Rovarűzés, szúnyogriasztás természetesen

Sokfelé hirdetik, hogy az ablakban nevelt levendula, a citromillatú muskátli, vagy a kakassarkantyú szúnyogűző hatású. További szúnyogriasztónak említik a babért, a borsmentát, a fokhagymát, a körömvirágot, a bazsalikomot, az szurokfűt, a rozmaringot, és a citromfűt is.Azonban kísérletek bizonyították, hogy a növények egyszerű cserépben tartása kevésbé riasztja szúnyogokat. A szúnyogok nyugodt lélekkel leülnek a növények leveleire, és előszeretettel összecsipkedik az ott tartózkodókat. Azonban a növények leveleit összetörve már lényegesen jobb hatásra számíthatunk.

levendula a kertben

Levendula a kertben

Néhány illóolaj rovarűző hatása

Az Egyesült Államokban a sárgaláz – és a maláriát terjesztő szúnyogokkal végeztek kísérleteket az illóolajok rovarűző hatásával kapcsolatosan, amelyekben kimutatták, hogy a legkevésbé a cédrusolaj és a borsmenta olaj volt hatásos. A szegfűszegolaj és a geránium olaj, ill. a szegfűszegolaj és a kakukkfűolaj 1:1 arányú keveréke néhány órán keresztül távol tartotta a maláriaszúnyogot. A bőrre kent szegfűszeg, kakukkfű és a borsmenta illóolajok azonban arra érzékeny egyéneknél irritálhatják a bőrt, illetve a szegfűszeg és a kakukkfű illata 25%-nál magasabb koncentrációban nehezen fogadható el.

A geránium olaj azonban kellemes illatú, nem allergizál, így a szúnyogűzéshez bőrre kenve hatásos lehet. A gerániumolaj fő komponense a geraniol, egy monoterpén alkohol. A muskátli levelekből nyerik ki (Pellargonium sp. Lásd. P. graveolens – rózsamuskátli, P. odoratissimum – citromillatú muskátli, P. radula – cifralevelű muskátli.). Halványsárga színű olaj, melynek rózsaillata van, ezért a parfümipar is használja, de használják rovarűző készítményekben is más illóolajokkal együtt.
A muskátli, amely meghódította Európát

illatos muskátli

Ezt a szúnyogűző muskátlit a Bécsi Citrusnapokon láttuk. Aktuális kirándulásainkról a Programok menüben informálódhatsz.

A szászországi Kühne Jungpflanzen kertészet növénytermesztési divíziója az IPM 2014 kiállításon (Essen) mutatta be erős illatú angol muskátliját, a Germany Pelargonium Mosquitaway Eva fajtát. Illatos lombozata, tömegeben nyíló, tarka virágai teszik különlegessé. Remek konténer növény.

A citromos eukaliptusz illóolajat a mirtuszfélék családjába (Myrtaceae) tartozó citromos eukaliptusz (Eucalyptus citriodora) friss leveleiből és hajtásvégeiből nyerik. Az olaj színtelen vagy halványsárga színű, édeskés, balzsamos, citromra emlékeztető. Fő alkotórésze a citronellál (70-85%), mely vegyület mellett citrál és egyéb aldehidek, valamint alkoholok (pl geraniol) találhatók. Az olaj főbb hatásaik között szerepel rovarriasztó hatása. A citromos eukaliptusz olajat szúnyogok és más rovarok távol tartására alkalmas készítmények összetevőjeként használják fel. Erre a célra az aromalámpás párologtatás felel meg a legjobban.
A citromos eukaliptusz nálunk dézsás növényként tartható. Napos helyet szeret, az öntözést meghálálja. Télen világos, fagymentes helyen lehet teleltetni.

Tudományos kísérletek támasztják alá, hogy levendula olaj és geránium olaj 30%os 1,2-propandiolos (propilénglikol) oldata távol tartja a kullancsokat. (Journal of Medical Entomology 43(4):731-736. 2006)

Szúnyogok ellen házilag

Forrás: IJPCBS 2012, 2(3), 310-317

A rovarok elleni hatóanyag tehát a növényekben termelődő illóolaj, amelynek rovarűző hatását a népgyógyászat már régóta ismeri. Ilyenek az eukaliptusz-, a cédrus-, a rozmaring-, a borsmenta- és a fahéjolaj. A kertben jól használható a fokhagyma, akár ültetve, de még inkább a fokhagyma olaj spray használata csökkentheti a kertben előforduló szúnyogok számát. Sokan használják a citronella olajat, amelyet a csuklóra cseppentenek. Azonban az illóolajok bőrrel történő érintkezésekor allergiás tünetek léphetnek fel. Még hatékonyabb a citromfű olaj. A vanília olaj hatását tudományos kísérletek nem igazolták.

körömvirág

Körömvirág

A rovarűző hatás tovább fokozható, ha a kertbe muskátli és körömvirág szegélyezi ágyásainkat. A kertben tartsunk továbbá citromfüvet, levendulát. Ezeket aztán alkalomadtán levágva gyorsan hatékony segítséghez jutunk. A hatást úgy fokozhatjuk, ha szétdörzsöljük a leveleket.

A cickafark tea szintén hatásos, ha a légtérbe párologtatjuk, de magunkra, sőt a gyerekekre is permetezhetjük.

Házi szúnyogcsapda

Hozzávalók: műanyag edény kilyuggatott fedővel (Amin átfér egy szúnyog);

3 evőkanál cukor; egy csapott evőkanál borkősav; 2 dl frissen présel gyümölcslé; néhány csepp jázminolaj.

A gyümölcslét tegyük napra egy, két napig, hogy az erjedési folyamatok elinduljanak. Majd a hozzá valókat öntsük az edénybe, fedjük le, és tegyük az ablakba. A borkősav megöli a cukros lével táplálkozó szúnyogot. A jázminolaj a szúnyogokat fogja odavonzani. (Nem próbáltuk ki!)

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa