Mikrozöldek a konyhában

Felmentek az árak? Spórolni akarsz? De a minőségről nem mondasz le? Lásd el magad és a családod mikrozöldségekkel!

A kevés néha több! ha, valami, hát ez nagyon érvényes a mikrozöldekre. Ezek a tápanyag dús bébizöldségek, amelyeket akár a konyhaablakban is megtermelhetsz, ízüket és állagukat tekintve is egyedülálló kulináris élményt nyújtanak. Matthew Kadey néhány receptje kedvcsinálónak.

Pontosan megtudhatod, hogy mi is az a mikrozöld: Mi a különbség a csíra és a mikrozöld között?

Ha már ezzel tisztában vagy, olvass arról, hogy mire jó: A mikrozöldség antioxidáns és vitamin tartalma

Íme a receptek:

Vastag palacsinta kedved szerinti feltéttel

A tészta alapanyagai: 3 nagy tojás, 2,5 dl villával összetört tehéntúró, 2 evőkanál olivaolaj, 1 dl csicseriborsó liszt, 1 gerezd szétnyomott fokhagyma, 2 evőkanál citromhéj (kizárólag bio citromot használj!), fél teáskanál só.

palacsinta mikrozölddel

Az összetevőket keverd simára robotgéppel. Hints bele apróra vagdalt metélőhagymát. Olvassz meg palacsintasütőben egy kanál vajat, amikor forró, merj rá egy merőkanállal a masszából, úgy igazítsd az edénybe, hogy ne legyen vékony, ha az egyik fele már nem ragad, akkor még várj egy kicsit, hogy szép  aranybarna legyen, majd fordítsd meg, és a másik felét is süssd arany barnára.

Ez volt az alap. Jöhet a feltét, amit úgy variálhatsz, ahogy éppen kedved tartja. Egy variáció a füstölt lazac, egy kanál krémsajt, de lehet sült bacon szalonna, tejföl és reszelt sajt is. Csak egyet ne felejt le róla, szórd meg kedvenc mikrozöldeddel, például mustárral, borsóval, vagy amivel tetszik.

Mennyei avokádókrémes szendvics

avokádó krémes szendvics

Az avokádókrémhez válassz érett avokádót, amit könnyen ki tudsz kanalazni a héjából, veszteség nélkül. Nyomkodd szét villával, keverj hozzá citromlét és sót. Kend meg vele kedvenc kettévágott péksüteményedet. Szórd meg apróra vágott lilahagymával, fektess rá vékonyra szelt jalapenot, végül szórd meg mikrozölddel.

Selymes brokkolikrémleves

brokkolikrémleves

Hozzávalók: 1 rózsáira szedett brokkoli, 1 fel felaprított vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, egy evőkanál napraforgó olaj, húsleves, fél liter mikrozöld, 1 csomag kockákra vágott fetasajt, 2,5 dl puhára főtt fehér bab (1 fehér bab konzerv, ), fél citrom leve, 3 evőkanál pörkölt (sótlan!) napraforgó mag, 2 evőkanál extra szűz oliva olaj.

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Egy napraforgó olajjal kikent sütőlapra szórd a brokkolit, hagymát, fokhagymát, és süsd, amíg a brokkoli meg nem barnul. Süsd kb 20 percig, közben egyszer forgasd meg a zöldségeket.

A húslevet, mixeld simára a zöldségekkel, a babot és a citromlét se hagyd ki. Ha túl sűrű, hígítsd meg húslevessel. Tálalás előtt szórd meg feta sajttal, napraforgómaggal és mikrozölddel. Spricceld meg olivaolajjal.

Nézd meg Jutka mama videóját!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák