Gyűszűvirág gondozása

A gyűszűvirág a vadregényes kertek mutatós növénye. Ha cikkünk alapján kedvet kapsz rá, máris siess a közeli kertészetbe, és vetheted is. Ha az öntözéséről nem feledkezel meg, romantikus hangulatú kertet varázsolhatsz vele.

gyűszűvirágok

Kerti gyűszűvirág.

Gyűszűvirág bemutatása

A tátogatóvirágúak (Scrophulariaceae) családjába tartozó Digitalis nemzetségbe több védett faj is tartozik Szteroid glikozid (szívglikozidok) tartalmuknak köszönhetik gyógyhatásukat. A hatóanyagok a szívelégtelenség elleni gyógyszerek alapanyagai. A nálunk is honos sárga gyűszűvirág (D. grandiflora) a tölgyerdők jellemző faja. Figyelem! Védett vagy fokozottan védett faj gyűjtéséhez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

A kertekben előszeretettel tartott piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea)  kétéves növény a az első évben csak tőlevélrózsát nevel, de a második év tavaszán hosszú virágszárat fejleszt, és a hajtások végén hosszan nyílnak forrt pártájú virágai, amelyek fürtöt alkotnak. Jellegzetesek az ajkat képező párta alsó ajkán látható barnáspiros pettyek. Június-július hónapokban virágzik. Termése sokmagvú tok. Bár Európa szerte előfordul, nálunk vadon nem terem. Díszfajtáival azonban gyakran találkozhatsz.

Miután gyógynövényként házi felhasználása tilos, most díszítőértékével foglalkozunk. Sok kerti változata ismert. A virágok színe leggyakrabban fehér, rózsaszínű, barackszínű. Az impozáns méretű virágfürtök szegélyként, sötét háttér előtt rendkívül mutatósak. Természetes kertekben igen közkedvelt. Jó átmenetet képez a magas lombos fák, cserjék és az alacsonyabb termetű évelők között. Hiszen magassága 80-120 cm között változik. Árnyékos helyeken is szépen virít. Csoportban mutat a legszebben.

Cserepes növényként vásárolható a kertészetekben. A virágzó példányok is sikerrel kiültethetők. Tavasztól őszig bármikor ültetheted. 5 példánnyal kb. 1,5 négyzetméternyi területet boríthatsz vele.

Digitalis purpurea

Digitalis purpurea

Gyűszűvirág gondozása

A gyűszűvirág elvirágzástól, júniustól augusztusig vethető. Miután csírázása fényen történik ne takard! A fiatal növények még ősszel végleges helyükre kerülhetnek. Az apró tőlevélrózsák áttelelnek, és a következő tavasszal virágozni fognak.  Bár nem kimondottan vízigényes, a talaj vízellátottságának indikátoraként azonnal jelzi, az vízhiányt. Vagyis a szép megjelenésért öntözd rendszeresen! Egyébként jó vízgazdálkodású talajba való. Napra, és, mint szó volt róla, félárnyékba is ültetheted. Miután önvető, egész kis kolóniát hoz létre az évek folyamán. Így a következő évben már virágozni is fog. Nyár végén gombafertőzések jelenhetnek meg rajta.

Ajánlott fajták: ‘Dalmatian peach’ – F1 hibrid barack színű virágokkal; ‘Dalmatian Purple Spotted’ lila virágok sötét pöttyökkel; fehér virágú  ‘PowWoWTM White’.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!