Kiszárad a tujám! Mit tegyek?

Kiszárad a tujám! Mit tegyek? Vágd ki! Hangzik a szakemberek rövid tanácsa. Azonban gondolkozzunk pozitívan! A tünetek kialakulása megelőzhető.

boróka tarkadíszbogár

Fotó: macroadventures.com.

A tuján gyakran megjelenő barna foltok, a pusztulás, száradás jeleit gyakran egy olyan rovarfaj okozza, amelyért pár éve a rovargyűjtők még a horvát tengerpartig is leutaztak. Ez a boróka tarkadíszbogár. Magyarországon a boróka tarkadíszbogár (Lamprodila festiva) első példányát 1999-ben találták meg a barcsi ősborókásban. Budapesten egészen 2012 nyaráig nem bukkant fel. 2013 tavaszán azonban már több száz példány rajzását is megfigyelték. A bogár a legyengült tujákat támadja meg. Lárvái a kéreg alatt rágják a fa tápanyagszállító háncsszövetét. Teljes kifejlődésük után pedig kirágják magukat a tujából, és a röpnyíláson át kiröpülnek. A tuján megfigyelhető tünetek: bronzos elszíneződés a leveleken, a száradás jelei eleinte csak egyes ágakon, kis lyukak a törzsön. Végül a tuja teljes elszáradása.

röpnyílás

Ezen a röpnyíláson át röpül ki a boróka tarkadíszbogár. Fotó: macroadventures.com.

Miután a KöM 2001/13-as rendelet 50.000 forint értéket tulajdonított a fajnak, védetté nyilvánítva azt, védekezésképpen nem volt más hátra, mint a tuják jó állapotban tartása, szakszerű gondozása, ellenálló fajok, fajták beszerzése, illetve a búcsú a tujáktól. Szerencsére ezen az időszakon már túl vagyunk! 2016 júliusán eltörölték ezt a szabályozást, és azóta a boróka tarkadíszbogár már kártevőnek minősül, és megkezdődhetett ellene a védekezés.

Így védekezz a boróka tarkadíszbogár kártétele ellen

A védekezés sajnos nem egyszerű. Permetezéssel védekezni csak rajzási időben lehet , mivel nincs olyan lárvák ellen ható szer, amely felszívódna a fás részbe. A védekezést tovább nehezíti, hogy a bogarak rajzása elhúzódó, így tavasztól-őszig bármikor megjelenhetnek, és kárt okozhatnak a kifejlett példányok!

Ráadásul a szakemberek azt mondják, hogy valójában nincs hatékony kemikália még a kifejlett rovarok ellen sem, ezért például sok faiskolában és magánkertben nem marad más megoldás, mint kivágással gátat szabni a kártevők terjedésnek.

tuja száradása

A boróka tarkadíszbogár kártétele tuján. Fotó: vniisubtrop.ru

Manapság egyre kevesebb tuját telepítenek emiatt a kártevő miatt. Valójában egyetlen hatékony módszer a növényt jó kondícióban tartása, ami nem más, mint a megfelelő tápanyagellátás és a rendszeres öntözés, a napfény biztosítása. Ha a törzs felől kifelé terjed, valamint az alsó ágaktól felfelé a száradás a tuján, az minden esetben vízhiányt, fényhiányt, esetleg tápanyaghiányt jelez.

A tuják kondicionálására ajánljuk az Organit magnézium lombtrágyát a kertlap Kertészet Webáruházból. Ugyanis az örökzöldek magnézium igényesek. A magnéziumhiányos tuja is sokszor olyan tünetet produkál a levélzet alsó szintjén, mintha ki akarna száradni. A tuja kórozóinak a mangánhiány is kedvez, ezért ha a mikroelemekkel dúsított Organit Magnézium lombtrágyát használsz,  amely mangánt is tartalmaz (1,2 g/l), biztosíthatod a kedvező kondíciót, és ellenállóvá tehet a tuját.  Az új ültetésű 1- 1,5 méteres tujára 10 liter 1%-os töménységű lombtrágya oldatot permetezz!

Miután az örökzöldek levelei télen is élnek, lélegeznek, fotoszintetizálnak, vizet is igényelnek, tehát bármilyen furán hangzik is, öntözni kell őket, méghozzá októbertől folyamatosan, és minden alkalommal, amikor nem fagyott a talaj. Különben a lombozat szárad, pereg. Ajánljuk figyelmedbe a 75 literes faöntöző zsákot, amely a kertlap Kertészeti Webáruházban kapható. Könnyen kezelhető, csöpögtető öntözési megoldás fákhoz. Segítségével erőteljes, egészséges facsemetéket és fákat nevelhetsz.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!