Az F1 hibridek néhány alternatívája

Hibridek és magfogás. Rövid információk a sikeres magfogáshoz.

F2 hibridek

Mint már említettük, a második hibridnemzedékben (azaz az  F2-ben) a szülői tulajdonságok szétválnak. Ezért hasadó nemzedéknek is nevezik őket.Ahogy már szó volt róla, házikertben, az F1 hibridek magfogásának eredménye a változatos megjelenés a tulajdonságok hasadása miatt.

Némely F2 hibrid eltérő tulajdonságai nem számottevők, és zavarók. Illetve a többféle virágszín éppen hogy kívánatos is lehet (színkeverékek). Ugyanakkor az F2 magvak ára már jóval kedvezőbb, tehát ilyen feliratú hibridmagvakat nyugodtan vásárolhatunk. Ilyenek az árvácska (Viola x wittrockiana) ‘Joker’ vonal F2 hibridjei. A kerti árvácska (Viola × wittrockiana) az ibolyafélék (Violaceae) családjába tartozó altáji árvácska (V. altaica), szarvacskás árvácska (V. cornuta), sárga árvácska (V. lutea) és háromszínű vadárvácska( V. tricolor) keresztezéséből származó standard és F1 hibridek (más néven heterózisfajták) . Egyik manapság divatos F2 hibrid például a ‘Jolly Joker‘, amely narancssárga és sötétlila szirmú, fagytűrő, ellenálló fajta. Februártól szeptemberig vethető. Vagy a szintén hibrid kerti muskátli Pelargonium x hortorum F2 hibridjei közül említsük meg a ‘Border Supreme’ színkeveréket. Ezek piros, többféle rózsaszín, fehér virágú, robusztus hibridek.

Nyílt beporzású fajták

Ilyenkor a szelektált, kiválogatott növényeket együtt hagyják, hogy szabadon, véletlenszerű beporzás következzen be.

A legjobb egyedeket kiválogatták és tovább szaporították. Ez az egyed szelekció. Ez a nemesítés legősibb módja. Házilag is alkalmazhatjuk. Például azoknak a paradicsomoknak a magjait használjuk fel a következő évben, amelyek vegyszeres permetezés nélkül sem betegeskedtek. Így meg van rá az esélyünk, hogy ellenálló paradicsomaink lesznek.

Tömegszelekcióról beszélünk, ha öntermékeny növényeknél (paradicsom, borsó, bab, saláta) a beteg töveket kidobjuk mielőtt virágot hoznának. A többieket hagyjuk, hogy termést hozzanak. A kiválogatott növények magvait együtt takarítjuk be, majd a vetőmagkeverékből vetjük el a következő nemzedéket. Ezzel a módszerrel genetikai tisztítást valósítunk meg a kiszemelt tulajdonságra vonatkozóan.

A nyílt beporzású fajták virágait ugyanazon fajtából származó egyedek termékenyítik meg. Jóval olcsóbbak a hibrid vetőmagvakhoz képest. Ilyenek a házilag fenntartott tájfajták is (örökségfajták). Az idegentermékenyülő fajok esetében oda kell figyelnünk, hogy a különböző fajták ne keveredjenek össze. Vagyis másik fajta nem legyen a közelben. Ezek a hibridek magfogásra alkalmasak. Házilag tovább lehet válogatni a jó tulajdonságú, pl. betegségnek ellenálló egyedeket! Főleg a vegyszermentes házi termesztésben juthatnak jelentős szerephez. Tájfajták például a nyílt beporzású kukoricafajták (pl. Lófogú sárga, Lófogú fehér, Lófogú piros, Bánáti sárga, Indián fehér, Erdélyi sárga); Nagydobosi sütőtök; Tiborszállási kender; Makói hagyma; Hajdúsági és Vecsési káposzta; Szegedi, Boldogi és Kalocsai fűszerpaprika; Cecei, Bogyiszlói és Hatvani zöldpaprika; Fóti paradicsom stb.

Cikk ajánlat: Paradicsom tájfajták; Paradicsom magfogás

magyar tájfajták

Néhány egyéb lehetőség

fajhibridek

Ezek a növények két különböző növényfaj emberi beavatkozással történő keresztezésével jönnek létre. A természetben is előfordul ilyen. Például az európai házi szilva (Prunus domestica)  valószínűleg a kökény (Prunus spinosa) és a cseresznyeszilva (Prunus cerasifera) természetes kereszteződésének eredménye. A termesztett szamóca szintén két vadon élő faj természetes hibridje.

Dísznövények közül ilyen például a kikeleti bangita (Viburnum bodnantense), amelyet 1933 táján a V. farreri és V. grandiflorum keresztezésével állították elő (Bodnant Garden, Tal-y-Cafn, Észak-Wales).  1933-ban Edinbourgh-ban állította elő Charles Lamont, a Királyi botanikuskert helyettes vezetője. A hibridet először sikertelennek tekintették, mert nem mutatkozott kiugró különbség a szülőkhöz viszonyítva. A Szülők újbóli keresztezése Észak-Walesben azonban már meghozta a sikert. Hasonló a már említett említett kerti árvácska vagy vagy kerti muskátli.

nemzetség hibridek

A különböző nemzetsége tartozó fajok keresztezésével állnak elő a generikus hibridek. Az észak-amerika fekete berkenye valószínűleg valószínűleg természetes nemzetség hibrid (Aronia arbutifolia (L.) Pers. var nigra Sorbus spp.).

Álljon itt dísznövények tekintetében is egy példa: A Tiarella (turbántok) és a Heuchera nemzetség hibridje a Heucherella (turbáncső). A Terra Nova faiskola új fajtája a Heucherella ‘Mojito’ már elérhető a termesztők számára. Nálunk is több turbáncső fajta kapható. Álljon itt néhány példa a Flora Nostra Kft. ajánlatából: H. ‘Alabama Sunrise’; H. ‘Sweet Tea‘; H. alba ‘Bridget Bloom‘.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa