Így láthatod el magad télen is friss, vitamindús zöldségekkel

Ne mondj le a friss, vegyszermentes zöldségekről akkor sem, ha beköszöntött az ősz, eljött a téli, tél végi vírusfertőzések ideje. Nagyon sok mindennel próbálkozhatsz.

chili cserépben

Edényben nevelt habanero paprika verandán.

Bementheted a lakásba a chili paprikákat. A chili paprika hosszú tenyészidejű, a mi kertünkben ősszel kezdett virágozni. Miután a magas ágyást növényeit október közepére betakarítottuk, az ágyás kiürítettük, de megkegyelmeztünk az eddigre már fává cseperedett chili paprikának. Miután előbb-utóbb tönkre menne, kísérletet tettünk a megmentésére, és bementettek a lakásba. Méghozzá úgy, hogy a magas ágyásból körbeásás után, földlabdástul ki lett emelve, és zsupsz bele egy műanyag edénybe. Miután a verandán csak a járólapon jutott hely számára, mindenképpen okosabb választás számára a műanyag lakóhely az agyagcserép. Ilyen paprikamentés egyébként minden évben történik nálunk, és és még nem vallottunk vele kudarcot.

mángold

Mángold cserépben.

Szintúgy edénybe kerülhet a bazsalikom, a mángold, amely a téli hónapokban nagy valószínűséggel nem fog magszárba szökkenni, és így folyamatosan szüretelhető lesz.. További lehetőség a rukkola, és más salátafélék. Sem a rukkola, sem a bazsalikom nem kíván mély ültető edényt, mert sekélyen gyökereznek. Arra kell ügyelni, hogy kerüljön az edények alá alátét tál, ami felfogja a kifolyó vizet, ezt ajánlott elönteni, és 16 fok körülinél hidegebb ne legyen. Ilyen hűvösben vigyázni kell a túlöntözéssel, nehogy a növények kirohadjanak. Miután a zöldségek fényigényesek, csak világos helyre kerülhetnek. A téli megvilágítást ugyancsak meghálálják. Erre a célra jó szolgálatot tesznek a teljes spektrumú LED lámpa.  A sok fény és közepes öntözés zöldebb, tömzsi növényeket eredményeznek.

A csíranövénykék kitűnő fehérjeforrások, magas a rosttartalmuk, és nagyon sok nélkülözhetetlen emésztést segítő enzimet, vitamint, ásványi anyagot is találunk bennük.

Csíranövények fogyasztása: Sokféle magból válogathatunk kedvünkre: árpa, búza, rozs, zab, lucerna, hajdina, bab, lencse, csicseriborsó, lenmag, tökmag, napraforgó, retek, mustár, zsázsa, káposzta, brokkoli. A különböző csíráztatott magvak gyógyászati felhasználása csak kiegészítőként játszhat szerepet az egyes betegségek kezelésekor. További információk: Magvak csíráztatása

retek mikrozöld

Retek mikrozöld szüretelése

További lehetőség a mikrozöld szuperétel termesztése, aminek nagy előnye, kis helyen elfér, bőséggel és folyamatosan termesztheted, tápértéke pedig meghaladja a kifejlett növények tápértékét, valójában vitamin és antioxidáns bombák, amelyek fogyasztása igen nagy szolgálatot tesz a téli hónapokban az egészség megőrzésére. Velük több írásunk is foglalkozik. Építsd fel az immunrendszered természetesen! A mikrozöldségek segítenek távol tartani a fertőzéseket! Olvasnivaló: Mikrozöld termesztés; Mikrozöldek a konyhában

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por