F1 hibridek

Nem kell megijedni! Csak annyi genetikáról lesz szó, amennyi ahhoz kell, hogy kicsit kiismerjük magunkat a kertészeti növények világában, és tudjuk mik a lehetőségeink, mit és miért vehetünk, honnan fogjunk magot.

A növénytermesztők folyamatosan új, „jobb” növényeket állítanak elő, vagy legalábbis erre törekednek. Ezek egyik lehetősége a növények keresztezése. A keresztezéshez a szülőket úgy választják ki, hogy azok a lehető legjobb tulajdonságokkal rendelkezzenek, és az utódok mindkét szülő legjobb tulajdonságait örököljék. A nemesítés további folyamatának eredményeképp az utódok stabil, állandó tulajdonságokkal rendelkeznek, azaz megvetés után hasonló tulajdonságú (méretű, virágszínű stb.) növényeket kapunk.

Lássunk egy egyszerű példát. Ha kereszteznénk egy nagy, narancssárga termésű és egy apró, piros, édes, zamatos termésű paradicsomot, akkor kaphatnánk olyan utódokat, amelyek apró, narancssárga termésű, zamatos paradicsomot teremnek.

Sokféle technika létezik. Ezek közül a leghatékonyabb és legáltalánosabb az úgynevezett F1 hibridek előállítása. A kereskedelemben többnyire F1 hibrid vetőmagok kaphatók.

Mik azok az F1 hibridek?

Az F1 hibridek között nagy számmal találunk egynyári dísz- és zöldségnövényeket.

A beltenyésztés az idegen termékenyülő növények szaporításának az a módja, amikor több éven át saját virágporral végezzük a megporzást. A beltenyésztés következménye a leromlás. A sorozatos öntermékenyítés következtében ugyanis az utódok életképessége visszaesik. A kiválogatott, beltenyésztett nemzedékeket végül összekeverik, és közösen virágoztatják. Az utódnövények Az F1 hibridek, amelyek visszanyerik az elvesztett életrevalóságot, de a kívánt tulajdonságra nézve megtartják egyöntetűségüket. Vagyis a beltenyésztéses nemesítés végső célja a heterózis: az előállított F1 hibridpopuláció múlja felül a jobbik szülői alappopulációt! Az F1 hibridpopuláció minden generációját a szülői vonalak újabb keresztezésével lehet csak fenntartani.

beltenyésztett anya beltenyésztett apa

F1 nemzedék létrehozása

Így keletkeznek például az F1 paradicsom hibridek.

F1 hibrid a legtöbb megvásárolható paradicsom és paprika mag illetve palánta. A Corvinus Egyetem Zöldségtermesztés Ágazatának saját nemesítésű hibrid paprikái a HRF F1, Balaton F1, Édes Spirál F1, Csípős Spirál F1. Ezek magvait a Royal Sluis Magrovet Kft-től lehet beszerezni.

A beltenyésztett vonalakról röviden

A beltenyésztett vonalak fenntartása az F1 hibridek előállításának kritikus pontja. A több generációs beltenyésztés során az állomány leromlik, életképessége csökken, és egyre költségesebb és munkaigényesebb a fenntartása. Ennek oka, hogy a génállományban homozigóta túlsúly alakul ki.

Sok növény épp emiatt nem is használható F1 hibridek előállítására. Ugyanis az önmegtermékenyítés olyan fokú leromláshoz vezet, amely nem teszi lehetővé az F1 hibridek előállítását. Ilyen például a saláta, és sok vadon termő növény. Ugyanakkor sok háziasított faj alkalmas erre, és tolerálja a beltenyésztést.

Ha mégsem akarunk F1 hibrideket vásárolni, szeretnénk saját fajtáinkat szaporítani, érdemes egy kicsit tovább informálódni. Ehhez nyújt segítséget cikkünk következő része: Az F1 hibridek néhány alternatívája.

Előnyök és hátrányok

Előnyök:

  • Nagyobb egyöntetűség. Ez alatt értjük a növény küllemét, virágzási idejét, virágait, terméseit, termésképződést. Stb.
  • A növénye erőteljesek, virágaik nagyobbak, sokszor ellenállóbbak szüleiknél.
  • Garantálja az állandó minőséget. Például jó minőségű, azonos mérető és zamatú paradicsomok, paprikák. Azonos méretű,virágú, egy időben virágzó egynyáriak, amelyek igen hasznosak nagyobb felületek borításakor.

Hátrányok:

  • Házilag nem szaporíthatók tovább. Illetve az utódok már nem lesznek egyöntetűek, és csak többé-kevésbé fognak a szülőkre hasonlítani. Lesznek köztük kicsik, nagyok, virágaik mérete, színe eltérő lesz stb.
  •  Az F1 hibrid magvak drágák, hiszen az F1 vonal fenntartása állandó beavatkozást igényel.
  • A F1 hibridek magvai csak néhány évig elérhetők, ezért bizonyos időközönként új hibridek után kell nézni, amivel a már bevált hibridet helyettesíteni lehet.
Az F1 hibrid magokat tehát minden esztendőben vásároljuk meg, a belőlük kelt növényekről ne gyűjtsünk magot, mert nem kapjuk azt, amit vártunk.

Néhány F1 hibrid különlegesség

Patio Baby F1

forrás: all-americaselections.org

Íme egy törpe növekedésű padlizsán (Solanum melongena), a Patio Baby F1 amerikai hibrid, amely 25-50 darab bébi termést hoz növényenként, dézsás növényként is tartható az erkélyen, a kerti út mentén,  az All-America Selection 2014. évi győztese. Pár hét múlva palántái már kiültethetők. Tavasszal nyíló halvány levendula színű virágai a tavaszi szezon dísze.

Petunia Grand Rapids Mixed- 1

Időjárásnak ellenálló Petunia Grand Rapids Mixed- 1 a Thopson&Morgan kínálatából.

A petúniák új korszaka következett be a 2. világháború után, amikor megkezdődött az F1 hibridek előállítása. Sikerült különböző virágméretű, színkombinációjú, bokorméretű, időjárástűrő fajtákat előállítani. Előtérbe kerültek a kompakt formák. Megindult hódító útjára a Supertunia sorozat. Majd megjelent az új Petchoa ‘SuperCal®’. Ezzel az intergenetikus hibrid vonallal a Sakata Seed rukkolt elő 2008-ban. A Petunia és a közeli Calibrachoa fajok keresztezésével állították elő. De mis az az intergenetikus hibrid? Erről is szó cikkünk második részében!

Cikkajánlat: Petúnia hibridek gondozása

paradicsom 'Sweet Million1 F1 Hybrid

Paradicsom ‘Sweet Million1’ F1 Hybrid. Édes, apró paradicsom. Üvegházba, konyhakertbe. Márciustól májusig vethető. A 20 cm magas palánták kiültethetők, egymástól 45 cm-re. Augusztustól az első fagyok szedhető. Az oldalhajtásokat rendszeresen távolítsuk el. Támasztékot igényel.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa