Bokorújítás

Hiába köszöntött be, a december, hiába kopogtat a karácsony, a kertről a jó gazda sosem feledkezhet meg. Különösen, ha már télen éhezi a pikánsan ízletes ribiszkét, köszmétét, vagy szívesen ábrándozna nyáron viruló kertjéről.

Elérkezett ugyanis a bokrok megújításának ideje. Annál inkább aktuális a teendő, minél inkább megritkultak, felkopaszodtak a bokraink. Lehetnek ezek gyümölcstermő bokrok, de díszbokrok is. Ilyenkor a legfontosabb tennivaló a téli metszés, a tisztogatás, Ennek folyamán az idősebb részeket fiatalabb oldalhajtásokra kell visszavágni. Ám még inkább sürgető a közbelépés, ha a vastagabb részek aljából, sok, erős egyéves rész fejlődött ki, vagy a bokrok környékén törtek elő az új gyökérsarjak. Esetenként mi is szeretnénk, hogy néhány nyisszantás után megifjodva köszönthetnénk az újévet. A bokroknak ez megadatott, nekünk nem.

Mielőtt belefeledkeznél a metszés rejtelmeibe, ajánljuk profi metszőeszközeinket, nem csak profiknak, hanem mindenkinek, aki kisebb fizikai erőfeszítéssel jó munkát szeretne végezni. A termékek a Kertlap Kertészet Webáruházban vásárolhatók meg.

Ha a szívós, életerős egyéves részektől megszabadítjuk a növényt, azok nem vonják el a tápanyagot a növény egészétől. Az elöregedő részek tápanyagellátása azonban egyre nehézkesebb. A növényt éppen élni akarása készteti mind újabb és újabb, tőből vagy gyökérből nevelkedő sarjak létrehozására. Mit tegyünk, ha mind gyakrabban jelennek meg, törnek elő az életerős sarjak?

bokorújitás

Ágvágók és egyéb metszőeszközök a Kertlap webáruházból!

A bokrok megújítását éppen ezekre az új részekre kell alapozni. A gyökérsarjakat nevelő bokor elöregedett, föld feletti részeit tőből vágjuk le. Az erős, fiatal hajtásokból hagyjunk meg néhány, igen életerős ágat, amelyek elhelyezkedése a legkedvezőbb. Az elsűrűsödést elkerülendő, a többi sarjat szintén tőből távolítsuk el. Annyi fiatal hajtás hagyjunk meg, amennyi ahhoz elegendő, hogy formás bokrot tudjunk nevelni belőlük.

Más bokrok nem fejlesztenek sarjakat. Ezek megújításához elegendő, ha egy-két arasznyira visszavágjuk a legjobb karban lévő hajtásokat. A beteg, rossz állapotban lévő részeket szintén tőből távolítsuk el. A csonkokon, a rejtett rügyekből megújító hajtások fognak előtörni, amelyeket később kedvünkre ritkíthatunk, annyi hajtást hagyva, amelyből ujjá nevelhetjük a bokrot.

Vannak olyan cserjék, amelyek kimondottan megsínylik a visszavágást, esetleg tönkre is mennek emiatt. Csakhogy ezek a bokrok nem is kopaszodnak fel, megfelelő tartás mellett, tehát nincs szükség ilyen jellegű beavatkozásra.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!