Téli védelem az állatoknak

A kerttulajdonos sokat tehet azért, hogy télire növelje az állatok túlélési esélyeit. Készíthet egy helyet, amely védelmet nyújt, és a téli hideget jól viselő növények egész kis csapatát állíthatja csatasorba az állatok hideg ellen vívott küzdelméhez.

cinege

A menedéknyújtás eredménye tavasszal válik igazán láthatóvá. Gyönyörű pillangók kelnek ki a meghagyott levélkupacok alól, a sziklák alatt megbújt békák előugranak, hogy bekaphassák a komposztból kikelő férgeket. Minden állatnak megvan a maga élőhelye, az avarszinttől a fakoronáig. Ezért minél változatosabb a kertünk, annál több túlélőhelyet tudunk biztosítani a környezetünkben élő állatoknak.

Amikor a fák elhullajtják leveleiket, érdemes olyan szemmel is körülnézni kertünkben, vajon hogyan jutnak az állatok élelemhez, és mi tudja megvédeni őket a hidegtől. Fontos a tűlevelű és örökzöld növények szerepe, nemcsak esztétikai okokból, hiszen télen elábrándozhatunk a zöld növények nyarat idéző szépségén, gyönyörködhetünk a zöld növény és fehér hótakaró szokatlan kontrasztjában. A tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak. Hasznos, ha a kertnek olyan része is van, ahol a sűrű bozót akár a lombkorona szintjéig ér. A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek a sövények további búvóhelyül szolgálnak.

A madarak is itt lelnek menedéket a ragadozók támadása elől. Ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket. Az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. A füvet se nyírjuk le mindenütt. Hadd húzódjanak meg a rovarok, teleljenek át a lárvák, téli táplálékot is szolgáltatva a madaraknak. További búvóhelyet készíthetünk, ha a már ‘gazdátlan’ virágágyásokat fenyőgallyakkal takarjuk be. A beteg, rothadó leveleket, ágakat azonban gyűjtsük össze!

A lázfa termése igazi csemege az északról idehúzódó madaraknak. A magyal, a berkenye kissé fanyar termése a csikorgó hidegben is könnyen fogyasztható. Magas szénhidrát tartalma miatt még akkor is életben tart, ha más élelem nem akad. A késő ősszel és kora tavasszal is nektárt termelő vadalma, galagonya, fűz a rovarok sokszor egyetlen tápláléka. Az ily módon előkészített kert télen is tele lesz élettel, és tovább gyönyörködhetünk a természeti szépségében.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra