Most virágzanak a billbergiák

A legkönnyebben gondozható Bromélia féleség a Billbergia. Még az elhanyagolásnak is ellenáll! Télen nyíló többszínű virágai teszik különlegessé.

A broméliák (Bromeliaceae) családjába, a Bromelioideae alcsaládba tartozó Billbergia nemzetség mintegy 64 fajt számlál. Közülük 47 Brazíliában található. A nemzetség nevét Gustaf Johan Billberg (1772-1844) svéd botanikusról kapta. A fajok többsége epifita, cserjéken, fákon él. A növények esetenként a fáról lepottyanva a talajba gyökeresednek. A Billbergeriák az esőerdők arisztokratái.

Európában a Billbergia pyramidalis fajt vonták először termesztésbe 1815-ben.

Ez a Brazíliában őshonos növény szinte szőnyegszerűen terjed a talajon. Az alapfaj levelei szélesek, bőrszerűek, zöldek, sötétzöld, gyenge csíkozással. A rozetta nyitottabb, kevésbé vázaszerű. A felálló, piramis formát adó virágzatot narancsos-rózsaszínes fellevelek veszik körül. A virágszirmuk csúcsa kék.

Legszebb billbergia az ameriakai Mulford Bateman Foster (1888–1978 ) által 1960-ban leírt B. striata, amelynek olivazöld leveleinek szegélye sárga, fonáka ezüstös.

Még 80 év kellet ahhoz, hogy az első hibridet előállítsák, ez a ‘Herbaultii’, amelyet a Brazíliában őshonos B. amoena and B. leopoldii (most B. brasiliensis) keresztezésével hoztak létre Franciaországban, 1897-ben.

bókoló billbergia

Bókoló billbergia bemutatása

A nálunk szobanövényként igen gyakori bókoló billbergia (Billbergia nutans) Brazíliában, Uruguayban és Argentínában honos. Eredeti élőhelyén más növények oldalán (epifita) de talajban is megél. Sekélyen gyökerezik. A vizet többnyire leveleiből és virágaiból nyeri, amelyek megtartják a vizet. Miután könnyen elszaporodik, barátságnövényként emlegeti az angolszász nyelvközösség. Egy növény kb. három évig él, azonban az új sarjak folyamatosan fejlődnek, így szinte mindig burjánzó megjelenésű növényünk lehet. Bőrnemű leveleinek széle élesen fűrészelt, ami különösen az átültetésnél, tőosztásnál bőrsérülést okozhat. Ilyenkor ajánlott a kesztyű használata. Lila-pink fellevelei közül bújik elő a virágzat zöld-kék szélű szirmokkal és sárga porzószálakkal. Ezért mondhatni a szivárvány színeiben pompáznak a virágok. Lakásban tartva nálunk januárban hozza virágait. A virágok a fellevelekkel 6-8 hétig maradnak meg.

Billbergia nutans

Bókoló billbergia gondozása

Hőigénye szezonálisan eltérő. Télen 16-24ºC ideális számára, de elviseli a 4 ºC hideget is. Nyáron a félárnyékot kedveli. A többi évszakban minél világosabb helyen, szórt fényen tartsuk. Ahogy már szó volt róla, sekélyen gyökerezik, ezért a nedvességet a levegőből illetve a leveleinek tövében, virágaiban összegyűjtve hasznosítja. Nyáron a talaját tartsuk nedvesen, öntsünk a leveleibe vizet, de a pangó vizet kerüljük. A hűvösebb évszakokban inkább tartsuk a talaját viszonylag szárazon, és permetezzük a leveleit. Szobanövényként tartva legjobb számára az orchideaföld. De magunk is elkészíthetjük a földkeverékét egy rész kerti föld és három rész kéreg keverékével. A növény könnyen kinövi a cserepét az elszaporodott tövek miatt, ezért ilyenkor nagyobb cserépbe ültessük. Nyáron hetente máskor havonta tápoldatozzuk kiegyensúlyozott tápoldattal. Virágzáskor egy csipet keserűsóval bolondítsuk a tápoldatot a hosszan tartó és bőséges virágzás érdekében. Elvirágzás után szaporíthatjuk tőosztással. Ha a növényt már nem szeretnénk nagyobbra nevelni, emeljük ki a nem kívánt, már kissé megkopott töveket. Ezzel remekül megújítható a növény. Állítólag, ha a virágzási időszakban cserepébe egy  almát teszünk, és az egészre nejlonzsákot helyezünk, a termelődő etilén beindítja a virágzást. Vigyázat a virágból kicsöpögő nektár ragacsos foltot hagy, amit fel kell tisztítani, de, csak az elnyílás után érdemes. Viszont arra vigyázzunk, hogy ne tapodjunk bele!

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil