Uborka eltevés nagymama szerint

Érik az uborka. Szüreteld le, és dolgozd fel. Sokféle recept létezik. Már írtunk a kovászos uborkáról, most lássunk autentikus vizes uborka és ecetes uborka receptet. Nagymama így készítette a hatvanas években.

uborka előkészítése

Vizes uborka

A vizes uborka készítés lényege, hogy az uborkát sós vízzel le kell forrázni. De a zamatot a különböző hozzávalók biztosítják. Végül vizes ruhával takarva dunsztolni kell.

Nagymama vizes uborka receptje: Mielőtt nekilátnál, alaposan mosd meg az uborkát. Hogy mennyit, nos a régiek még nem dekáztak, mint mi. Egy vájdlinggal éppen jó lesz! Rakd vájdlingba az uborkát, forralj vizet, aminek minden literéhez egy púpozott evőkanál sót rakj. Amíg a víz forr, készítsd elő a fűszereket, ízlés szerint. Ez lehet az alábbi összeállítás: torma, babérlevél, mustármag, vasfű, tárkony, kapor, szegfűszeg, meggylevél, szőlőlevél, apró szőlőfürtök. Ezeket mind öblítsd le, tedd a vájdlingba, és a sós vízzel forrázd le. Hagyd állni, amíg a víz kihűl. Ha kihűlt, vedd ki az uborkákat, állítsd üvegbe, tégy mellé fűszereket. Az üveg aljára kerüljenek! Öntsd le a sós lével, és azonnal zárd vagy cellofánpapírral kösd le az üveg száját. És még nincs vége! 3-4 napig vizes ruhával takard. Később ezt az eljárást így módosította: 7-8 napig naponta váltott vizes ruhával takarni az üveget, amíg a víz le nem tisztul. Hogy kiforró víz szét ne folyjon, tányért teszünk alá.

vizes uborka

Fejesné vizes uborka receptje: Fejesné, nagyanyám egyik ismerőse, egy fűszer és terménykereskedő felesége, aki eladásra készített vizes uborkát, még egy “csavart” ajánlott: Mielőtt sor kerül az ominózus forrázásra, timsós vízzel forrázd le az uborkákat, literenként egy babszemnyi timsóval. A vájdlingot fedd le jól. A vizet hagyd kihűlni, majd öntsd le az uborkáról. A  továbbiakban kövesd nagymama receptjét.

Nagymama végül ezt a csavarintott variációt választotta, és mennyei vizes uborkát készített!

ecetes uborka a spájzban

Ecetes uborka

Gondoltad, hogy az ecetes uborkához nem ecetet kell adni, hanem cukrot, ami a szárazgőzben (dunszt) ecetté alakul, és így alakul ki az ecetes uborka jellegzetes savanyúsága?

Nagymama vizes uborka receptje: Egy liter csemege uborkához számíts 3 liter sós vizet az előbbi adagolásban. Az uborkákat mosd meg, töröld szárazra, tedd 5 literes üvegbe. Azonban mielőtt bekerül az uborka, tedd az aljára fűszereket. Fűszerezd az alábbiakkal: babér, bors, szegfűszeg, mustármag. Jöhet hozzá a sós víz, amihez adj hozzá negyed kiló cukrot. Zárd le és tartsd száraz dunsztban. Akkor kész, amikor letisztul.

uborka üvegben

Mielőtt kétségbe esnél, hogy az ízlés szerinti fűszerek mennyisége mit jelent, tanácsot adunk. 5 liter vízhez számolva a szemes fűszerekből 20 szem. Babérlevél 2 db. Egyéb friss levelekből egy marék. A változtatás joga a tied.

El ne öntsd a savanyú uborka levét! Hogy mire használhatod? Csirkehús pácolásra, edénytisztításra. Ízesíthetsz vele besamellt, de még bableves és babfőzeléket is, de újra hasznosíthatod zöldségek savanyításakor is.

Kovászos uborka receptünket itt találod: Uborka

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa