A kamilla hungarikum

Gyűjtsünk kamillát! Szinte mindenütt megtalálható, a környék terein is fel-fel üti a fejét. Fészkes virágzata a következő részekből áll: csöves korongvirágok, belül üres vacok, nyelven karimavirágok, kocsány. Gyógyászati célra virágzatát használják, hatóanyaga illó-olaj, ezért főzni nem szabad, csak forró vízbe dobjuk.

kamilla
Az orvosi kamilla egyike legfontosabb gyógynövényeinknek. Évszázadokra visszanyúló hazai alkalmazását nagy tradíció övezi és jelentősége napjainkban sem csökkent. Míg egy 1959-ben megjelent cikkben még így nyilatkoznak róla: „külföldön a magyar kamilla minőségi fogalom” és „világpiaci áron felül fizetik”, a helyzet napjainkra jelentősen megváltozott, mivel a „hungarikum”-nak is tartott gyógynövény versenyképessége a 90-es évektől fokozatosan romlik. Az Egyiptomba kikerült magyar kamilla, amelynek termesztését magyar szakemberek tanították meg, és amelynek minősége az ottani körülmények között lényegesen rosszabb, ma olyan alacsony áron kerül piacra, hogy a magyar kamillát kiszorította a piacról. A magyar piacon ma is termelt kamillát német felvásárlók révén Németországban dolgozzák fel, és német kamillaként kerül forgalomba, sokan nem is tudják, hogy a kamilla Magyarországról származik.

A szikes puszták fehéren világító szikpadkáinak, szikfoltjainak gyér növényzetét, a sziki mézpázsit, a bárány paréj, a sziki üröm és legismertebb gyógynövényünk, az orvosi székfű közismert nevén kamilla alkotja. A botanikusok Chamomilla recutita néven ismerik, de használatos még a régebbi elnevezése, a Matricaria chamomilla is. Hazánkban kamillatermesztéssel a szikes területeken foglalkoznak, hiszen jellegzetes sziki növény. Sótűrése kiváló.

Rövid gyökeréből a kamilla 20-50 cm magas szárat növeszt, amelyen kétszer-háromszor szárnyalt levelek vannak. A hajtások csúcsán egyesével ülnek a virágzatok. Egy virágzat sziromnak látszó fehér nyelves virágokból és körülbelül 400 sárga csöves virágból áll. Májustól júniusig virágzik.  .A kaszat termés igen kicsiny, körülbelül 20 000 mag tesz ki 1 grammot. Dísznövényként szeptemberben olyan helyre vessük, ahol kevésbé tapossák le. Virágszőnyege szép látványt nyújt. Miután nem kezelhető gyepként, a gyomosodás kivédése kemény munkát igényel.

Chamomillae flos

A gyógyászatban a szárított virágzatokat használják fel, hivatalos neve: Chamomillae flos (Flores chamomillae). A kamilla illóolajának (Aetheroleum chamomillae) fő hatóanyagai a matricin, kamazulén és a bisabolol. Vagyis az α-bizabolol (15-40%), bizabolol- származékok, valamint a vízgődesztilláció során a matricinből képződő kamazulén (3-5%) és spiroéterek. A kamilla fontosabb hatásai közül a baktericid, gyulladáscsökkentő, sebsarjadzást elősegítő, fekélyellenes, görcsoldó és nyugtató hatások emelhetők ki. A sziki kamilla illóolajában az egyik gyulladáscsökkentő és fekélyellenes hatásáért is felelős komponens, a bizabolol fordul elő jelentősebb koncentrációban (többszöröse annak, mint amennyi a vetési és termesztett kamillákban található), A vadontermő fajtáknak azonban a hajszálérszűkítő kamazulén tartalma alacsony. Az 1970-ben állami elismerést kapott a Bk 2 poliploid és Soroksári 40 diploid fajták már az igényeknek megfelelő olajösszetételűek. A magyar kamilla a világpiacon is előkelő helyet foglal el.

kamilla virágzat

A kamilla akkor gyűjthető, ha fészkes virágzatának csöves virágai már sárgák, a fehér nyelves virágok pedig vízszintesen állnak, és hullik a virágpor. Első látásra könnyen összetéveszthető más, hasonló virágzatú növénnyel. Azonban, ha szem előtt tartod, hogy a virágzati vacok kúpos és belül üreges, máris el tudod dönteni, hogy valóban kamillát találtál-e.A leszedett virágokat száraz, hűvös, sötét helyen szárítjuk. A száras növényt is begyűjthetjük. Ekkor a gyökereket, elbarnult részeket el kell távolítani. Csokorba kötve, fejjel lefelé felfüggesztve szárítható. Már kb. egy hét után kiszárad. A száraz növényt vágjuk 10 cm-es darabokra. Napi dózisa 3g, készíthetünk belőle főzetet és forrázatot is attól függően, hogy hogyan akarjuk alkalmazni. Forrázata Görcsoldó. Jó szorongás ellen is. Külsőleg sebek, bőrfekélyek és kötőhártya-gyulladás kezelésére alkalmazható.

Cikk ajánlat: Kamillatea bevetésen; Fűszernövények szárítása.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa