Téli védelem az állatoknak

A kerttulajdonos sokat tehet azért, hogy télire növelje az állatok túlélési esélyeit. Készíthet egy helyet, amely védelmet nyújt, és a téli hideget jól viselő növények egész kis csapatát állíthatja csatasorba az állatok hideg ellen vívott küzdelméhez.

cinege

A menedéknyújtás eredménye tavasszal válik igazán láthatóvá. Gyönyörű pillangók kelnek ki a meghagyott levélkupacok alól, a sziklák alatt megbújt békák előugranak, hogy bekaphassák a komposztból kikelő férgeket. Minden állatnak megvan a maga élőhelye, az avarszinttől a fakoronáig. Ezért minél változatosabb a kert, annál több túlélőhelyet biztosít a környezetedben élő állatoknak.

Amikor a fák elhullajtják leveleiket, érdemes olyan szemmel is körülnézni kertben, vajon hogyan jutnak az állatok élelemhez, és mi tudja megvédeni őket a hidegtől. Fontos a tűlevelű és örökzöld növények szerepe, nemcsak esztétikai okokból, hiszen télen elábrándozhatsz a zöld növények nyarat idéző szépségén, gyönyörködhetsz a zöld növény és fehér hótakaró szokatlan kontrasztjában. A tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak. Hasznos, ha a kertnek olyan része is van, ahol a sűrű bozót akár a lombkorona szintjéig ér. A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek a sövények további búvóhelyül szolgálnak. A madarak is itt lelnek menedéket a ragadozók támadása elől.

rovartanya

A különféle ízeltlábúak túlélését segítik a rovarhotelek. A bolygatatlan farakásban nem csak a rovarok találhatnak otthonra, hanem a sünök, a gyíkok is. Mind téli álmot alszik, így vészeli át a téli időszakot. Te is adj lehetőséget, hogy álomra hajthassák a fejüket. Egy eldugott helyen hagyj számukra avarkupacot, vagy egyéb növény hulladékot, kupacot, ahová bevackolhatják magukat. További információk: Téli szálláshely a kert állatainak, rovarlakások

A mókusok nem alszanak valódi téli álmot, aktívak maradnak télen is, ha zord az idő, maguk készítette fészkükbe húzódnak. Már ősszel összekészítik az élelmiszer raktárukat a fák tövében. Makkot, mogyorót, somot gyűjtenek, és lehullott avarral takarják. Sok esetben a téli madáretetések nyújtotta táplálékot is begyűjtik. Esetenként a madarakat is becserkészhetik, ez ellen nyújt védelmet az oszlopon álló madáretető.

madáretető

Ne takarítsd teljesen tisztára kertet. Az elszóródott magvakat hagyd meg a madaraknak. A füvet se nyírd le mindenütt. Hadd húzódjanak meg a rovarok, teleljenek át a lárvák, téli táplálékot is szolgáltatva a madaraknak. További búvóhelyet készíthetsz, ha a már ‘gazdátlan’ virágágyásokat fenyőgallyakkal takarod be. A beteg, rothadó leveleket, ágakat azonban gyűjtsd össze, szabadulj meg tőlük!

mókus

A lázfa termése igazi csemege az északról idehúzódó madaraknak. A magyal, a berkenye kissé fanyar termése a csikorgó hidegben is könnyen fogyasztható. Magas szénhidrát tartalma miatt még akkor is életben tart, ha más élelem nem akad. A késő ősszel és kora tavasszal is nektárt termelő vadalma, galagonya, fűz a rovarok sokszor egyetlen tápláléka. Az ily módon előkészített kert télen is tele lesz élettel, és tovább gyönyörködhetsz a természeti szépségében.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás