Akár a házad elé is ültethetsz gyöngyvirágcserjét

A gyöngyvirágcserje igénytelen, virágaiban tavasszal vagy nyár elején gyönyörködhetsz. Méretei alapján akár kiskertbe is ültethető. Nyitott területekre, nyíratlan térhatárolónak is kiváló. Kell ennél több érv ahhoz, hogy megvásárold?

Izgalmasan sokféle a gyöngyvirágcserje

A hortenziafélék (Hydrangeaceae) családjába tartozó mintegy hatvan különböző gyöngyvirágcserje (Deutzia sp) Kelet-Ázsiából, feltehetően Dél-Kelet Kínából, a Himalája lejtőiről terjedt el. Leginkább a jezsámenekkel (Philadelphus sp.) állnak közeli rokonságba. Nevüket Johan van der Deutz (1743-1788) amatőr holland botanikus után kapták. A fajok egymással könnyen kereszteződnek megnehezítve rendszertani besorolásukat. A fajok sokféleségét jól tükrözi, hogy a Csinghaj-Tibet (Qinghai-Tibet) fennsíkon található 35 faj közül 28 csak ott fordul elő a világon. A sokféle variációt csak genetikai vizsgálatokkal lehet elkülöníteni, de sokszor szemmel is jól láthatók a virágfelépítésben mutatkozó különbségek. Magyarán ahányféle gyöngyvirágcserje, annyiféle virág! A gyöngyvirágcserje nemzetségben sok díszcserje található.

érdeslevelű gyöngyvirágcserje madarral

Közös tulajdonságuk, hogy kevés gondozást igényelnek, a napos helyet, az öntözést virágözönnel hálálják meg. Metszésükkel a korona szétesését, a felnyurgulását meg lehet akadályozni. Miután az előző évi hajtásokon, az előző nyáron kifejlődött virágrügyekből hozzák virágaikat, csak elvirágzás után szabad metszeni őket.

Ismerd meg a nálunk leggyakoribb gyöngyvirágcserjét

Az érdeslevelű gyöngyvirágcserje (Deutzia scabra) Japánban és Kínában honos. Sok díszfajta szülője. Felálló hajtásrendszerű, maximum 3 méter magasra nő. Nyáron virágzik. Csillag alakú virágai illatosak, fehérek, néha rózsaszínes, bíboros színeződéssel. A virágok bugaszerű füzérben állnak. A virágzás ideje kb. két hét.

Az érdeslevelű gyöngyvirágcserje (és fajtái) jól alkalmazkodik környezetéhez, fagytűrő. Talajban nem válogat, de a dús virágzáshoz nedves, humuszos talajra van szüksége. Ezért különösen virágzás idején az öntözést meghálálja. Napra, félárnyékba való. Azonban a félárnyék szintén nem kedvez a bőséges virágözönnek. A pangó vizet nem tűri. Komoly kártevői nincsenek. Május végén, június elején hajtásdugványról szaporítható.
Kiskertben jól elfér. Nyíratlan sövénynek is ültethető. Rengeteg kertészeti fajtája forog a piacon. Igen kedveltek a telt virágú fajták. Nálunk is kapható fajták a teljesség igénye nélkül: a szimpla, fehér virágú ‘Plena‘; hófehér, telt virágú ‘Candidissima’; a rózsaszín, telt virágú  ‘Codsall pink’.

érdeslevelű gyöngyvirágcserje

Íme az egyik legkecsesebb gyöngyvirágcserje

A karcsú gyöngyvirágcserje (Deutzia gracilis) Japánban honos. Gyors növekedésű, legfeljebb 1 méterre növő, bőven virágzó. Ágrendszere bókoló. A levelek csúcsa kihegyezett, szélük fogazott. A fehér színű virág sátorban vagy fürtben állnak. Virágai nem illatosak.

A tűző napot, a nedves talajt szereti.Tolerálja a gyengébb kerti talajt, a szárazabb körülményeket, és a félárnyékot is. A kedvezőtlenebb körülményeket virágzási erélye sínyli meg.  Az elvirágzott, felkopaszodott vesszőket távolítsd el. Nyáron zölddugványozással szaporíthatod.
Szoliternek, csoportosan ültetve, alacsony sövényként mutat a legszebben.
Szintén sok kertészeti fajtája kapható. Néhány fajtája fiatalon fagyérzékeny!  Az alapfajnál kompaktabb megjelenésű az alig 60 cm magas ’Nikko’ fajta, amely kiskertbe kifejezetten ajánlott.

karcsú gyöngyvirágcserje

A legelegánsabb gyöngyvirágcserje hidridek

Faiskoláinkban kaphatók még például a Deutzia purparescens őstől, mások szerint a Deutzia scabra var. Sieboldiana szülővel rendelkező, a Lemoine francia faiskolában, az ötvenes években született Deutzia × elegantissima változatai. Illatos virágai bimbójukban rózsaszínek, kinyílt virágai kívül rózsaszínek, belül fehérek. A virágok laza sátorban állnak. Manapság a leggyakoribb a piacon a sötétrózsaszín virágú Deutzia × elegantissima ‘Rosealind’, amely a Slieve Donard Nursery Co. nemesítése.

Deutzia elegantissima 'Rosealind'

Fotó:gardenersworld.com

Gyöngyvirágcserjék, melyek nevében szerepel a hibrid szó

Deutzia x hybrida névvel is sok hibrid fajtát illetnek. Mindegyikük szülei a D. longifolia és a D. discolor. Dúsan elágazó, felálló hajtásrendszerű, 3-4 méter magas, és ugyanennyire széles cserjék tartoznak ide. Gyors növekedésűek, későtavasszal virágoznak. Ha nincsenek virágjukban, kinézetük borzas, kivéve, ha rendszeresen metszik őket. Virágaik a rózsaszín különböző árnyalatiban nyílnak. Kapható fajtái közül néhány: a  rózsaszín, középen fehér bemosódású, nagyvirágú, ‘Magicien’; a ‘Pink Pom-Pom’, amelynek rózsaszín virágai teltek, és gömbszerűen bugában állnak; és a szimpla, világos rózsaszín virágú, (sötétebb bemosódásokkal) ‘Mont Rose’.

Deutzia hybrida 'Mont Rose'

Fotó: dobbies.com

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!