdete egybeesik az egyházi év indulásával. Az elnevezés a latin adventus – megérkezés, eljövetel – szóból ered, Jézus eljövetelére való várakozás időszakát jelenti. Az advent tehát az ünnepekre való felkészülés időszaka.

adventi koszorú

Az adventi koszorú alapja az örökzöld ág, a hajlékony vessző, amelyet mohával, fenyővel egészítenek ki. A koszorú mágikus jel, az örökkévalóság, a tökéletesség kifejezője. Többnyire piros szalaggal díszítik, de megjelenik rajta az arany, ezüst, illetve a telet, havat idéző fehér. Ezt egészíti ki a toboz, a makk, a mákgubó, egyéb száraz termések, ízlés szerint. A modern készítők az utóbbi időkben már négyzet alakú koszorúkat is készítenek. Manapság az adventi koszorú mérete, díszítése sokszor státuszszimbólumként jelenik meg a lakókörnyezetben, mutatva az otthon gazdáinak társadalmi, anyagi helyzetét.

Az adventi koszorú készítése a 19. században jött divatba. Johann Wichern hamburgi lelkész 1860-ban otthonának halljában a mennyezetre hatalmas fenyőkoszorút erősített, amelyen 24 gyertya volt, minden adventi napra egy. Hívei hamarosan elterjesztették ezt a szokást. Később csak négy gyertyát helyeztek el a koszorúra. Bod Péter a középkori szimbolikus szerint “Krisztusnak négy adventusa, eljövetele vagyon: Midőn a testben megjelent. Midőn a szívbe bészáll és az embert megtéríti. Midőn halála óráján elmégyen az emberhez. Midőn eljön az utolsó ítéletre.”

készül az adventi koszorú

Az adventi felkészülés idején szokás az adventi koszorún lévő gyertyagyújtás. A gyertyagyújtás megismétlődhet minden adventi héten (lehetőleg szombaton vagy vasárnap) vagy akár minden este. A legelsõ adventi vasárnap egy gyertyát gyújtanak meg, a másodikon kettõt és így tovább. Három gyertya színe lila és az utolsóként meggyújtott gyertya színe rózsaszín a katolikus liturgia szerint. A színek tekintetében azonban ma már megengedőek vagyunk, és nem ragaszkodunk ezekhez a megkötésekhez. Az adventi koszorú négy gyertyája advent négy vasárnapját jelzi. A sorban meggyulladó gyertyák növekvő fényének jelentése, hogy karácsonyhoz közeledve múlik a bűn sötétsége és nő a fény. S karácsonykor eljön maga a fény. A fenyő örökzöld levelei emlékeztetnek Jézus halált legyőző örök szeretetére.

moha alapú ádventi koszorú

Moha alapú adventi koszorú

Advent gyógynövényekkel

Karácsonyi koszorúk, kopogtatók készítéséhez használhatunk gyógynövényeket, pl. puszpángot, borókát, levendulát, rozmaringot, és kakukkfüvet. Ezeknek a gyógynövények legtöbbjét már a bibliai időkben is ismerték. Az adventi koszorúban mindegyiknek megvan a maga jelentése.

A tejoltó galaj (Galium verum) Miasszonyunk ágyszalmája, a mondás szerint a kisded alatti szalma alomként szolgált. Lágysága, sárga színe miatt a nyári kert egyik vonzó növénye. Júniustól júliusig virágzik. Kis kévében az adventi koszorúba is köthető.

A bukszus (Buxus sempervirens) a hosszú élet és a hallhatatlanság szimbóluma. Az adventi otthon és a templom díszítésére is használható.

A boróka (Juniperus communis) az élet és reménység szimbóluma. Évszázadok óta koszorúk és girlandok alkotóeleme. Szent Ferenc állítólag azért ültette, hogy az állatok menedékre találjanak ágai között.

A levendula (Lavandula officinalis) az ártatlanság és a szűziesség jelképe. Kellemes illata miatt az egyik legkedveltebb aromanövény. A Szentföldön is őshonos. Gyakran említi a Biblia nárdusolaj néven.

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) a szerelem és a hűség jelképe. Memória stimuláló hatását nemrég mutatták ki. A Szentföldön a ‘tenger harmatja’ néven ismerik. Füstölőként használták.

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) a hallhatatlanság szimbóluma. Fűszerként rozmaringgal, kakukkfűvel és oreganóval használják. Az ananász zsálya (Salvia elegans) desszertek és italok édesítésére való.

A kakukkfű (Thymus vulgaris) a bátorság szimbóluma. Az egyiptomiak a balzsamozáshoz használták. A törpe méretű változatok járdakövek és lapok közti hézagok kitöltésére kiváló.

Használhatunk a díszítéshez apróbb terméseket a koszorú díszítésére. Ilyen kehet a fotón is látható kumkvat. Egy másik, Dél-Amerikából, a paprika őshazjából kiinduló divatos karácsonyi dísz a chili paprika. Cikk ajánlatunk: Chili paprika karácsonyra.

A koszorúkészítést a virágkötő tanfolyam hallgatói gyakorolhatják, az interneten pedig sokféle jó tanács olvasható.
Virágkötő tanfolyamunkon készült koszorúk a Virágkötés FB közösségi oldalunk galériájában.

karácsonyi dekoráció

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra