Mi lehet az oka? Görcsbe rándult a paprika levele

Furcsa dolgokról számolnak be a FaceBook csoportokban. Egyrészt sápkórosak a palánták levelei, másoknál pergamenpapír szerűen szárad némelyik levélrész, megint másoknál olyan a paprika levele mintha görcsbe rándult volna. Mi lehet az oka?

A rémült hobbikertészek már-már nekiesnének a gombaölő szerekkel permetezni, megint mások káliszappanos permetezést ajánlanak, sokan inkább kidobják a palántákat, nehogy összefertőzzék a még egészségesnek látszó növényeket.

 hideghatás chilin

Hideghatás chilin

A tünetek többségének élettani alapja van, de nem mindig! Egyszerűen szólva a paprika rosszul érzi magát a bőrében. A paprika hőigényes, melegigényesebb, érzékenyebb, mint a paradicsom. Ha közvetlenül kiültetés után levelek sárgászöldek, és hólyagos, görbült, egyenetlen felszínű, a növény jelzi, hogy fázik. Egyidejűleg a növekedése is lelassul. A palánta 25 °C érzi a legjobban magát, virágzásban már az alacsonyabb 20 °C is kielégítő számára. Fontos, hogy a paradicsomok kiültetésével ne egyidejűleg ültesd ki a paprikát, vagy vidd ki a cserepét, hanem később, amikor már melegebb az idő. Aki türelmetlen volt, korán kitessékelte a növényt, az bizony így jár. Később remélhetőleg összeszedi magát, de azért ez a sokkhatás visszaveti a fejlődésben.

vírusfertőzött chili

Vírusfertőzött chili

Azonban, ha már palántaneveléskor ráncosodnak a levelek, és zöld- világos zöld mozaikos mintázat tűnik fel, nagyobb a baj, valószínűleg vírusos volt a vetőmag. Ha ugyanezt tapasztalod kültéren, miközben a levélfonákon levéltetveket lehet felfedezni, a tetvek vitték rá a paprikára a vírusfertőzést! Akárcsak az emberi fertőzés esetén a tetvek “nyálával” terjed a vírus, a szívogatással megsebzett leveleken keresztül. Mire a tünetek megjelennek, három-négy héttel a fertőződés után, már az egész növény beteg. Ugyanígy tripszek is fertőzhetik a paprikát. Sajnos tripszeket sokkal nehezebb felfedezni. Sajnos a már megfertőzött növényektől meg kell szabadulni, mert a betegség nem gyógyítható, különösen, ha uborkamozaik vírus okozta a fertőzést. A szalmasárga mulcs színe miatt vonzza a levéltetveket, tripszeket, amelyek tápnövényként csak a paprikát találják a termőhelyen, tehát egyértelműen megtámadják!

Cikk ajánlat: Növényvédelem a házikertbenRovarcsapdák

napégés chilin

Napégés chilin

De problémát okoz az is, ha azonnal kivágod a napra, had örüljön. Nem örül. A beltéren nevelkedett palánták, még ha LED növénynevelő lámpával meg is világítottad, a levelek a kinti napon megperzselődnek, pergamen szerűen, foltokban száradnak. Ezt hívják napégésnek.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa