Gyógynövények termesztése

Neveljünk olyan növényeket, amelyek dekoratívak, mégis igénytelenek, és többféleképp lehet őket hasznosítani.

Tavasz után ősszel ismét vethetünk a konyhakertbe. Hogy mit, az akkor okozhat fejtörést, ha kicsi a rendelkezésünkre álló terület, ha nem tudunk naponta sok időt tölteni a kertben, ha nincs lehetőségünk az öntözésre. A másodvetés legalább annyi megfontolást és tervezést igényel, mint a tavaszi. Vessünk olyan növényeket, amelyek dekoratívak mégis igénytelenek, és többféleképp lehet őket hasznosítani. Ilyenek például egyes gyógy- és fűszernövények.

Cikk ajánlat: Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

A kapor

kapor (Anethum graveolens) kétnyári, rövid tenyészidejű, fényigényes, többszörösen szárnyalt levelű növény akár egy méter magasra is megnőhet. Délnyugat-Ázsiából származik.

A melegkedvelő kaprot a kert napos részébe, homok és humusz egy-egy arányú keverékét használva cserépbe is ültethetjük. A kapor a levegős, tápanyagban gazdag humuszos talajt kedveli. A kertben sorokba és szórtan köztesként is vethető, bármivel társítható kivéve a köményt. Áprilistól szeptember végéig vethető.

A kapor már az ókorban is kedvelt gyógy- és fűszernövény volt. Kellemesen fűszeres illatú növény magyar konyha jellegzetes fűszere. Levesek mártások, húsételek, körözöttek, gombaételek és a savanyúságok ízesítésére használják.

Emellett régóta ismert a népi gyógyászatban. Már az egyiptomiak felismerték gyógyító hatását. Főzete emésztési zavarok, felfúvódás gyomorégés megszüntetésére kiválóan alkalmas Idegnyugtató hatása is közismert.

Ez a dekoratív növény, egyre gyakrabban található a virágüzletekben is.

kapor ernyős virágzat

Kapor ernyős virágzat

Cickafark

A cickafarkot (Achillea collina) bogernyős fehér virágzatáról könnyű felismerni. Ötven-hetven centiméter magasra is megnő. Mérsékelt égövi növény, tehát nálunk is őshonos. Jól tűri a hazai időjárás viszontagságait. Igénytelen, napos-félárnyékos, füves területeken, utak mentén gyakori.

A semleges kémhatású vagy enyhén savanyú, tápanyagban dús talajokat kedveli. Nyáron akár a vadon termő növényekről is gyűjthetünk magot, amelyet szeptember végéig elvethetünk, de tőosztással október végéig is kiültethetjük őket. Trágyázni nem kell. Tarackszerű gyökere miatt hajlamos a gyors elszaporodásra.

Az egészséges növényt begyűjtés után napon szárítsuk, majd tároljuk sötét száraz helyen. Főzet készítéskor ne áztassuk a forró vízben 5 percnél tovább.

Fűszeres illatú, kesernyés ízű, forró vizes főzete a betegségek széles körében használatos, mint például meghűlés, nátha, influenza, láz. Emellett hatékony magas vérnyomás, fájdalmas menstruáció és vérzések kezelésére. Magas cseranyag tartalma miatt 5 percnél tovább ne áztassuk.

Virágoskertjeinkben a gyakran megtalálható a cickafark sárga és vörös nemesített változatai is. Ezek a szárazkötészet jellegzetes alapanyagai.

cickafark

Cickafark

Kamilla 

Rövid gyökeréből a kamilla (Matricaria chemomilla) 20-50 cm magas szárat növeszt, amelyen kétszer-háromszor szárnyalt levelek találhatók. A hajtások csúcsán egyesével ülnek a fészkes virágzatok. Ez az egyszerű kis virág a Földközi-tenger partvidékén őshonos, de már rég elterjedt vidékünkön is. Régebben gyakori gyomnövény volt a gabonaföldön, de mióta a gyomirtók elterjedtek, állományuk erősen megritkult.

Napfényigényes egyéves növény. Május végén, júniusban füves réteken, útszéleken, szikeseken gyakran látni összefüggő kamillaszőnyegeket. Kellemes illata, gyógyhatása miatt bekerült a termesztett növények sorába.

A laza száraz talajokat kedveli. Kora tavasszal, március közepétől május végéig vethető, valamint őszi vetésként szeptember folyamán sorba, vagy szórtan. A napfényes helyeket kedveli, humuszos talajon fejlődik a legjobban. Szárazság esetén az öntözést meghálálja.

Az egészséges, kinyílt virágok szárítva vagy frissen is felhasználhatók. A szárítást mindig hűvös, jól szellőző helyen végezzük.

A népi gyógyászat már évszázadok óta használja, a legintenzívebben kutatott gyógynövények közé tartozik. Házilag náthát, gyulladásokat, emésztési zavarokat, hasmenést, görcsöket, idegességet, álmatlanságot orvosolhatunk vele. A kamillatea kálcium tartalma igen magas, amely ami jót tesz a túlérzékeny, izgulékony, hasfájós gyerekeknek.

kamilla virágzat

Kamilla virágzat

Izsóp

Az izsóp (Hissopus officinalis) fehér rózsaszín vagy kék színű álörvös virágú, keresztben átellenesen álló keskeny levelű, félcserje. A Földközi-tenger vidékéről került hozzánk ez a kissé kámforos, fűszeres illatú és enyhén kesernyés ízű fűszer és gyógynövény.

Napos helyre vessük. A laza, vékony rétegű, meszes talajokat kedveli. Trágyázást nem igényel. Ágyások szélére vetve erős illatával elűzi a csigákat, tetveket. Szaporítható dugványozással valamint magról is vethető májustól szeptember végéig.

Száraz, napos időszakban virágzó hajtásait szedjük. Frissen és szárítva is felhasználható fűszerként és gyógynövényként egyaránt.

Hatásos a herpeszt okozó vírusos fertőzések ellen, illóolaj tartalma csillapítja a köhögést. Asztma és gyomorpanaszok esetén is jó hatása van. Fűszeres illatú levelei segítik a zsíros ételek emésztését.

izsóp szőlő társítás

Izsóp szőlő társítás

Zsálya

A zsálya (Salvia officialis) Molyhos, fűszeres illatú félcserje. Spanyolországban, Kis-Ázsiában őshonos. Levelei keresztben átellenesen állnak, hosszúkás tojásdad alakúak. Ibolyáskék virágai álfüzért alkotnak.

A laza, meszes, magas ásványtartalmú talajokat kedveli. Szárazságtűrő, napfénykedvelő növény. A fagyok kárt tehetnek benne. Erős illatával elriasztja a kártevőket. Tökfélékkel nem termeszthetjük együtt. Márciusban és szeptemberben dugványozással vagy tőosztással szaporítható.

A friss levelekkel zsíros húsételek, pástétomok, halak, sajtok, tészták fűszerezhetők. Fejlett leveleit vagy hajtásait májustól novemberig szedjük. Levelének főzete borsmentával kellemesebb ízűvé tehető. Görcsoldó hatású, megfázásra és torokgyulladás valamint egyéb szájbetegségek esetén öblögetésre ajánlott. Külsőleg fertőtlenítő hatása miatt sebkezelésre is alkalmas.

zsálya

Zsálya

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner