Kerttervezés házilag

Már ősszel törhetjük a fejünket, hogy milyen legyen a kertünk jövőre, szépítünk-e, újítunk-e valahol. Hozzuk még egy kicsit közelebb a természetet mesterséges világunkhoz. Eljött a tervezések, álmodozások ideje.

A romantikus kert

A romantikus kertet sokan egyszerűen gondozatlannak ítélik, pedig kellemes lehet a rendezetlennek, vagyis természetesnek ható kert látványa, jobb lehetőség kínálkozik pihenésre, ábrándozásra, gondolkodásra. Sokszor nem is tudjuk magunkat elengedni, nem tudunk ellazulni egy katonásan rendezett, “steril” kertben, ahol az ember attól fél, hogy rossz helyre teszi a lábát, kárt csinál minden mozdulatával, vagy talán maga nem illik az összképbe.

kerttervezés

A természethű kertet is céltudatosan kell kialakítani, előre meg kell tervezni. Az ilyen kert nem attól természetes, mert ellepi a gyom, derékig ér benne a gaz. Már egy fehérre festett kerítés a ráboruló rózsákkal megállásra készteti az arra járót. Reméljük, nem azért hogy hazavigyen magának egy szakajtónyi rózsát.

fehér kerítés

A kert színei; Költözzünk a szabadba!

A kertbe csempészhetünk formális elemeket is, pl a nyírott sövényt. A kényelmes kerti ülőalkalmatosság követelmény. Lehet, hogy ősszel olcsóbban beszerezhető.  Kívánatos elem a madáretető, a pergolák, lugasok. És már el is jutottunk a futónövényekhez.

nyírt sövények

Játék a nyírt sövényekkel, amivel az útvesztő hangulatát lehet idézni, és nincsak egy rejtett zug a jó beszélgetséhez.

A talaj és a mikroklíma kínálta lehetőségek

A Kertkialakításnál a legfontosabb talán az, hogy ne borítsuk be kertünket egyenletesen televényes földdel, hanem az e célra kijelölt, déli kitettségű, napos helyeken hagyjunk sovány, homokos, másutt köves talajt. Tegyük mindezt úgy, hogy ezek a területek szervesen illeszkedjenek lakókörnyezetünkhöz, és a kert mikroklímájához. Gondoljunk a napsütötte dombocskákra, a falak környékére, a kerítés tövére. A száraz, napos területeken helyet kaphatnak a mediterrán kerteket idéző növények, az árnyékos, nedves területek a dús aljnövényzetű erdőket idézheti. A különböző jellegű mesterségesen kialakított növénytársulásokat gyepes rétek köthetik össze.

Benapozott, mediterrán jellegű kertrész

A jó minőségű talaj- , a bőséges öntözés lehetősége, és a megfelelő mikroklíma a romantikus kertkialakítás alapfeltétele. A terméskövekkel kirakott sétaút, amely egy meghitt pihenőhöz vezet, elmaradhatatlan.

kerti út

Pihenőhelyhez vezető kerti út

A futónövények szerepe

Futónövények remekül mutatnak a pergolákon, falakon, mindenféle támaszokon. Ne csak a vadszőlőben gondolkodjunk, gyönyörű virágos növényekben is gyönyörködhetünk így, pl. kék virágú iszalag, sarkantyúka, inkaliliom társaságában.

A falak mentén remekül mutatnak a “klasszikus” és igénytelen futónövények, amelyek árnyékot adó, hűs klímát teremtenek, kiszűrik a zajt. Az örökzöld borostyán télen nem csak üdítő látvány, hanem még hőszigetelőként is funkcionál. A futónövények pl. a vadszőlő megvédik az építményt az időjárás viszontagságaitól, a falra csapódó esőtől, a napfény, a fagy káros hatásától. Sőt a házfalak nedvesedését is gátolják, mert vízfelvételükkel folyamatosan szárítják a talajt. Bár a vegetációs időszakban sok rovar talál itt menedéket, de épp emiatt idecsalogatják a madarakat, így a természetes egyensúly helyreáll, és nem kell attól félnünk, hogy nyaranta bogár- és póközönben lesz részünk.

kerti tó

Romantikus kertrész pihenőterekkel, pavilonnal, futónövényekkel, kerti tóval.

Élővíz

A romantikus kertből elmaradhatatlan valamilyen vízfelület. Ha nincs kerti tó, lehet csobogó, mini szökőkút, madáritató. Valamelyik biztosan megvalósítható.

Ha nagyobb terület áll rendelkezésünkre, akár lapos partú tavacska létrehozásában is gondolkodhatunk, ahol vízi, mocsári növényekkel tovább bővíthetjük kertünk növénypalettáját. Tavunk otthont ad a békáknak, szitakötőknek, igaz a szúnyogoknak is. Ám ne feledjük, hogy a rovarok odavonzzák a sünöket, gyíkokat, madarakat. Vagyis a természet itt is megteszi a magáét. A tavacska azért ne a ház közelében, az ablak alatt húzódjék, mert ez több szempontból is előnytelen. Tó helyett vízzel teli tálakat, edényeket is elhelyezhetünk, ha kertünk állatvilágát is gazdagítani szeretnénk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa