Zöldellő tető a családiházon

.A nagy múltú zöldtető divatos, mutatós, hasznos, és neked is lehet!

Mi a zöldtető?

A zöldtető otthont ad a növényeknek, állatoknak, zöld oázis a kődzsungelben. A zöldtető nem csupán lapos, hanem különböző hajlásszögű tetőkön is kialakítható.

A zöldtetők több ezer éves múltra tekintenek vissza. Története a barlangok, később földházak feletti gyeptetőkkel kezdődtek. A gyepházakat évezredeken használták például Skandináviában, Északi-Európában, Izlandon, Grönlandon és a Brit-szigeteken.  Az északi emberek, akiket korlátozott az építőanyaghiány, a zord időjárás és a szűkös gazdaság, túlélési stratégiaként fejlesztették ki. De a gyeptető megjelenik az észak-amerikai bennszülött inuitok, és a  fátlan közép-ázsiai mérsékelt övi gyepen (sztyeppén) élő nomádok kunyhóin is.

gyeptető

Modern gyeptető

Skandináviában az őskor óta nyírfakéreg és gyep borította a háztetőket.  A gyeptetős házak a 18. század elejéig általános voltak. A jó legelők talajt borító gyeprétegét különleges módszerrel vágták ki, és helyezték el a nyírfakéreg lemezekkel fedett tetőre, így létrehozva egy szigetelő és vízálló réteget. Az első réteg gyepet fejjel lefelé helyezték el, erre jött a második réteg, amely már felfelé nézett. A gyeptetők ma is megtalálhatók Skandináviában, vidéken, de a felhasznált anyagok és a módszerek változtak. Ráadásul manapság újra divatba jöttek a gyeptetők hűvösebb éghajlatú területeken. Sajnos a mi éghajlatunkon kevésbé alkalmazható leginkább párás, hűvös. csapadékos, hegyvidéki klímán tartható fenn sikerrel.

A leghíresebb (és legkifinomultabb) ősi tetőkertek a babiloni függőkertek voltak, az ókori világ hét csodája egyike, amelyet Kr.e. 500 körül építettek. nádból és vastag kátrányból. Cikk ajánlat: Babiloni függőkertek.

városi zöldtető

Városi zöldtető.

A zöldtető előnyei:

  1. Hőszigetelés: A tetőkertek hatékonyan csökkentik az épület hőmérsékletét a nyári hónapokban, mivel a növényzet elnyeli a napenergiát és segít hűteni a környezetet. Emellett télen is hőszigetelő hatásúak, mivel segítenek megtartani a meleget az épületben.
  2. Vízelvezetés: A tetőkertek segítenek a csapadékvíz kezelésében, mivel a növényzet felszívja a vizet, és csökkenti az elvezetett víz mennyiségét. Másrészt a lehulló csapadékmennyiség 60–70 százalékát megtartja és visszapárologtatva javítja a mikroklímát
  3. Levegőminőség: A tetőkertek növényzete oxigént termel és segít megtisztítani a levegőt a káros anyagoktól, mint például a szálló por vagy a kipufogógázok. Megköti a szállóport.
  4. Biodiverzitás: A tetőkertek lehetőséget nyújtanak az élőhelyek létrehozására a városi környezetben. A növények vonzzák a madarakat, rovarokat és más kis állatokat, ami hozzájárul a városi biodiverzitás növekedéséhez.
  5. Energiamegtakarítás: A tetőkertek csökkentik a hűtési és fűtési energiaigényt az épületben, ezáltal csökkentve a klímaberendezések használatát és az energiaszámlát.
  6. Növeli az ingatlan értékét.
zöldtető

Extenzív zöldtető. A fotó a Tullni Kertekben készült.

Extenzív zöldtető

Ökológiai szempontból nagy figyelmet kap a minimális fenntartású 12–15 centiméter rétegvastagságú extenzív zöldtető. Az ökológiai zöldtetők eredete a hatvanas-hetvenes évekig nyúlik vissza. A hetvenes évek Németországában kezdtek zöldtetőket kialakítani. A díszítési célzatot fokozatosan háttérbe szorították az ökológiai megfontolások. A díszítési célzatot fokozatosan háttérbe szorították az ökológiai megfontolások.

Ha extenzív zöldtetőben gondolkozol, ne álmodj Szemiramisz függőkertjeiről. Azt tudni kell, hogy a tetőn a növények élőhelye alacsony nedvességtartalmú, száraz, napos. Tehát fénykedvelő, igénytelen, a városi klímát jól tűrő, jól terjedő, esetleg örökzöld, sekélyen gyökerező növények valók rá. Ilyenek például a varjúhájfélék (Sedum sp.), és más szukkulensek, szárazságtűrő díszfüvek pl. deres csenkesz (Festuca glauca), gyógynövények pl. vadkakukkfű (Thymus serpyllum ).

extenzív zöldtető megoldás

Zöldtető megoldás a Tullni Kertek bemutatóján.

Az extenzív zöldtető külön gondozást, az ültetés évét leszámítva, nem igényel. Az ültetés évében ajánlott begyökeresedést segítő öntözés, illetve a teljes borítottság eléréséig a gyomlálás.

Egész más kategória a tetőkert

Ez már az intenzív zöldtető kategóriába esik. Az ilyen típusú kerteket városi környezetben gyakran használják a városi zöldítés és a fenntartható városfejlesztés részeként. A talajréteg vastagsága minimum 30 cm, és akár a talajszinti kerttel megegyező kert alakítható ki. A talajréteg vastagságának csak a statikai terhelhetőség szab határt, 1-1,5 m mély talaj esetén akár már kisebb fákat is lehet telepíteni.

Az intenzív tetőkertek hasonlítanak a hagyományos földszinti kertekre, és akár járóösvényeket, padokat vagy egyéb kerti elemeket is tartalmazhatnak.

Tetőkert

Az én zöldtetőm

Ha szeretnél tetőkertet kialakítani a családi házadon, itt van néhány lépés, amit követhetsz:

Építészeti tervezés: Először is fontos, hogy egyeztess egy szakemberrel, például építésszel vagy kerttervezővel. Ők segítenek meghatározni a tetőkert méretét, elrendezését és a szükséges engedélyek beszerzésében.

Tető felülvizsgálata: Fontos, hogy a tetőd alkalmas legyen egy tetőkert kialakítására. Az építész vagy egy tetőszakértő felülvizsgálja a tetőt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincsenek-e súlyos sérülések vagy szivárgások. Szükség esetén végezz szükséges javításokat.

Vízszigetelés: A tetőkerteknél kulcsfontosságú a megfelelő vízszigetelés. Bizonyosodj meg arról, hogy a tető megfelelően vízhatlanított, hogy ne legyenek vízelvezetési problémák a kertben.

Növények és talaj: Válassz olyan növényeket, amelyek jól alkalmazkodnak a tetőkert körülményeihez, például szárazságtűrő, könnyen kezelhető növényeket. Fontos, hogy a tető súlyát is figyelembe vedd, így könnyű talajkeveréket használj, amely nem terheli túl a szerkezetet.

zöldtető családi házon

Zöldtető családi házon.

Öntözés: Gondoskodj az öntözésről a növények számára. Telepíthetsz öntözőrendszert, amely automatikusan gondoskodik a megfelelő vízmennyiségről, vagy kézi öntözést alkalmazhatsz.

Hozzáférés és biztonság: Gondoskodj arról, hogy legyen biztonságos és könnyű hozzáférés a tetőkertre. Fontolj meg létrát vagy kényelmes lépcsőt, és biztosíts kerítést vagy korlátot a biztonság érdekében.

Fenntartás: Ne felejtsd el a tetőkert rendszeres karbantartását. Ellenőrizd a növényeket, távolítsd el a gyomokat, gondoskodj a rendszeres metszésről és trágyázásról.

A tetőkertek kialakítása helyi szabályokhoz és előírásokhoz kötött lehet. Mindig ellenőrizd a helyi építési előírásokat, szerezd be az engedélyeket a tervezés és kivitelezés előtt. Ezenkívül újra felhívjuk a figyelmet, legyenek saját elképzeléseid, de ettől függetlenül ajánlott szakember segítségét kérni, hogy biztosítsd a helyes működést és a hosszú távú fenntarthatóságot. Mindent beszélj meg szakemberrel!

Cikk ajánlat: Hobbitfalva és mások

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás