Zöldellő tető a családiházon

Míg az ókori tetőkertek díszítő funkcióval létesültek, ma a beépített területek ökológiai egyensúlyát igyekszik kialakítani a zöldtető.

Mi a zöldtető?

A zöldtető otthont ad a növényeknek, állatoknak, zöld oázis a kődzsungelben. A zöldtető nem csupán lapos, hanem különböző hajlásszögű tetőkön is kialakítható.

zöldtető megoldások

Zöldtető megoldások a Tullni Kertek bemutatóján. A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová nyár végén szervezünk kirándulást. Részletek a programok menüben.

Ökológiai szempontból ezek közül is nagy figyelmet kap a minimális fenntartású 12–15 centiméter rétegvastagságú extenzív zöldtető. Az ökológiai zöldtetők eredete a hetvenes évekig nyúlik vissza. A hetvenes évek Németországában kezdtek zöldtetőket kialakítani. A díszítési célzatot fokozatosan háttérbe szorították az ökológiai megfontolások.

Zöldtetőt csak szakemberrel!

A zöldtető megvalósításánál fontos, hogy a tető vízszigetelt legyen, és viselje a megnövekedett terhelést. Biztosítani kell a megfelelő vízelvezetést és ajánlott speciális, 8-10 cm vastag ültető közeget alkalmazni. Kialakításánál figyelembe kell venni a szél-, a csapadék- és a fényviszonyokat. Ha régi épületen készül, külön statikai számításokat kell végezni a terhelhetőség miatt, és ellenőrizni kell az építéshez korábban felhasznált anyagokat. A munkába vízszigetelő szakembert is be kell vonni. Mindebből kiderül, hogy elkészítését legjobb szakemberre bízni!

zöldtető

Zöldtető. A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová kirándulást szerveztünk. Aktualitások a Programok menüben.

Milyen növények kerüljenek a tetőre?

Ha extenzív zöldtetőben gondolkozol, ne álmodj Szemiramisz függőkertjeiről. Azt tudni kell, hogy a tetőn a növények élőhelye alacsony nedvességtartalmú, száraz, napos. Tehát fénykedvelő, igénytelen, a városi klímát jól tűrő, jól terjedő, esetleg örökzöld, sekélyen gyökerező növények valók rá. Ilyenek például a varjúhájfélék (Sedum sp.), és más szukkulensek, szárazságtűrő díszfüvek pl. deres csenkesz (Festuca glauca), gyógynövények pl. vadkakukkfű (Thymus serpyllum ).

Az extenzív zöldtető külön gondozást, az ültetés évét leszámítva, nem igényel. Az ültetés évében ajánlott begyökeresedést segítő öntözés, illetve a teljes borítottság eléréséig a gyomlálás.

extenzív zöldtető megoldás

Zöldtető megoldás a Tullni Kertek bemutatóján. A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová nyár végén szervezünk kirándulást. Részletek a programok menüben.

A zöldtető előnyei a Zöldtető Építők Országos Szövetségének ajánlásával

  • Megvédi a vízszigetelést a fizikai behatásoktól, hőmérsékleti szélsőértékektől és az UVsugárzástól (megduplázza a szigetelés élettartamát)
  • kiváló hő- és hangszigetelő, a fűtési és hűtési energiafogyasztást akár 8–15 százalékkal csökkenti
  • a lehulló csapadékmennyiség 60–70 százalékát megtartja és visszapárologtatva javítja a mikroklímát
  • megköti a szálló port, fotoszintézissel oxigént termel
  • növeli az ingatlan értékét.

Növényfajtákban, anyaghasználatban találhatsz ötletek a Tullni Kertekben, ahová nyár végén szoktunk kirándulást szervezni. További információk!

Cikk ajánlat: Hobbitfalva és mások

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra