Kiszárad a tujám! Mit tegyek?

Kiszárad a tujám! Mit tegyek? Vágd ki! Hangzik a szakemberek rövid tanácsa. Azonban gondolkozzunk pozitívan! A tünetek kialakulása megelőzhető.

boróka tarkadíszbogár

Fotó: macroadventures.com.

A tuján gyakran megjelenő barna foltok, a pusztulás, száradás jeleit gyakran egy olyan rovarfaj okozza, amelyért pár éve a rovargyűjtők még a horvát tengerpartig is leutaztak. Ez a boróka tarkadíszbogár. Magyarországon a boróka tarkadíszbogár (Lamprodila festiva) első példányát 1999-ben találták meg a barcsi ősborókásban. Budapesten egészen 2012 nyaráig nem bukkant fel. 2013 tavaszán azonban már több száz példány rajzását is megfigyelték. A bogár a legyengült tujákat támadja meg. Lárvái a kéreg alatt rágják a fa tápanyagszállító háncsszövetét. Teljes kifejlődésük után pedig kirágják magukat a tujából, és a röpnyíláson át kiröpülnek. A tuján megfigyelhető tünetek: bronzos elszíneződés a leveleken, a száradás jelei eleinte csak egyes ágakon, kis lyukak a törzsön. Végül a tuja teljes elszáradása.

röpnyílás

Ezen a röpnyíláson át röpül ki a boróka tarkadíszbogár. Fotó: macroadventures.com.

Miután a KöM 2001/13-as rendelet 50.000 forint értéket tulajdonított a fajnak, védetté nyilvánítva azt, védekezésképpen nem volt más hátra, mint a tuják jó állapotban tartása, szakszerű gondozása, ellenálló fajok, fajták beszerzése, illetve a búcsú a tujáktól. Szerencsére ezen az időszakon már túl vagyunk! 2016 júliusán eltörölték ezt a szabályozást, és azóta a boróka tarkadíszbogár már kártevőnek minősül, és megkezdődhetett ellene a védekezés.

Így védekezz a boróka tarkadíszbogár kártétele ellen

A védekezés sajnos nem egyszerű. Permetezéssel védekezni csak rajzási időben lehet , mivel nincs olyan lárvák ellen ható szer, amely felszívódna a fás részbe. A védekezést tovább nehezíti, hogy a bogarak rajzása elhúzódó, így tavasztól-őszig bármikor megjelenhetnek, és kárt okozhatnak a kifejlett példányok! Ráadásul a szakemberek azt mondják, hogy valójában nincs hatékony kemikália még a kifejlett rovarok ellen sem, ezért például sok faiskolában és magánkertben nem marad más megoldás, mint kivágással gátat szabni a kártevők terjedésnek.

Új illatkomponensek beazonosításával segítik a kártevő boróka-tarkadíszbogár és borókaszú elleni hatékony illatcsapdák fejlesztését az ATK NÖVI kutatói

tuja száradása

A boróka tarkadíszbogár kártétele tuján. Fotó: vniisubtrop.ru

Egyéb kártevők a tuján

Manapság egyre kevesebb tuját telepítenek emiatt a kártevő miatt. De ismertek egyéb kártevők is: például a száraz időszakokban gyorsan elszaporodó takácsatkák. Kártételük következtében a tuja levelek elszáradnak, lehullanak. A kártevő jelenlétére utal a leveleken megjelenő pókhálók. Ha biztosítod a megfelelő vízellátást, és permetezel, ettől a kártevőtől könnyen meg tudsz szabadulni. Megjelenhetnek a tuján aknázómolyok is, amelyek a leveleket támadják. Ilyenkor a levelek a csúcsuktól kezdenek száradni. Megjelenhet a tuján pajzstetű is, amely legyengíti, majd elpusztítja a növényt. Ezek ellen a kártevők ellen rovarölőszerekkel lehet védekezni a leghatékonyabban.

A tujaszáradás egyéb okai

Vízhiányos nyáron és ősszel a belső levelektől válik meg a tujafa. A sekélyen gyökerező tuja könnyen vízhiányossá válik. A szomjas tuja legyengül, könnyen áldozatává válik a betegségeknek.  sekélyen Miután az örökzöldek levelei télen is élnek, lélegeznek, fotoszintetizálnak, vizet is igényelnek, tehát bármilyen furán hangzik is, öntözni kell őket, méghozzá októbertől folyamatosan, és minden alkalommal, amikor nem fagyott a talaj. Különben a lombozat szárad, pereg. Cikk ajánlat: A tuják télen is szomjasak

A tujákat sokféle gombabetegség fenyegeti, különösen amiatt, hogy manapság enyhék a teleink, és a gombák szaporítóképleteit nem gyéríti a hideg időjárás. A gombabetegségek szintén levélszáradáshoz, tűhulláshoz vezetnek. Az előbbiekben szó volt a vízhiányról, de a túl magas talajvíz, a rossz vízelvezetésű talaj szintén hozzájárul, hogy a tuja megfertőződjön a gyökerén keresztül is. A legveszélyesebb fitoftóra a gyökereken keresztül fertőzi meg a növényt. A fertőzött tujától legjobb mielőbb megszabadulni, gyökeresük kiásni, sőt a talaját lecserélni, mert a kórokoz spórái sokáig jelen maradhatnak a talajban. Az erősen fertőzött részektől meg kell szabadulni, meg kell semmisíteni. Szintén a gyökereket támadja meg a fuzárium, amely hajtásszáradáshoz, majd a teljes növény kiszártadásához vezet. Leginkább a rossz kondícióban lévő növényeket támadja meg.

tujasor

Az ilyen tujasor már a múlté!

Védekezés- megelőzés

Valójában egyetlen hatékony módszer a növényt jó kondícióban tartása, ami nem más, mint a megfelelő tápanyagellátás és a rendszeres öntözés, a napfény biztosítása. Ha a törzs felől kifelé terjed, valamint az alsó ágaktól felfelé a száradás a tuján, az minden esetben vízhiányt, fényhiányt, esetleg tápanyaghiányt jelez.

Az örökzöldek magnézium igényesek. A magnéziumhiányos tuja is sokszor olyan tünetet produkál a levélzet alsó szintjén, mintha ki akarna száradni.

Megelőzésképpen ne feledkezz meg az őszi és a kora tavaszi lemosópermetezésről sem.

Az elhalt ágakat mielőbb le kell vágni az 5-10 cm-es egészséges résszel együtt .Az ágakat azonnal össze kell gyűjteni és kidobni.

A sövényként tartott tuját, ha metszed, utána azonnal gombaölő szerrel kell permetezni.

Nyugati tuja helyett ajánljuk

Ha most telepítenél tuját, válassz a gombabetegségeknek ellenálló keleti tuját. Bár a keleti tuja nehezen szaporítható ivartalanul, és a díszfaiskolában az átültetést is lényegesebben rosszabbul viseli el, mint a sekély és bojtos gyökerű a nyugati tuja fajták, de sokkal ellenállóbb pl. gombabetegségekkel szemben, és a hazai klímát is jobban viseli, ezért feltétlenül ajánlott kerti alkalmazása a tujakedvelők számára.

Ha minden kötél szakad helyettesítsd a tuját a jól metszhető babérmeggyel. Másik jó helyettesítő növény a korall berkenye, amelynek friss, új hajtásai pirosas színűek.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa