Ültess bátran fréziát!

A valamikor igen érzékeny fréziák új fajtái inkább alkalmasak cserepes tartásra, netán kertben nevelésre, mint elődeik. Virágainak, szín- és formagazdagsága, illata miatt kedvelik vágott virágként és virágos dísznövényként egyaránt.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat!

fréziamező

Honnan származik a frézia?

A frézia (Freesia sp.) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó hagymagumós növények nemzetsége. Fajai Dél-Afrikából származnak, a Fokföldön terjedtek el a száraz, homokos síkságoktól a folyópartokig. Innen származik dísznövényeink közül a muskátli, a hölgyliliom, a Kardvirág stb. Ajánljuk a Fokföldi flórabirodalomról szóló, érdekes cikkünket.

Nevét Friedrich Heinrich Theodor Freese (1795 – 1876) német botanikus után kapta. A kertészek régóta ismerik és termesztik a mutatós, illatos virágú fréziákat. A modern fréziák közül a Freesia hybrida a nemesített fajtáknak az összefoglaló neve.

A frézia bemutatása

A fréziák hagymagumóról fejlődnek. 10-30 cm magasak. Keskeny leveleket fejlesztenek. A virágkocsány 10-50 cm magas. Virágzatukra jellemző, hogy az egymást követő virágok kocsányai egy oldalon erednek, egy síkba rendeződnek és fokozatosan rövidülnek, emiatt a virágok nagyjából egy magasságba kerülnek  (sarlós monokáziumok -Botanika I. – Bevezetés a növénytanba, algológiába, gombatanba és a funkcionális növényökológiába, Sejttan – Szövettan – Alaktan, Dr. Tuba Zoltán, Dr. Engloner Attila, Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt.) Egy tőről 3-5 virágszár is fejlődhet.

frézia virágzat

Így tartsd a fréziát!

Élőhelyükön a nagy nyári forróság után, ősszel hajtanak ki, és télen virágoznak. A kereskedelemben kapható gumókat hőkezelik, hogy afrikai pihenőidejüket imitálják. A tavasszal vásárolt, előkezelt hagymagumókat tavasszal, februártól április elejéig 5 cm mélyre ültetheted. Előzőleg szívasd meg vízzel. A gombafertőzés elkerülésére legjobb ha 3-4 órán át Fundasol 0, 2%-os oldatában áztatod a kiültetés előtt. Ültethetők edénybe, ládába. Csírázásához 10-17 0C talajhőmérséklet, állandóan nyirkos talaj szükséges. A pangó vizet nem tűri. Öntözd meg beültetéskor, és legközelebb akkor, amikor hajtani kezd.

Szabad földbe csak akkor kerüljön, ha az éjszakai hőmérséklet tartósan 5 fok fölé emelkedik. De mi ezt a verziót kevésbé ajánljuk. Kardvirág után ne ültesd! A gumókat egymástól 5-8 cm-re ültesd jó vízgazdálkodású, laza talajba.

A kihajtástól kezdve rendszeresen öntözd az elvirágzásig. Fényigényes. 

A Kertlap Kertészeti Webáruházunkból ajánlunk LED izzókat teleltetéshez, virágoztatáshoz!

A frézia a hűvös időt szereti, az 5-10 fokos éjszakákat és 15-20 fokos nappalokat. Magas hőmérséklet, fényszegénység hatására felnyurgul. A hűvös éjszakák virágzásra késztetik. A tavaszi virágzás után, a hőmérséklet emelkedésével a frézia visszahúzódik, levelei elszáradnak. Ez alatt a hagymagumó feltöltődik tápanyaggal. ilyenkor lassan állj le az öntözéssel.

Így gondozd a frézia hagymagumóját!

A fréziát, a kálához hasonlóan a fagyok beállta előtt szedd fel, vágd le róla a növénymaradványokat, rázd le róla a földet, és tárold védett, hűvös, szellős helyen. Vagy a kiszáradt földdel együtt vidd a növényt védett helyre.

Kísérletezz!

A november közepén kiemelt hagymagumókat 2 hétig 18-20 0C fokon száríts (hűvös lépcsőház, veranda), 13 hétig (december-január-február) 27-30 0C-on tartsd (fűtőtesthez közel), ez a nyugalmi periódus; majd jöhet a cserépbe ültetés. A cserepes fréziát a hagymagumó elültetése után tárold két hétig világos, hűvös helyen. Virágzásához ugyanis két hétig hideg hatás (13 0C) szükséges.

A virágoztatást a hőhatás segítségével programozzák a kertészetek, ezért vágott virágként a Valentin-napi, nőnapi tavaszi fréziákat követik a május-júniusiak, de megjelenhetnek december-januárban is a piacon.

frézia a kertben

Miért nyár végén hajtott ki a tavasszal kiültetett fréziám?

Megmondjuk miért! Ha a tavasszal kiültetett gumók ősszel kezdenek hajtani, a gumók valószínűleg nem voltak előzőleg hőkezelve. A kései kiültetés, ha meleg a tavasz és forró nyár, nyugalmi állapotban tartja a fréziát. Ezek a gumók ugyanis, ha tavasszal ülteted ki őket, akkor is csak a nyári pihenőidejük után fognak hajtani. Ha ősszel kezdtek hajtani a fréziáid, tartsd kint őket, amíg az éjszakai hőmérséklet nem megy 5 fok alá, de utána védett, világos, hűvös helyre kell vinni. Ideális esetben egész télen virágozni fog, de ilyen ideális eset otthon ritkán adódik, részben a fényszegénység, részben a fűtött lakás viszonylag magas hőmérséklete miatt. Ha szerencséd van karácsonyra lesz virágzó fréziád.Ha beválik ez a módszer, legközelebb ültesd el a fréziákat ősszel, persze fagymentes, megfelelő helyen tartsd.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!