Orbáncfű

Az orbáncfű Magyarországon szinte mindenütt előforduló évelő növény. Antidepresszáns és egyéb hatásainak köszönhetően gyógynövényként gyűjtik illetve termesztik. Iránta a kereslet egyre fokozódik, hiszen a felhasználók a szintetikus úton előállított készítménytől, egyre inkább a természetes alapanyagokból készített antidepresszánsok felé fordulnak.

Cikk ajánlat: Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

orbáncfű virágzat

Az orbáncfű botanikája

Az orbáncfűfélék (Hypericaceae) családjába tartozó orbáncfű (Hypericum perforatum) a legészakibb területeket kivéve egész Európában, valamint Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában is őshonos. Amerikában és Ausztráliában gyomnövényként tartják számon. 1 500-2 000 m-es tengerszint feletti magasságig képes megélni. Leginkább félszáraz gyepekben, szikla- pusztafüves lejtőkön találkozhatunk vele. Évelő, lágyszárú növény, virágai júniustól októberig több hullámban nyílnak. Nemhiába hívják Szent János virágjának, vagy Szent-Iván fűnek. Ilyenkor borul virágba, ilyenkor hozza legjobb formáját.Többfejű gyökértörzséből eredő tavaszi hajtások 50-100 cm magasak, felállók, tövük fásodó, felső harmadukban elágazók és virágzatban végződnek. Ezek a hajtások magérlelés után ősszel elszáradnak.

Termesztésbe vonására folynak kísérletek. Díszkertjeinkben számos rokonát ültetik. Ilyenek többek között az örökzöld orbáncfű (H. calycinum), a bogyós orbáncfű (H. androsaemum) és a japán orbáncfű (H. patulum).

Orbáncfű történelem

A Hypericum nemzetségnév feltehetően a hyper és az eikon görög szavak összevonásából ered. A hyper szó jelentése túl-, az eikon szó jelentése pedig (szent) kép. A szóösszetétel valahogy így fordítható: megjelenésen túl, ami a növény hasznára utal. A perforatum fajnevet a leveleken található lyukaknak látszó olajtartói miatt kapta. A növény leggyakrabban használt magyar neve a közönséges orbáncfű, ami az orbánc elleni használatra utal.

A Csengőfű, csengőlinka, kiscsengő-fű népi elnevezései onnan eredhetnek, hogy az érett magvak a termésben rázásra csengenek. Embervérfűként és vérfűként valószínűleg vérhez hasonló vörös festőanyaga miatt emlegették. A keresztény néphit szerint Krisztus keresztfája alatt nott ki, öt szirma és vörös nedve Krisztus sebeire és vérére emlékeztetnek. Egyik neve, a Fuga demonum (“a rossz szellemek futása”) arra az ősi hitre utal, hogy e növénnyel elűzhetők a rossz szellemek, feloldható az ördöggel való szövetség. Így a növény leveleit boszorkányperekben is felhasználták, levét a kínvallatás előtt a boszorkányokra csepegtették, hogy feloldják az “ördöggel kötött szövetségét” és vallomásra kényszerüljön.

A leveleken látható kis “lyukacskákat” (lyukaslevelűfű) korábban az ördög művének tartották, aki tűvel szurkálja ki a leveleket, hogy kiszedje belőle varázserejét. Az őskeresztények a növényt keresztelő Szent Jánosról nevezték el (Szent János füve). A Szent János-napon szedett orbáncfűvirágokat a ház ablakának, kapujának vasrácsaira fonták, így védekezve villámcsapás, a tűzvész és a rossz szellemek ellen.

A közönséges orbáncfű terápiás hatásai és felhasználási formái

Gyógynövényként föld feletti virágzó hajtását gyűjtik amit Hyperici herbának neveznek. Az orbáncfű sokféle hatóanyagának köszönhetően terápiás hatása, így felhasználása is igen sokrétű. A tapasztalatokra épülő népi gyógyászatban számos terápiás területen alkalmazták az orbáncfüvet. Napjaink kutatásai ezekre a népi adatokra alapulva modern technika alkalmazásával igyekeznek e hatásokat, hatásmechanizmusokat feltárni. A kutatók eredményei számos esetben alátámasztják a különböző irányú korai felhasználási tapasztalatokat. Ha az orbáncfüvet Szent Iván napján gyűjtöd be, igencsak megnő a hatása. Aki nem hiszi, járjon utána!

Bőrbántalmakra gyakorolt hatás

Sebgyógyításra több mint 2000 éve használják hámosító, antiszeptikus és összehúzó hatásai miatt Olajos kivonatát önmagában vagy kenőcs formájában nehezen gyógyuló sebek, lábszárfekélyek és égési sebek kezelésére alkalmazzák. Hámosító hatása miatt kozmetikumok gyakori alkotóeleme. A hipericinnek és egyéb antibiotikus vegyületeknek köszönhetően alkalmas a sebfertőzések megakadályozására.

Emésztőrendszerre gyakorolt hatás

Emésztőrendszeri panaszokra a Hyperici herba vizes és olajos kivonatát is alkalmazzák. Vizes kivonatát máj- és epehólyag bántalmak, valamint gyomorfekély kezelésére használják, mivel teája nyálkahártyavédő, gyulladáscsökkentő, sejtregenerálódást segítő és antibakteriális hatású. Olajos kivonata elsősorban fekélyeknél alkalmazható bevonó, görcsoldó és enyhe hámosító hatásának köszönhetően. Alkoholos kivonatának májműködést serkentő hatását is igazolták. Étvágycsökkentő hatása révén súlycsökkentő és egészséges testsúly megőrző készítményekben is alkalmazzák.

Idegrendszerre gyakorolt hatás

A WHO felmérése szerint a világ népességének 3-5%-a szenved valamilyen depressziós betegségben. A depresszió az egyik leggyakoribb pszichiátriai megbetegedés, ezért hatékony kezelése igen nagy jelentőségű. A betegség okait idáig még nem tárták fel teljes egészében, de az időskori változások, az egyéni érzékenység és a genetikai faktorok fontos szerepet játszanak a kialakulásában.

Máig sem tisztázott, hogy pontosan melyik, orbáncfűben előforduló komponens felelős elsődlegesen az antidepresszáns hatásért. Különböző kivonatait ennek ellenére az enyhe és a közepes erősségű depresszió kezelésében jelentős gyógyszerek között tartják számon.

Egyéb felhasználási területei

Az orbáncfű antivirális hatását a benne lévő hipericin és a pszeudohipericin komponenseknek tulajdonítják. Magyar kutatók izomlazító krémet állítottak elő az orbáncfűolajból és hipericinből, mellyel a kísérletek során igen jó eredményt értek el a résztvevő sportolóknál. Egyes kutatások szerint az orbáncfű kognitív képességet javító hatással is rendelkezik. Az orbáncfű leukoantocianidinei hatásosnak bizonyultak alacsony vérnyomás kezelésére. Már alacsony koncentrációban gyorsították a véráramlást, úgy, hogy a szívműködés egyéb paraméterei nem változtak.

Orbáncfű felhasználása a bükki füvesmester ajánlásával

gyorgytea.hu

Gyógyteát forrázással készítünk belőle.Álmatlanságra lefekvés előtt igyanak belőle egy csészével. Depressszióra, idegi panaszokran napi egy csészével ajánlok belőle az esti órákban. 6 hétig szabad folyamatosan inni, utána 6 hét szünetet kell tartani. Emésztésjavításra, epeműködésre étkezés után 15 perccel egy csészével,alkalomszerűen. Savcsökkentésre napi egy-két csészével étkezés után 30 perccel. Vírusfertőzésre napi 3 csészével étkezés előtt.

Külsőleg fertőtlenítő és sebgyógyító tulajdonságánál miatt évszázadok óta használjuk az orbáncolajat a bőr nyugtatására. Elkészítése: 500 g vadon termő orbáncfű virágra öntsünk 1 liter kukoricacsíra vagy olívaolajat. Tegyük napra és hagyjuk állni 2 hétig. Az olaj szép sötétpiros színt kap majd ez idő alatt. Szűrjük le, tegyük zárható üvegekbe. A felégett bőrt ezzel az olajjal kenegessük gyengéden. Az orbáncolaj jó visszérre, narancsbőrre és műtéti hegek gyógyítására is. Arcbőrbe is masszírozhatjuk,  minden ránctalanító krémnél hatásosabb. Zúzódásokat néhány csepp olajjal átitatott kendővel kössünk be. Nyílt sebre tisztítás és fertőtlenítés után orbáncolajos kötést tegyünk, naponta kétszer cseréljük. Pajzsmirigy alulműködés esetén orbáncfű olajjal masszírozzuk a nyelőcső két oldalán található pajzsmirigyet.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa