Szobanövények fényszegény helyre A-tól D-ig

AglaonemaA szobanövények zöme kedveli a fényt. Egyesek, főleg a tarka levelűek, kielégítően csak napfényben fejlődnek. Lakásunk vényviszonyai azonban nem mindig ideálisak az ilyen növények számára. Ilyenkor válasszunk kedvezőtlenebb fényviszonyok közt is jól fejlődő növényeket. Sok növény jól érzi magát északi fekvésű vagy magas házakkal árnyékolt földszinti lakásokban. Színes levelű is akad közöttük szép számban.

Lássunk néhány klasszikust , tudományos nevük ABC sorrendjében:

Rákvirág

A kontyvirágfélék (Araceae)  családjába tartozó Rákvirág (Aglaonema modestum) alacsony fényigényű, közismerten igénytelen. Őshazája Kína. Sem a vízinövényekhez, sem a pálmákhoz nincs köze. Bár tény, hogy levágott hajtásai közönséges csapvízben évekig is elélnek, sőt víz alatt is jól érzik magukat. Ha mégis földbe ültetjük, ahol garantáltan több évig él, válasszunk számára B típusú (semleges kémhatású) virágföldet. Az öntözéskor ügyelni kell, hogy cserepe ne álljon vízben, mert földbe ültetve érzékeny a túlöntözésre. Az idősebb példányok rendszeresen virágzanak. Élénkpiros bogyótermései pedig tartósan díszítenek. Akár tőosztással vagy hajtásdugványokkal is szaporíthatjuk. Utóbbiak vízben 4-5 hét alatt meggyökeresednek. A túl kevés fényre vagy a túlöntözésre levélbarnulással reagálhat. A viaszos pajzstetvek és a takácsatkák károsíthatják. Részleteket it olvashat: Aglaonema

rákvirág

Fotó: wikimedia.org

Sarlós aszparágusz

sarlós aszparáguszA liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó sarlós aszparágusz (Asparagus falcatus) erőteljes növekedésű kúszócserje. Őshazája a trópusi Afrika és Ázsia. Szobanövényként csak tágas lakásokba való. Fényigénye közepes. Levélszerű hajtásai sötétzöldek, szélesebbek és hosszabbak, mint a közismert aszparáguszé. C típusú (enyhén bázikus) virágföldjéhez keverhetünk kevés agyagot is. Kimondottan tápanyagigényes. A nyári hónapokban rendszeresen tápoldatozzuk. Tőosztással szaporítható. Túl száraz, meleg körülmények között, nem megfelelő, akár a tápoldatozás hatására is elsósodott talajban nevelve levélhullás léphet fel. Levegőtlen körülmények között Fuzárium fertőzés léphet fel, ha talaj túlságosan tömődött vagy az öntözés nem megfelelő. Az Aszparáguszról itt olvashat részleteket.

Billbergia

BillbergiaAz ananászfélék (Bromeliaceae ) családjába tartozó billbergia (Billbergia x windii ) Rendkívül edzett, sokat tűrő növény. Fényigénye alacsony. Tulajdonképpen hibrid, 2 bilbergiafaj keresztezésével állították elő. Sötétzöld, tüskés szélű levelei a broméliafélékre jellemző szorosan egymásra simuló, úgynevezett ciszternát képeznek. A levélrózsa közepéből hosszan bókolnak ki az élénk rózsaszín virágzati fellevelekkel (A virágok vagy a virágzatok alatt elhelyezkedő, a lomblevelektől alakjukban és esetleg színükben is többé-kevésbé eltérő levelek.) borított virágzatok. A jól ápolt növények sok sarjat nevelnek és egész évben folyamatosan virágoznak. Speciális talaja fenyőkéreg, rostos tőzeg és bükklomb keveréke. Figyeljünk rá, hogy a ciszternákban (szorosan simuló levélrózsa közepe) mindig álljon víz. Az öntözéshez lehetőleg lágy vizet használjunk, de kielégítően fejlődik csapvízzel öntözve is. Havonta egyszer öntözzük tápoldattal. Sarjleválasztással szaporíthatjuk. Az erős napsugárzás, a vashiány levélszáradást okozhat. A túl magas páratartalom a levélszövetek elhalását, levélfoltosodást okozhat. Viaszos gyökértetvek, és a kis termetű pajzstetvek károsíthatják.

Kúszóka

kúszókaA szőlőfélék (Vitaceae) családjába tartozó  kúszóka (Cissus antarctica) őshazája Ausztrália. Gyorsan fejlődő kúszócserje. Dísznövényként támaszték nélkül csüngő ámpolnanövény. Fényigénye közepes. A nagyon száraz szobalevegőt azonban nem kedveli. B típusú virágföldbe való. Hajtásdugványokkal szaporítható. A dugványokat tartsuk 3-4 hétig befőttes üveg alatt, rostos tőzeg és folyami homok keverékében. A hirtelen környezetváltozás, a huzat, a hőingadozás levélhullást vált ki. Ha a levél erek által határolt szögletes foltok jelennek meg, ezt leggyakrabban a túl erős napfény vagy a rendszertelen öntözés okozza. Gyakran károsítják takácsatkák és viaszos pajzstetvek.

Dracéna, sárkányfa

Dracaena 'Janet Craig'A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó dracéna, sárkányfa (Dracaena deremensis ) igénytelen. Hazája a trópusi Afrika. A központi fűtésű lakásokban is egyenletesen fejlődik. Az idősebb példányok gyakran ledobják alsó leveleiket. Az ilyen csökkent díszértékű. felkopaszodott példányokat legjobb visszavágni. A levágott fejdugvány leveleit kössük össze, ültessük be kertészeti tőzeg é folyami homok keverékébe, és 3-4 hétre húzzunk rá fólia zacskót. A csupasz törzsdarabokból is készíthetünk dugványokat. Az alacsony vagy magas páratartalom, az erős napsugárzás, a növényvédő szerek, esetleg fényhiány barna színű levélfoltosodást válthatnak ki. Fuzáriumos fertőzésre érzékeny. Leveleit a tripszek gyakran szívogatják.  A D. deremensis ‘Bausei’ levelének közepén széles fehér csík húzódik. Ez a leglassúbb fejlődésű. A D. fragrans ‘Massangeana’ hazája a trópusi Nyugat- és Kelet-Afrika. Középen hosszanti sárga csík díszíti. Valamivel fényigényesebb, mint az előző fajta. De a közvetlen napfényt nem tűri. B típusú virágföldet kíván. A D. hookeriana ‘Rothiana’ hazája Dél-Afrika. Erőteljesen fejlődik. Vaskos törzsén a levélüstök kedvező körülmények között a mennyezetig is felnő. Ilyenkor vágjuk le bátran a fejdugványt. Visszamaradt töve sok sarjat hoz. Ezek leválaszthatók, szobai körülmények között is jól gyökeresednek. Nem fényigényes, közepes vízigényű, B típusú virágföldet kíván. Tartásával, nevelésével és szaporításával a kezdők is próbálkozhatnak. A   D. ‘Janet Craig’ közismert árnyéktűrő. Árnyékos helyen csökkentsük a z öntözővíz mennyiségét.
További részletek itt olvashatók: Dracénák

Szobanövények fényszegény helyre F-től P-ig;
Szobanövények fényszegény helyre R-től T-ig

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa