Szobanövények fényszegény helyre R-től T-ig


afrikai futókaTovábbi kevésbé fényigényes fajok, fajták ismertetése: kúszóka, anyósnyelv, nyíllevél, pletyka .

Afrikai kúszóka

A szőlőfélék (Vitaceae )  családjába tartozó afrikai kúszóka (Rhoicissus rhomboidea) őshazája a dél-afrikai Natal, Transvaal. Európában 1948 óta termesztik. Gyors térhódítása a virágpiacokon és népszerűsége bizonyítják, hogy hálás és tartós. Ritkán elágazó hajtásai több méteres hosszúságot is elérhetnek. Erős, vékony hajtásaival, indáival, jól rögzíti magát a támasztékához. Bár kúszócserje, de ámpolnanövénynek is mutatós. Fényigénye vízigénye közepes. Nyári napos időben árnyékolni kell a lombozatot. B típusú virágföldet kíván. Szaporítása hajtásdugványokkal eredményes. A hajtáscsúcsok alkalmasak erre a célra. Mind vízben, mind folyami homok és kertészeti tőzeg keverékében 3-4 hét alatt meggyökeresedik. Egy edénybe 2-3 gyökeres dugványt ültessünk. Károsítói lehetnek száraz környezetben a levelek torzulását is kiváltó takácsatkák. Lisztharmat is ellepheti. A barna, száraz levélcsúcsok megjelenését a túl száraz levegő, a fonnyadás, rothadás, levélhullás tüneteivel együttesen a túlöntözés okozza. Közvetlen, erős napsugárzás hatására a leveleken üveges foltok jelennek meg, és levélhullás is felléphet.

Anyósnyelv

anyósnyelvAz agavék (Agavaceae) ) családjába tartozó hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica) hazája a trópusi Nyugat-Afrika. Legyezőszerűen elhelyezkedő levelei hengeresek. Földalatti szárakkal erőteljesen fejlődik. Szélesebb, laposabb tálba ültessük, amelyet néhány év alatt benő. 60-80 cm magasságot ér el. Fényigénye vízigénye közepes. B típusú virágföldet kíván. Szaporítása tőosztással vagy levéldugványokkal történik. Az alacsony hőmérséklet, a hideg vizes öntözés, a tavaszi erős napsütés a levelek kifakulását, elvizenyősödését, és elhalását, valamint gyökérpusztulást okoznak. Ha a növény töve elrothad, és tőből kidől, a növény megfázott, a tünet magas páratartalmú helyen, túlöntözéskor, nagy hőingadozás esetében lép fel. A túlöntözés levélfoltosodást is okozhat. Hasonló tünetek jelentkezhetnek fényhiány esetén is.

Egy másik faj, a S. kirkii vízszintesen álló, hullámos szélű levelei 1 m hosszúra is megnőnek, ezért idősebb korában helyigényes növény. Félméteres száron fejlődő hófehér, illatos virágai gyermekfej méretű virágzatot alkotnak. Az idősebb tövek 3-5 virágszárat is hozhatnak egyszerre.tigrislevél

A tigrislevélnek nevezett S. trifasciatat mindent tűrő növényként tartják számon, de mindent azért nem visel el károsodás nélkül. Előnyös tulajdonsága, hogy a központi fűtéses lakásokra jellemző páraszegény szobalevegőt károsodás nélkül elviseli. Jól tűri a dohányfüstöt is. Nem kíván bőséges fényt, de azért ablak közelébe helyezzük, mert fényhiány esetén a levelek töve elvékonyodik, a növény szétesik. Erős napfény hatására levelei sárgás színűek lesznek. A téli fényszegény heteket követő február-márciusi esetenként erős napsütés égési foltokat okozhat. A szokásosnál is érzékenyebb a túlönözésre. Különösen akkor, ha az öntözést követően lehűl a talaja. Ilyenkor a húsos, földalatti szár, a vastag gyökerek könnyen elrothadnak. Soha ne álljon vízben! A S. trifasciata ‘Laurentii’ fajta levélszélét széles sárga csík szegélyezi. Erőteljes növekedésű, mutatós szobanövény. Csak tőosztással szaporítható. Balra fent a S. trifasciata ‘Laurentii’ és a Craigii’ (fehércsíkos tigriske) látható. Kis lakásokba való S. trifasciata ‘Hahnii’ , az aranysárga csíkozású S. trifasciata ‘Goldenhahnii’ és a hármuk közül legerőteljesebben fejlődő, legszélesebb levelű, ezüstszürke színű S. trifasciata ‘Silverhahnii’ . Ezek a növények mindössze 10-15 cm magasak. A S. ‘Goldenhahnii’ a leglassúbb fejlődésű, a túlöntözésre kifejezetten érzékeny. Leveleik mutatós levélrózsát alkotnak. Széles, lapos edénybe ültessük őket, amelyet hamarosan ellepnek a még az edény széléről is lecsüngő sarjak. Tőosztással szaporítsuk őket.

Nyíllevél

nyíllevélA kontyvirágfélék (Araceae ) családjába tartozó nyíllevélnek (Syngonium podophyllum) Jamaica, Haiti, Mexikó a hazája. Nagy, szív alakú üde zöld leveleivel, kúszó hajtásaival, kedvezőtlen fényviszonyok között is egyenletesen fejlődik. Kúszó- és ámpolnanövénynek egyformán alkalmas. Nem fényigényes, vízigénye közepes. B típusú virágföldbe való. Hajtásdugványai vízben 3-4 hét alatt meggyökeresednek. Egy cserépbe 2-3 gyökeres dugvány kerüljön. Gyakran levéltetvek szívogatják. Földjének magas mésztartalma vagy esetleges kiszáradása miatt leveleinek csúcsa megbarnulhat, a forró száraz környezetben a levelek elfonnyadhatnak, idővel lehullhatnak. Ennek elkerülésére nagy melegben nedves kaviccsal teli alátétre szokás állítani. Lombozata tiszta, langyos vízzel permetezhető.

Pletyka

zebra pletykaA kommelinafélék (Commelinaceae) családjába tartozó csíkos pletyka (Tradescantia fluminensis) Hazája a Trópusi Dél-Amerika. Az őserdők aljnövényzete, invazív faj. Hajtásai laposan elterülők, később lecsüngők. Fehér-zöld csíkos leveleinek köszönhetően mutatós pletykafaj. Ámpolnanövény. Fényigénye vízigénye közepes. B típusú virágföldbe ültessük. Hálás, könnyen nevelhető szobanövény. Jól érzi magát a rossz megvilágítású vagy északi fekvésű szobában is. Elviseli a kisebb hőingadozásokat, jól tűri a központi fűtés száraz levegőjét. Nyáron szép dísze az északi fekvésű erkélyeknek is. A tavaszi és nyári hónapokban öntözzük rendszeresen tápoldattal. A képen is látható T. fluminensis ‘Aureo Vittata’ leveleit hosszanti sárga csíkozás díszíti. Igényei azonosak a közönséges pletykáéval. Földjébe azonban a szokásosnál több folyami homokot keverjünk, a színeződés sovány talajban intenzívebb. Hajtásdugványokkal szaporítsuk. Az alsó két- három levelet tépjük le, majd ceruzával vagy pálcával fúrjunk helyet számára a talajban. Úgy ültessük be a dugványokat, hogy egy 10 cm-es cserépbe10-12 dugvány kerüljön, előre a rövidebbek, hátra a hosszabbak. Betegségei és kártevői általában nincsenek!

A zebra pletyka (T. zebrina) őshazája Mexikó, Kolumbia és Közép-Amerika. Tartását tekintve is sokban hasonlít a csíkos pletykához.

zöld-fehér pletyka

Dél-Kelet Brazília, Uruguay, Argetina esőerdeiben él a legnagyobb számban, de világ számos területén előfordul az invazívnak számító gyomnövény, a zöld-fehér csíkos pletyka (Tradescantia fluminensis). Leginkább bolygatott területeken terjed. A legtöbb helyre dísznövényként került. Nálunk is ismert szobanövény.

A Kerti kommelínafélékről itt olvashatsz.

Szobanövények fényszegény helyre A-tól D-ig;
Szobanövények fényszegény helyre F-től P-ig

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa