Fenyőtoboz

A karácsony elmaradhatatlan kelléke a toboz. Ismerjük meg közelebbről.

A toboz és fenyő elválaszthatatlan együttes. A toboz valójában a fenyőfélék termővirágzata. Alakra, méretre rendkívül változatos. Bár a fenyők dísze, gyakran csak távolból gyönyörködhetünk a fán lévő tobozokban, mivel a fák koronáját díszítik. De nem csak a fákat díszíti, hanem a virágkötészet is előszeretettel alkalmazza az arra megfelelőket.

A nyitvatermők ősi típusú, fás szárú, magvas növények. A toboztermők törzsébe tartozó növények legismertebb osztálya a tűlevelűek osztálya. Leveleik általában örökzöldek, tű vagy pikkely alakúak. Lombjukat nem évszakhoz kötődően hullatják le, hanem leveleik több évig a fán maradnak, s folyamatosan hullanak. Virágaik leggyakrabban egyivarúak*, szabályos virágtakaró-leveleik nincsenek, ezért magkezdeményeik szabadon ülnek a termőleveleken.

A Nemes fenyőkről itt olvashat.

A tobozban az egy-egy porzólevélből álló porzós virágok barkaszerű virágzatban** állnak. Termős virágaik szintén virágzatba tömörülnek. Spirálisan elhelyezkedő termőleveleikkel és elfásodó pikkelyleveleikkel a fenyők jellemző képződményét – a tobozt- .alkotják. A toboz tehát nem termés, hanem a fenyőfélék jellegzetes virágzata. A megporzás és a magvak terjesztése szél segítségével történik.

lucfenyő

lucfenyő

A toboz növekedése és érése során elfásodik vagy éppen húsossá válik. Miután a fenyők idegenmegporzók, az egyedülálló példányaik, különösen a jövevény fajok és változataik esetében, csak nagy ritkán teremnek csíraképes magot, bár tobozzal rendszeresen telerakódhatnak. A gyanta, ami a fenyőfélékben képződött balzsamok beszáradt maradványa, az anyagcsere során a sejtekben keletkezik, és a gyantajáratokban gyűlik meg. Szerepet játszhat a tobozok felnyílásában is oly módon, hogy eltömi az érett toboz járatait. Ezután a toboz kiszárad és felnyílik, magvai kiszóródhatnak.

A tobozok többnyire a fa legfelső részén koronát alkotva foglalnak helyet. A toboztermések nagyon változatosak mind alak, mind méret tekintetében. A tobozméretek szélsőségére jellemző, hogy amíg az erdeifenyő tobozai csak néhány cm-esek, a Jeffrey-fenyő tobozok fél kilót is nyomhatnak. A hosszútűs fenyők nemzetségének leghatalmasabb termetű kaliforniai képviselője, a cukorfenyő pedig gyakran fél méter nagyságú tobozokat fejleszt.

A tobozok többsége látványos dísze a fenyőknek. Bár többnyire csak a nagyra nőtt, koros fenyőpéldányok fejlesztenek tömegesen toboztermést. Ezért a koronájukon nagy magasságban díszlő tobozok látványa ritkán vonhatja magára a szemlélők figyelmét. Emiatt is különösen értékes az arizóniai jegenyefenyő, amely már fiatalon, viszonylag kis korában is bőségesen terem. A tobozok rendszerint élénk világoszöldek, a koreai jegenyefenyő csúcsi hajtásainak végén apró gyertyákként nagy számban ülő kis tobozok az őszi sötétbarnára érésükig látványos hamvas kék színűek.

jegenyefenyő

jegenyefenyő

A jegenyefenyők tobozai mereven, katonásan felfelé állóak, éretlenül vaskos gyertyákként sorakoznak a korona tetején, és beérve a pikkelylevelek sorra lehullanak.

A lucok toboza viszont éretten csüngő szivartobozok, a tobozpikkelyeik egymásra simulóak és a második évben egyben hullanak le.

A hosszútűs fenyők feltűnően kiszélesedő végű pikkelylevelekből álló tobozai, a másik vagy harmadik évben beérésük után többnyire megnyílnak, majd lehullanak. Egyes fajok tobozai azonban évekig, esetleg évtizedekig is fennmaradnak. Az is előfordul, hogy csak egy esetleges koronatűz hatására nyílnak fel a tobozok.

Kötészetben kedvelt tobozok

Rózsatobozok

A törpefenyő apró rózsatoboza, az erdei fenyő kis rózsatoboza nem esik szét, a virágkötők egyik legkedveltebb alapanyaga. Szintén kedvelt a feketefenyő 5-8 cm hosszú toboza, amelyet nagy rózsatoboznak hívják.

rózsatoboz

rózsatoboz

Szivartobozok

Kedveltek a szivartobozok, ilyenek a közönséges luc toboza; apró szivartoboz: a szerb luc toboza, puha pikkelyű szivartoboz: a szúrós luc, az ún. ezüstfenyő toboza.

További kedvelt tobozok a kötészetben

Nyelvszerűen kilógó pikkelylevelektől „borzas” tojás alakú toboz a duglászfenyők toboza.

A pikkelylevelek vaskos peremétől „rücskös” felületű, tojás alakú toboz a mamutfenyő toboza.

Sima felületű, tojás alakú és nagyságú toboz az atlaszcédrus toboza.

atlasz cédrus

atlasz cédrus

A széles, kis tojás alakú toboz, ami a tűlevelek őszi lehullása után is megmarad a gallyrészen, a vörösfenyő toboza.

A selyemfenyő toboza jól hasítható, ezért ezt is kedveli a kötészet.

A karácsonyfaként közkedvelt kaukázusi jegenyefenyő toboza szétesik.

Ha a zárt toboz fűtőtest fölé helyezzük felnyílnak. Ez követően lakkozhatjuk, így a toboz nyitott marad hűvös, párás környezetben is. Használjunk színtelen, matt lakkot, amit a tobozra permetezünk.

* különállóan vagy csak hím, vagy csak női ivarú működőképes virágleveleket hordoznak, de ezekből az egyivarú virágokból ugyanazon az egyeden vegyesen hím és női ivarúak is fellelhetők. (wikipedia.org)

** Általában csüngő, ritkábban felálló fürt, vagy füzér. Az egyes virágok nem feltűnők. A csak porzós virágokból álló barka elvirágzás után egyben hull le.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa