Ernyős verbéna lepkebarát kertbe

Hosszan tartó virágzása, lepkecsalogató virágai és elegáns megjelenése miatt megérdemli, hogy foglalkozzunk az ernyős verbénával.

A vasfűfélék (Verbenaceae) családjába tartozó ernyős verbéna (Verbena bonariensis) trópusi, szubtrópusi faj, ami egyben azt is jelenti, hogy nálunk egynyáriként tartható sok rokonával egyetemben. A vasfűfélék családjába több dísznövény is tartozik. Megemlíthetjük például  a sétányrózsát, mint közismert dísznövényt.

A Verbena nemzetségbe mintegy 200 faj tartozik. Tudományos neve azt jelzi, hogy Buenos Aires-ban gyűjtötték be az első példányokat. Vadon terem Dél Brazíliától Argentínán át egész Paraguayig és Uruguayig. Sok meleg klímájú területen kivadult gyomként tartják számon.

lepkevonzó Verbena bonariensis

80-140 centi magas, ritkásan elágazó, rövid életű évelő, nálunk leginkább egynyári. A vékony, szögletes száron átellenben állnak a keskeny, fogazott szélű levelek.  Értékét emeli, hogy nyár közepétől a késői fagyokig virágzik, míg sokan mások az utószezonra már elvirágzanak. Levendulakék, csöves virágai fürtökben állnak, a virágszár csúcsán. Önvető. A fennmaradó termésfejek is mutatósak.

A meleg, napos helyeket kedveli. Tápdús, jó vízgazdálkodású talajba való. Szárazságtűrő, de a rendszeres öntözést meghálálja.

Csoportosan ültetve mutatós. Évelőágyásokban is helye van! Díszfüvekkel jól kombinálható. Szépen virít más fénykedvelő szárazságtűrőkkel, mint a szöszös ökörfarkkóró (Verbascum phlomoides), a sudárzsálya (Perovskia ‘Blue Spire’), kék iringó (Eryngium planum). Jól mutat együtt más szárazságtűrő egynyári virágokkal is, mint a borzas kúpvirág (Rubeckia hirta) és a rézvirág (Zinnia elegans).

lepkevonzó kertrészlet

A fotón látható lepkekertet Tullnban láttuk egyik tanulmányutunk során. Aktuális programjainkról itt tájékozódhatsz.

Nagy területeket remekül beborít. Remek szegélynövény. Légies texturája láttatja a mögötte lévő növényeket.

Vágott virágként is mutatós.

Cikk ajánlat: Verbéna

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra