Életmódváltás 2016.

Ha már meg vannak a céljaink és a terveink 20016-ra, legalábbis a kertészkedés szempontjából, megtekintettük az aktuális teendőkről szóló javaslatokat, akkor határozzuk el azt is, hogy idén tudatosabban élünk!

A minél egészségesebb, és problémamentesebb élet kialakításához most négy jó tanácsot adunk, amit érdemes megfogadni.

A kevesebb néha több!

A háztartási eszközök sokba kerülnek. Nem csak a vásárlási árat tekintve, hanem a fenntartás, tárolás, az újra cserélés kényszere (már aki megengedheti magának) tekintetében is.

Ha például valaki megvett, nehezebb a helyzet, ha ajándékba kapott, egy elektromos főzőedényt, ami jó néz ki, ha a vendégeskedés során az asztalra kerül, de évente maximum egyszer-kétszer használja, akkor eljött az idő, hogy megváljok tőle, hiszen valójában nincs rá szüksége. Felesleges pénzkidobás és helyfoglalás. Ilyenkor két dogot kell tennünk: ajándékozzuk el, és ne vegyünk többet hasonló eszközt.

Kerüljük a tartósítószerek használatát

A felesleges kiadások helyett a pénzt költsük friss zöldségek, gyümölcsök és házi készítésű termékek fogyasztására. Konzervhez pedig csak extrém esetben nyúljunk. Tartósítás céljából fagyasszunk. További lehetőségeket tárgyalnak az alábbi cikkek: Nyár végi tartósítási praktikák; Házi almafeldogozás; Itt a paradicsomszezon.

Az ellenérvek közé tartozik, hogy ezek a munkák időrablók. Pont ez az! Egy kicsit lassítsunk a rohanáson! Több időt szenteljünk arra, hogy minél egészségesebben étkezzünk, és az ételt asztalhoz ülve fogyasztjuk, jó esetben társaságban, és nem pedig az utcán futva, vagy a kocsiban, esetleg vezetés közben.

Termesszünk néhány konyhakerti növényt

Elég hozzá egy ablakpárkány, balkon is. Ez a legegészségesebb dolog a világon! Saját termést enni! Arról nem beszélve, hogy megismerjük közelebbről azt, amit elfogyasztunk. Ahogy a mondás tartja, nem éltél igazán, amíg nem etted a saját termésedet. Ekkor megtudhatjuk, micsoda különbség van a boltban vett, hosszan tárolt és a frissen szedett élelmiszer zamata, állaga között. Kert híján termeszthetünk konténerben, jó talaj híján emelt ágyásban. Cikk ajánlat: Tavaszi salátakonténerek; Gyümölcstermő növények konténerben; Zöldségek, fűszerek termesztése konténerben

csili paprika

Használjuk mértékkel a technológiát

Használjuk mértékkel a technológiát. Nem arról van szó, hogy nincs rá szükség. Hiszen akkor ez a cikk se születhetett volna meg, vagy éppenséggel nem tudnánk tanfolyamokat szervezni. A hangsúly a mértékletességen van, hogy az életünket a túlzott stressztől megóvjuk. Gondoljunk arra, hogy 15-20 éve még senki nem akart belehalni, ha nem volt folyamatosan „online”, ha nem volt állandóan elérhető telefonon. Ha sétára indulunk, vagy a kertben dolgozunk, hagyjuk bent a telefont! Hagyjunk magunknak privát szférát, elmélkedjünk csöndben és beszélgessünk élőben családtagjainkkal, barátainkkal.

Boldog újévet!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa