Réteges hagymaültetés

A vidám tulipánok a bejárati ajtó melletti konténerben jelzik, hogy enyhül az időjárás, itt a tavasz! Persze csak akkor, ha ősszel elültetjük őket. Nem csak tulipánok kellenek, hanem jázminok, nárciszok, krókuszok is! Mi lenne, ha egy helyre ültetnénk őket, hogy hetekig gyönyörködhessünk a tavaszi virágpompában?

A lasagne módszer

Hogy ilyen szépséges tavaszunk legyen, különleges ültetési módszert kell alkalmaznunk, amit rétegezésnek, másképpen lasagne stílusnak neveznek. A módszer lényege, hogy ugyanarra a helyre, ládába, edénybe több rétegben ültetjük a különböző virághagymákat, és így hosszasan gyönyörködhetünk az egymás után nyíló fajok szemet gyönyörködtető virágaiban. Álljon itt példaként az egymás után virágzó sáfrány (korai virágzású), jácint (tavasz közepén virágzó) és tulipán (későn virágzó).

A drámai hatás elérése érdekében ezeket az edényeket a bejárat közelében, lámpaoszlop mellé, vagy éppen a konyhaablak közelébe helyezzük, hogy minél többször gyönyörködhessünk bennük. Minél nagyobb edényt választunk, annál jobb. Nem csak azért, mert sok szép virágunk lesz, hanem azért is mert a tömeges összeültetés, a viszonylag nagyobb térfogatú talaj csökkenti az esetleges fagykárt. Fokozott fagyveszély esetén nem árt, ha védett, hűvös, de világos helyre, kerül az edény, méreteinek ez szab határt. Az edény kihelyezésekor, a már kibújó növények estében óvakodjunk az erős napsugárzástól és a szeles helyektől.

réteges hagymaültetés

Fotó: farmergracy.co.uk

Szín és textúra

A hagymák válogatásánál ügyeljünk a színkombinációkra. Gondoljuk el, hogy minden új virágzási időszakban új színek jelennek meg az edényben, és a színek folyamatosan változnak. Arra is gondoljuk, hogy amint a virágok elnyílnak, már csak a levelek zöldje marad hátra, amelyek lehetnek finoman szálas szerkezetűek, mint a fű, vagy éppen hosszúak, húsosak, bőrneműek. Ha ezek variációit is tudatosan alkalmazzuk, még izgalmasabbá tehetjük a konténert. Mindeközben arra is ügyelni kell, hogy a nagy, húsos levelek ne takarják el az új virágokat.

Hagymák réteges ültetése

Általánosságban elmondhatjuk, hogy ha három virágzási hullámot veszünk figyelembe, ahogy azt már az előbbiekben meghatároztuk, ennek megfelelően válasszunk hagymákat. A hagymák csomagolásán lévő információk segítenek eligazodni. Úgy kell választani, hogy a virágzási időkben átfedés legyen.

A drénnyílással ellátott cserepeket alulról kavics és homokréteggel ajánlott bélelni, hogy a felesleges víz eltávozhasson.

 

lasagne hagymák

Fotó: rhsplants.co.uk

Most kezdődik a móka! Csináljunk úgy, mintha lasagne-t készítenénk!  20 cm mélyre kerüljenek a legnagyobb hagymák, a kisebbek pedig úgy 12-13 cm-re. A lasagne tésztája a hagyma, szósza a talaj, azt rétegezzük a hagymákra. Általános virágföldet használhatunk. A fotón előre megvásárolható összeállítás látható, amelyet a keresztmetszet tesz szemléletessé.

Az első (alsó) takaróréteg kb. 30 cm-re legyen az edény peremétől, 7 cm vastagon terítsük. Szórjuk meg egy csipet csontliszttel. Az első hagymaréteget adják a legnagyobb hagymák: pl. nárciszok, tulipánok, díszhagymák. Olyan közel kerüljenek, hogy biztosítva legyen a színorgia. Ügyeljünk arra, hogy milyen színhatásra vágyunk. Ültethetünk úgy is, hogy a virágok valamilyen színmintázatot adjanak ki.

hagymások ültetési mélysége

A hagymákra kerülő 7,5 cm vastag talajrétegre szintén szórjuk csontlisztet. Majd következnek az újabb, már kisebb hagymák kb. 16 cm mélyre a talajfelszíntől, az edény peremétől: pl. kerti jácint, Jonquilla nárcisz. A hagymákat kb. fél cm-re ültessük egymástól. A hagymák vizet vesznek fel, és megszívják magukat. Ezt is vegyük figyelembe.

Takarjuk a hagymákat 2,5 cm vastagon talajjal, amit ismét csontliszttel szórunk meg. Az utolsó hagymaréteg lehet az apró hagymájú fürtös gyöngyike és sáfrány. A hagymák között hagyjunk ki egy kis helyet. Borítsuk őket 12 cm vastag talajréteggel. Ültessük be az edényt árvácskával. ez addig egyedül díszlik, amíg a hagymák ki nem hajtanak. A talajfelszínt terítsük mulccsal a hideg és a párolgás ellen, öntözzünk rendszeresen, és, ha eljön a tavasz, várjuk a csodát!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!