Lassan kihordhatod a muskátlit!

Ismered a mondást? A muskátlit április 4-én kell kitenni, és november 7-én bevinni. De félre a tréfát a muskátlit  lassan kihordhatod április folyamán, tegyük hozzá, hogy, ha az időjárás megengedi. 

Ha ládában nevelnéd, vagy éppen cserépben, akkor is elő kell készülni a fogadására. Nem hiába emlegeti a virágföldek kapcsán, hogy van az általános virágföld (főleg a kerekedők szerint), és van a muskátliföld. Már ebből is kitűnik, hogy a muskátliföld kicsit más, mint a többiek. Ez a hagyományos nevezéktan szerint a C típusú virágföld. Fő ismérve, hogy a kémhatása lúgos irányba van eltolva. Ez olyan 6,5-7,5 pH értéket jelent. A vegyészek szerint a semleges pH érték 7-nek felel meg, és az ez alatti értékek a savanyú tartományba esnek, míg az efölöttiek a lúgosba. Jól látszik, hogy  ezek az értékek valójában semleges közeliek, és csak a kertészek és talajtanosok vetemednek arra, hogy ezt a pH értékű földkeveréket lúgosnak nevezzék.

balkonláda

A virágládával, edénnyel kapcsolatban elég annyit megjegyezni, hogy bármilyen edényt is választasz, legyen rajta alul vízkivezető nyílás. Az ablakláda, erkélyláda alá pedig kerüljön alátét is.

Most pedig térjünk rá a főszereplőre, a muskátlira. Bizony bármilyen fifikásan is történ a teleltetés, a tövek általában megnyúltak, leveleik egy részét elvesztették, és egyáltalán nem festenek valami jól. Úgy segíthetsz rajtuk, hogy erősen visszametszed őket. Ha nagyon megviselt egy-egy hajtást a tél, akkor metszfelület barnás, beszáradt. Ilyenkor legjobb ha teljes elpusztult részt eltávolítod.

Cikk ajánlat: Hogyan teleltesd sikeresen a muskátlit

muskátli kiültetés előtt

A “Hobbikertészek,ide!” csoportból Farkasné, Edina fotója.

Ültetéskor ne zsúfold össze őket, mert hamarosan lombot fejlesztenek, és csak szorongani fognak az ablakládában, virágládában. A tövek kb. 30 cm-re kerüljenek egymástól. Az edényeket helyezd napra, és ne feledkezz meg a rendszeres öntözésről sem.

Van, aki arra esküszik, hogy a legjobb, ha beültetés után a cserepeket  vízbe állítja 1-2 órára, hogy a növények jól megszívják magukat vízzel.

Minden esetre a kiültetés után még eltelik egy-két hét, mire a növények magukhoz térnek. Ezt jól láthatod, mert megjelennek a szárakon az új hajtásrügyek. Úgy mondják, a paraszt muskátli igénytelen, és egész évben virít. Persze ha tápoldatot kapnak, és rendszeresen öntözöd, azt bőséges virágzással hálálják meg.

muskátli teljes pompájában

A “Hobbikertészek,ide!” csoportból Nagy József fotója.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!