Vattacsomóba burkolt zabagép, a gyapjas pajzstetű

 Nálad is megjelentek furcsa vattapamacsok a szobanövényeiden? Ez a gyapjas pajzstetű. A gyapjas pajzstetvek a kerti növényekben is károkat okoznak, de előszeretettel károsítják a szobanövényeket is az őszi-tél eleji időszakban, szinte mindent megtámadnak, amit érnek, nem válogatósak.

A teknős pajzstetvek családjába, a viaszos pajzstetvek alcsaládjába tartozó, gyapjas pajzstetvek fajai jellegzetes üvegházi kártevők, több behurcolt dísznövénykártevő van közöttük.

gyapjas pajzstetű platánon

Gyapjas pajzstetű platánon.

A szárnyas hímek (ivari dimorfizmus), a megtermékenyítés után, ősszel elpusztulnak, a megtermékenyített nőstények áttelelnek. Tojásaikat elsősorban a levelek fonákára, a főerek mellé rakják le, és nagy mennyiségű viaszcsomóval védik őket a kiszáradástól. A tojásrakás tavasztól a nyár kezdetéig tart. Az egyre növekvő „vattacsomóban” egyre több, végül több ezer tojás várja, hogy kikelhessen. A mozgásképes lárvák előszeretettel húzódnak meg a levelek hónaljába. Az új nemzedék júliustól kezdve őszig a leveleken táplálkozik. Fás növényeken a lárvák kezdetben a leveleket szívogatják, később a hajtásokon és a vesszőkön, majd az idősebb fás részeken telepednek meg, és ott károsítanak. Táplálkozás közben mézharmatot ürítenek, ürülékükre korompenész telepedik. Veszélyes vírusterjesztők. A hangyák örömmel fogyasztják a mézharmatot, ezzel segítve a kártevők terjesztését.

Védekezés gyapjas pajzstetű ellen szobanövényeken

Általában a teleltetésre bevitt mediterrán növények, illetve a kintről beköltöztetett trópusi szobanövények közvetítésével kerülnek a szobanövényekre. Szeretik a fűtött szobát, vagy ha nem megfelelő a ventiláció (sűrű lombú növények, összezsúfolt növények) a növény körül.

A szobanövényeken a lárvák a levelek, hajtások szívogatásával gyengítik a növényt, gyenge növekedést, levélsárgulást, korai lombhullást okoznak. Kolóniákat alkotnak a levélfonákon, a levélnyél és a szár találkozásánál, a virágbimbókon, a növények tövénél szárelágazásoknál, szinte észrevétlenül meg tudnak bújni a kaktuszok tüskéi között. Ha vattaszerű pamacsot veszel észre a növényeden, szinte biztos, hogy a gyapjas pajzstetűvel van dolgod.

gyapjas pajzstetű buzogányvirágon

Gyapjas pajzstetű buzogányvirágon.

A fertőzött szobanövényt helyezd karanténba, majd kezd el a védekezést. A leghatékonyabb módszer ellenük a mechanikai védekezés. Mosószappanos vízzel célszerű lemosni szobanövényeidről a kártevőket. A legegyszerűbb a mosogatószeres lemosás az alábbi koncentrációban: Egy liter langyos vízben egy teáskanálnyi mosogatószer. Erre a célra akár egy használt fogkefe is kiválóan felhasználható. Ezután bő vízzel mosd le az egész növényt. Kíméletes szerek között szerepelnek a szobanövényekre ajánlott olajos permetezőszerek, az áztatásszerű permetezés gyéríti az egyedszámot, többszöri ismétlés szükséges. Erősen fertőzött növényeket felszívódó rovarölő szerekkel lehet permetezni, és velük beöntözni a növényeket. Figyelem, a pajzstetvek gyakran a szártő alá a talajba is behúzódnak, ezért a permetléből oda is kell juttatni, hogy az a talajba megbújt egyedeket is elérje, másrészt a növényvédő szer a talajból is felszívódik, mindenhová eljut, ahová a kontakt szerek nem biztos, hogy eljutnak, ezért is szokták a talajt beöntözni a permetlével. A permetezés bő permetlével történjen, folyjon a száron, a fás részeken is, és feltétlenül használj mellé tapadás fokozó anyagot, ami gazdaboltban beszerezhető. Csak szabadtéren vagy jól szellőző helyen (nem a szobában) végezd a permetezést!

gyapjas pajzstetű orchideán

Gyapjas pajzstetű orchideán; Fotó: getgardentips.com

Védekezés gyapjas pajzstetű ellen fás szárú kerti növényeken

Leginkább szőlőn okoz kárt, de máshol is megjelenik. Hatékony módszer ellene a legrégibb módszer a mechanikai védekezés. Télen, nyugalmi időszakban a permetezés előtti, drótkefével történő kéregkaparás eltávolítja a megbúvó egyedeket. Ezt kövesse a lemosó permetezés. Növényolaj tartalmú szerekkel permetezz.
A pajzstetveket úgy irtjuk, hogy a pajzsokat — amint észrevesszük azokat — erős kefével lekeféljük s a tőke fás részeit a metszés után mésztejjel (oltott mész) vagy vízzel hígított 10%-os gyümölcsfakarbolineummal (kőszénkátrány lepárlásakor visszamaradó, faoszlopok impregnálására és kártevők ellen használt olaj) mázoljuk be, áll egy korabeli szőlőművelési könyvben (SZŐLŐMŰVELÉSI RÁDIÓTANFOLYAM (A B U D A PE ST I R Á D IÓ B A N 1934. J A N .4-ÉTŐL MÁRC. 1-ÉIG TARTOTT III. G A Z D A TA NFOLYAM BŐVÍTETT A N Y A G A ) AZ E L Ő A D Á SO K AT ÍRTA: PETTENKOFFER SÁNDOR NY. SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI ORSZÁGOS FŐFELÜGYELŐ.). Metszés alkalmával a szőlőről a pajzstetves vesszőket le kell vágni, a nyesedéket el kell égetni (ha nem tilos az égetés!).

A nőstény pajzsa alól júniusban másznak ki a lárvák. A levélerek mentén, a leveleken vándorló lárvák a leveleket szívogatják. Szezonban, június-júliusban, amikor a legvédtelenebbek a fiatal lárvák, a felszívódó szerekkel történő kezelés a leghatásosabb. Így a kártevők szívogatással felveszik a hatóanyagot, és elpusztulnak. Amikor már a fás részeken is megjelennek, a törzset és a vázágakat át kell dörzsölni olajos ruhával, ezt követheti a lombok permetezése felszívódó szerrel (pl. Mospilan). Sok természetes ellenségük közül említsük meg a fürkészdarazsakat. kabócákat, katicákat, madarakat (cinkék, fakúszók). Sokat számít a kártétel kiheverésében, hogy a növény milyen kondícióban van, ezért oda kell figyelni az optimális környezetre és a megfelelő tápanyagellátásra is. Cikk ajánlat: Lombtrágya kúra növényeknek

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa