Szobanövények fényszegény helyre F-től P-ig

Fatshedera lizeiTovábbi kevésbé fényigényes fajok, fajták ismertetése: borostyánarália, szobaborostyán, szobatölgy, kúszofilodendron, szalagpáfrány.

Borostyánarália

A borostyánfélék (Araliaceae ) családjába tartozó borostyánaráliát (Fatshedera lizei ) a japán arália (Fatsia japonica) és a borostyán (Hedera helix) keresztezésével 1912-ben, Franciaországban állították elő. Törzse fásodó, a borostyánhoz hasonlóan kúszásra hajlamos. Ezért az idősebb növényeknek támasztékra van szükségük. Az idősebb növényeket a nyári hónapokban rendszeresen tápoldatozzuk. Fényigény és vízigénye közepes. C típusú virágföldbe ültessük. Védett helyen, takarással, szabadban is áttelel. Hajtásdugványát vízben gyökereztessük. Legyünk türelmesek, mert csak 6-8 hét múlva jelennek meg a dugványokon a gyökerek. A fonállábú atkák, áltakácsatkák és takácsatkák is megtámadhatják.

Szobaborostyán

Hedera canariensis gloireA borostyánfélék (Araliaceae ) családjába tartozó szobaborostyán (Hedera canariensis ‘Gloire de Marengo’ ) gyorsan fejlődő, mutatós kúszónövény. A cserépbe mohával bevont lécet állítsunk, ebben jól meg tud kapaszkodni. Fényigénye közepes, C típusú virágföldbe való. A nyári hónapokban rendszeresen tápoldatozzuk. Hajtásdugványai mind vízben, mind folyami homok és kertészeti tőzeg keverékében jól gyökeresednek. A gyökeres dugványokat kettesével, hármasával ültessük cserépbe. Ha a leveleken kör alakú, világosabb foltok jelennek meg, és látható a gombák szaporítóképletei is, akkor fillosztikás vagy vermikuláris levélfoltosságról beszélünk. Növényünket pedig levélfoltosodást okozó gombák támadták meg. A fertőzött részek eltávolításán túl permetezésre is szükség van. Kistermetű pajzstetvek, fonállábú atkák és takácsatkák is megtámadhatják.

Szobatölgy

Buddleia indicaA tátikafélék (Scrophulariaceae)  családjába tartozó szobatölgy, másik nevén indiai nyáriorgona (Buddleja indica) Hazája Madagaszkár. Hosszú életű, igénytelen szobanövény. Sötétzöld, bőrszerű levelekkel borított hajtásai ívesen hajolnak. Remek ámpolnanövény. B típusú virágföldbe való. Fényigénye, vízigénye közepes. A kiszáradásra mégis levélhullással reagál. A csupasz növények a fejlődésben is visszamaradnak. Ha ez előfordul, 10-15 cm-re vágjuk vissza, ezzel új hajtások képzésére serkentjük. Szaporítása hajtásdugványokkal történik. A hajtások csúcsa vízben vagy folyami homok és tőzeg keverékében 3-5 hét alatt meggyökeresednek. A nyári hónapokban öntözzük tápoldattal. Molytetű károsíthatja.

Kúszófilodendron

philodendron scandensA kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó kúszófilodendron (Philodendron scandens) Jamaica, Puerto Rico a hazája. Egyik leghálásabb szobai kúszónövényünk. Ápolása és szaporítása olyan egyszerű, hogy bárki sikerrel próbálkozhat vele. Ámpolnanövénynek vagy támaszték mellett kúszónövénynek nevelhetjük. Nem fényigényes. Vízigénye közepes. B típusú virágföldbe való. Tápoldat adagolása nélkül is kielégítően fejlődik. Hajtásdugványai vízben 3-4 hét alatt meggyökeresednek. Egy 10 cm-es cserépbe 2-3 gyökeres dugvány kerüljön. Pajzstetvek károsíthatják.

Szalagpáfrány

pteris creticaA páfrányfélék (Pteridiaceae) családjába tartozó szalagpáfrány (Pteris cretica) trópusokon, szubtrópusokon, Földközi tenger mellékén terjedt el. Nem fényigényes, vízigénye közepes. Átültetéskor földjükbe keverjünk fenyőkérget és rostos tőzeget, illetve A típusú (enyhén savanyú) földkeverékbe ültessük, mert a laza szerkezetű, enyhén savanyú talajt kedveli. Egyébként az igénytelenebb páfrányok közé tartozik, de a központi fűtésű lakások száraz levegőjében csak akkor fejlődik kielégítően, ha párás a környezete. A virágasztalt, virágtálat tőzeggel, vagy kaviccsal vagy fenyőforgáccsal béleljük, amit nedvesen tartunk. Óvakodjunk azonban a túlöntözéstől, mert a pangó víz a növény pusztulásához vezet. Pajzstetvek és levéltetvek károsíthatják.

Filodendron

Ne hagyjuk ki a sorból a jó, öreg filodendront sem.  A kontyvirág félék családjába (Araceae) tartozó könnyezőpálma vagy filodendron (Monstera deliciosa) mintegy fél évszázada még minden közintézmény, kórház sőt patika jellegzetessége volt a hatalmas filodendron, ami aztán a helyszűke és a divat változása miatt lassan kiszorult a közintézményekből és az otthonokból is. Ha megkóstolhatnánk banán-ananász-mangó aromára emlékeztető gyümölcsét, amely a növény egyetlen nem mérgező része, esetleg más lenne a helyzet, ám erre a hazai körülmények között nincs esély.  A részleteket itt olvashatja: Filodendron

filodendron közintézményben

Szobanövények fényszegény helyre A-tól D-ig;
Szobanövények fényszegény helyre R-től T-ig

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa