Megúszós nyári muskátligondozás

A muskátli nagyon hálás növény: gyorsan növekszik, strapabíró, bőségesen és hosszan virágzik, ráadásul nem igényel sok gondozást sem. A három legfontosabb feltétele annak, hogy tavasztól egészen őszig virágozzon, a napfény, a víz és a megfelelő tápanyagellátás. Továbbá az is sokat segíthet, ha időről-időre eltávolítod az elhalt hajtásokat. Mindezt minimális, de célratörő gondozással valósíthatod meg, amiben a A Pelargonium for Europe (PfE) szakértői adnak tanácsot.

Napfény: A muskátlik teljes napfényben fejlődnek. Helyezd olyan helyre, ahol naponta legalább hat óra közvetlen napfény éri őket. A szélsőséges melegben, perzselő kánikulában azonban előnyös lehet számukra a délutáni árnyék, a napégés elkerülésére.

muskátli öntözőkannával

Öntözés: A muskátlik a mérsékelten nedves talajt kedvelik. Átitató öntözésre van szükségük, ha a talaj felső 1-2 cm-re tapintásra kiszáradt. Kerüld a túlöntözést, mert az gyökérrothadáshoz vezethet. . A nyári forróságban azonban akár reggeli és esti öntözés is szükséges lehet. Gondoskodj a megfelelő vízelvezetésről, kerüld a pangóvizet. A Pelargonium for Europe (PfE) szakértői javasolják, hogy használj pl. önöntöző rendszert, így hosszabb ideig is megvan a növény felügyelet nélkül, és elég hetente ellenőrizni a talajnedvességet.

Tápozás: Tápláld a muskátlit kiegyensúlyozott, vízben oldódó folyékony műtrágyával két-négy hetente. Válassz olyan műtrágyát, amely kifejezetten virágzó növények számára készült, és kövesd a csomagoláson található utasításokat a megfelelő adagolás érdekében. Érdemes ezt akkor is megtenni, ha előtrágyázott, tápanyagdús talajba lett ültetve a növény. Ha ültetés előtt lassan, legalább 9 hónapig ható műtrágyát kevertél a talajába, ahogy a Pelargonium for Europe (PfE) szakértői javasolják, erre a műveletre nincs szükség. Azonban, ha a napi átlaghőmérséklet 20 °C fölé emelkedik, a növény általában több héttel a trágyázási időszak várható vége előtt felhasználja a tápanyagkészletet, ekkor újra trágyázásra lesz szükség.

muskátli tápodatozás

Az elhervadt virágok eltávolítása: A muskátli még bőségesebben virágzik, ha rendszeresen eltávolítod az elhervadt virágfejeket. Az elhervadt virágfejek kicsípése megakadályozza, hogy a növény energiát fordítson a magképzésre, így több virág előállítására összpontosíthat. A Pelargonium for Europe (PfE) szakértői javasolják, hogy ültess olyan gazdagon virágzó muskátli fajtákat, amelyek maguktól levetik az elhervadt, elnyílt virágokat. Mivel ezek az öntisztuló típusok általában futómuskátlik, ideálisak lehetnek balkonládákban és függőkosárban is.

Metszés: A muskátlinak előnyös lehet az időnkénti metszés, hogy megőrizze a növény kompakt formáját, és elősegítse a bokrosabb növekedést. Vágd vissza a felnyurgult vagy túlnőtt szárakat egy levélcsomóig vagy egy egészséges oldalhajtásig.

futómuskátlik teraszon

Kártevők és betegségek: Ellenőrizd a muskátlit, hogy nem támadták-e meg kártevők. Gyakori kártevők például a levéltetvek, takácsatkák vagy liszteskék. Ha a kártevők megjelentek, azonnal permetezz káliszappannal vagy neem olajjal. Ezenkívül ügyelj az olyan fertőzésekre, mint a lisztharmat vagy a botritisz, amelyek jó légáramlás biztosításával és a túlöntözés elkerülésével elkerülhetők.

Esetleg szükség lehet változtatni az ápolási rutinon. Vedd figyelembe az adott muskátli fajta sajátos igényeit és a helyi viszonyokat. A rendszeres megfigyelés és az időben történő cselekvés segít megőrizni muskátli egészségét és élénkségét a nyári szezonban.

Cikk ajánlat: Muskátli szaporításaHogyan teleltesd sikeresen a muskátlit;

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa