Krizantém nem csak a temetőbe

Japán és Kína hagyományos növénye. Nálunk, Halottak Napjára a késői virágzású, fehér virágú krizantémokat viszik ki a sírokra. De sokféle változata akár szegélyként is pompássá teheti az őszi virágágyásokat. Neve szó szerint aranyvirágot jelent.

krizantém választék

A krizantém története

Időszámításunk előtt 550-ben már említést tesznek róla, a Song-korban pedig már nemesítették. A különböző fajtáknak festői neveteket adtak: Aranycsengő, Alabástrom medence, Bíbor rákolló, Ezüsttál.

Kínában főleg a szokatlan színű, formájú fajták a kedveltek. A krizantém Kínában az ősz jelképe, ünnepét a 9. holdhónap 9. napján tartják. A művészetek mindenkor előszeretettel dolgozták fel, megjelent a költészetben, a festészetben, a faragványokon és hímzéseken.

Ősidők óta gyógynövényként is számon tartják, amely megőrzi az erőt, és hosszú életet biztosít. Egy 3000 éves kínai legenda szerint a ma Japánhoz tartozó Szitakötő szigeten egy olyan gyógynövény termett, amely fiatalító hatású volt, ha fiatal lányok és fiúk szedték le. A felkeresésére indult ifjak bár sok kalandot átéltetek, a fiatalító gyógynövényt nem lelték meg. Helyette megtalálták a krizantémot, amivel kereskedni kezdtek.

Már a Han-korban a 9. hónap 9. napjának ünnepén krizantémbort ittak. Azt tartották, hogy aki krizantémbort iszik, hosszú életű lesz a földön.

A híres költő, Tao Yuanming (365-427) több verse is a krizantémról szól. Tao Yuanming a magányosság jelképének tartotta a krizantémot, amely az ősz nyugalmát, szépségét képviseli.

A 8. század táján került át Japánban, kiku néven, ahol még nagyobb megbecsülésnek örvendett, mint Kínában. A kiku nem más, mint a pedáns, részletekre figyelő japán cserepes krizantémtermesztés. Hamarosan kezdetét veszik a krizantém fesztiválok. Japánban az őszt a hegyek vidám piros-sárga színváltása mellett a krizantémok pazar pompája jellemzi.

A krizantémot a japán uralkodók jelképükké választották, és hivatalos címerük lett. Ugyanakkor megjelent a koreai művészetben is, ahol a négy “nemes növény” egyikeként – a szilva, az orchidea, a krizantém és a bambusz – előszeretettel jelenítették meg díszítőelemként.

Japánban az őszt a hegyek vidám piros-sárga színváltása mellett a krizantémok pazar pompája jellemzi. A krizantémok gyakran sziklakertben díszlenek, ahol a nagyobb sziklák a hegycsúcsokat szimbolizálják, a kavicsok a folyómedret idézik, a fehér virágok a havat, a vörösek, sárgák a juharokat. A japán krizantém szezon október végén, november elején kezdődik.

A 18. században bukkant fel az európai kertészetekben. Először Hollandiában, majd Franciaországban, később Angliában terjedt el. 1830 óta nemesítik, és az 1930-as évektől intenzíven termesztik. Míg az 50-es évekig a nagyvirágú fajtákat kedvelték, később az egyszerűbb, féltelt vagy szimpla színes virágú fajták váltak divatossá. A nemesítés fő szempontjai a rövid tenyészidő, a koraiság és a hőmérséklettel szembeni jó alkalmazkodóképesség.

Mindenszentek napjának egyik népszerű és szimbolikus virága az őszi krizantém (Chrysanthemum vagy Dendranthema hibridek). A megvásárolt egyedek közül több télálló lehet, bár az adott növényről ezt csak a nemesítők tudják biztosan megmondani. Ezek a növények különböző időszakokban nyílhatnak nyártól egészen a fagyokig, fajtától függően. Írja dr. fekete Szabolcs Őszi díszek című cikkében.

A spanyolok és a franciák vegyes csokrot vesznek, a franciák egy szál virággal emlékeznek halottaira. A lengyelek, akárcsak a magyarok, legszívesebben egyféle virágból álló krizantémcsokrot vásárolnak ilyenkor.

Tavasszal tőosztással szaporítsd. Június elején ültesd ki szabadföldbe gyökeres dugványait, és ha elágazódásra akarod késztetni, akkor most csípd ki a főhajtásukat. Fontos tennivaló a rendszeres öntözés vigyázva arra, hogy a levelekre lehetőleg ne kerüljön víz. Krizantém után ne ültess szamócát!

A krizantém veszélyes ellensége a fehér rozsda (Puccinia horiana), melynek kártételét nehéz megelõzni, a fertõzött növényeket érdemes az ágyásokból azonnal eltávolítani, vagy a fertõzés kezdeti stádiumában vegyszerrel védekezni ellene (pld. Dithane). Tünete: a hajtásokon és a levél színén apró sárga besüppedõ foltok, melyek késõbb bebarnulnak, a levelek fonákán pedig kiemelkedõ, fehér képzõdmények keletkeznek, a levél hullámosodik, majd szövete elhal.

A gyapottok bagolylepke hernyójának tápnövénye hazánkban a kukorica, dohány, paradicsom, paprika, kender, bab, lucerna és egyéb szántóföldi, valamint zöldségnövények, muskátli, szegfű mellett a krizantém is. Gyapottok-bagolylepke a láthatáron

Az alacsony termetű krizantémok jól mutatnak az őszi virágládában, ablakládákban vagy akár függesztett virágtartóban is. Falak tövében, kerítéslábazatnál is jól érvényesülnek. A sárga árnyalatok a borús, őszi hangulatot ellensúlyozva élénkítenek, vidámítják a környezetet.

margaréta virágú krizantém

Margaréta virágú krizantém

Virágváltozatok

 • A nagy virágú fajták fészekvirágzatának átmérője eléri a 20, a közepeseké a 15, a kisvirágúaké legfeljebb a 10 cm-t.
 • Alakja lehet labdaszerű, tömött (pompon) vagy lazábban álló virágokkal, margarétaszerűen lapos fészkű vagy tűvirágú (pókvirágú).
 • A hajtásokon a fészekvirágzatok állhatnak magányosan vagy a sok kis virágzat sátorszerű ernyőkbe rendeződhet.
 • A virágok színe fehér, sárga, rózsaszín és a vörös különböző árnyalata.
 • A nemesítése ma is intenzív, számos fajtatípusa van:
 • Telt, nyelves virágokból álló nagyvirágú, hagyományos fajták (pl. ’Snowdon’ = hópihe ang.)
 • Telt, nyelves virágokból álló pókvirágú változatok (’Spider’ = pók ang.)
 • Kis, csokros, margaréta virágzatú korszerű fajták
krizantém Gagarin

krizantém Gagarin

Miért ősszel virágzik a krizantém?

Mert a virágok fejlődésére leginkább a nappalok hossza hat. Ahogy rövidül a nappalok hossza, és 12-13 órára csökken a napi megvilágítás, fajtától függően úgy kezdi el a krizantém fejleszteni virágbimbóit.

A mai kertészeti gyakorlatban a természetes megvilágítás hossza már háttérbe szorul, mivel mesterségesen is lehet biztosítani a szükséges fényviszonyokat. Ezért találkozhatsz szinte az év bármely részében virágzó krizantémmal.

fehér krizantém

A krizantém gyógyító hatása

A krizantém virága gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő hatású. Emésztési problémák ellen is hatásos. A sárga krizantém virág a leghatékonyabb lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére. A meleg időjárás okozta kellemetlenségek ellen is használható. Külsőleg alkalmazva szemgyulladást kezelhetünk vele. A szirmok enyhén fanyar ízük miatt kiváló salátaízesítők.

Új krizantém a piacon

A krizantém és korallvirág előállító, széles európai disztribútori hálózattal rendelkező Fides holland kertészet dekoratív, dupla Kalanchoe fajtái a Grandiva® márkanevet viselik.

Krizantém Jurij Gagarin: A holland termesztő, Deliflor Chrysanten a vágott virágnak alkalmas, oldalhajtás mentes krizantémjainak legfiatalabb tagját Jurij Gagarin első asztronauta után nevezte el.

2015. nyárától gyönyörű holland csokros krizantémok gazdagíthatják a cserepes krizantém választékot. Ezek a csokros krizantémok 55 cm magasak, és a kitűnő fajták szinte folyamatosan jelennek meg a piacon.

Krizantémot a temetőbe

November elseje közeledtével egyre többen keresik fel a temetőket, rendezik el a sírokat. Nem csak Magyarországon, hanem Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban is szokás ilyenkor virágot vinni szeretteink sírjára. Ennek az időszaknak egy népszerű és szimbolikus virága a krizantém. A spanyolok és a franciák vegyes csokrot vesznek, a franciák egy szál virággal emlékeznek halottaira. A lengyelek, akárcsak mi, legszívesebben egyféle virágból álló krizantémcsokrot vásárolnak ilyenkor. A nagyvirágú fajtákat félig nyitott állapotban, a csokrosakat az első kinyílt virággal vásároljuk meg.

Tudtad, hogy?…

 • Bár a cserepes krizantém fogyasztásával tilos próbálkozni, a távol keleten a krizantémvirágból tea készül és szárát sütve fogyasztják.
 • A cserepes krizantém akár 8 hétig is virágozhat megfelelő gondozás esten.
 • A Chrysanthemum név arany virágot jelent, a görög chrysos=arany és az anthemon=virág szó kombinációjából ered.
 • Ha a majdnem elnyílt krizantém virágot letörve vízbe tesszük, még sokáig gyönyörködhetünk benne, növényünk pedig új erőre tesz szert, és még erőteljesebb virágzásba kezd.
 • A cserepes krizantém a lakást, teraszt, és a kertet is díszítheti.
 • Köztudott, hogy a krizantémok között töltött idő csökkenti a stresszt.
 • A kiku nem csupán a japán krizantém termesztést jelenti, hanem kedvelt női név is.
 • A krizantném ugyanabból a növénycsaládból származik, mint a pitypang és a margaréta.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!