Bokorújítás

Hiába köszöntött be, a december, hiába kopogtat a karácsony, a kertről a jó gazda sosem feledkezhet meg. Különösen, ha már télen éhezi a pikánsan ízletes ribiszkét, köszmétét, vagy szívesen ábrándozna nyáron viruló kertjéről.

Elérkezett ugyanis a bokrok megújításának ideje. Annál inkább aktuális a teendő, minél inkább megritkultak, felkopaszodtak a bokraink. Lehetnek ezek gyümölcstermő bokrok, de díszbokrok is. Ilyenkor a legfontosabb tennivaló a téli metszés, a tisztogatás, Ennek folyamán az idősebb részeket fiatalabb oldalhajtásokra kell visszavágni. Ám még inkább sürgető a közbelépés, ha a vastagabb részek aljából, sok, erős egyéves rész fejlődött ki, vagy a bokrok környékén törtek elő az új gyökérsarjak. Esetenként mi is szeretnénk, hogy néhány nyisszantás után megifjodva köszönthetnénk az újévet. A bokroknak ez megadatott, nekünk nem.

Mielőtt belefeledkeznél a metszés rejtelmeibe, ajánljuk profi metszőeszközeinket, nem csak profiknak, hanem mindenkinek, aki kisebb fizikai erőfeszítéssel jó munkát szeretne végezni. A termékek a Kertlap Kertészet Webáruházban vásárolhatók meg.

Ha a szívós, életerős egyéves részektől megszabadítjuk a növényt, azok nem vonják el a tápanyagot a növény egészétől. Az elöregedő részek tápanyagellátása azonban egyre nehézkesebb. A növényt éppen élni akarása készteti mind újabb és újabb, tőből vagy gyökérből nevelkedő sarjak létrehozására. Mit tegyünk, ha mind gyakrabban jelennek meg, törnek elő az életerős sarjak?

bokorújitás

A bokrok megújítását éppen ezekre az új részekre kell alapozni. A gyökérsarjakat nevelő bokor elöregedett, föld feletti részeit tőből vágjuk le. Az erős, fiatal hajtásokból hagyjunk meg néhány, igen életerős ágat, amelyek elhelyezkedése a legkedvezőbb. Az elsűrűsödést elkerülendő, a többi sarjat szintén tőből távolítsuk el. Annyi fiatal hajtás hagyjunk meg, amennyi ahhoz elegendő, hogy formás bokrot tudjunk nevelni belőlük.

Más bokrok nem fejlesztenek sarjakat. Ezek megújításához elegendő, ha egy-két arasznyira visszavágjuk a legjobb karban lévő hajtásokat. A beteg, rossz állapotban lévő részeket szintén tőből távolítsuk el. A csonkokon, a rejtett rügyekből megújító hajtások fognak előtörni, amelyeket később kedvünkre ritkíthatunk, annyi hajtást hagyva, amelyből ujjá nevelhetjük a bokrot.

Vannak olyan cserjék, amelyek kimondottan megsínylik a visszavágást, esetleg tönkre is mennek emiatt. Csakhogy ezek a bokrok nem is kopaszodnak fel, megfelelő tartás mellett, tehát nincs szükség ilyen jellegű beavatkozásra.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa