30. hét

Július 30. gonoszjáró nap. Ha ezen a napon a gyümölcsfát fejszével megkopogtatják, kipusztul – tartják, leglábbis így tartják Baranyában és Bánátban.

július 31. Ernő napja. Ez a nap is népi időjós nap. Ha esik, akkor enyhe tél következik.Majd jön az augusztus. Augusztus hónap elnevezését Augustus Octavianus római császárról kapta, és azért lett ez is 31 napos, mint a július, mert a császár legalább ugyanannyi napot akart, mint amennyi a Julius Caesarról elnevezett hónapban van.
A hónap régi magyar elnevezése Kisasszony hava, vagy Szűz hava, mely egyben utalás a hónap asztrológiai jegyére és az augusztusi Mária-ünnepre, Nagyboldogasszony napjára. Ősi magyar nevén pedig az Újkenyér hava volt, mely a kerti munkák – vetés, ültetés, metszés, szüretelés sokszínűségével tűnik ki.

Egész évi kertészkedésünk eredményei ebben az időszakban válnak leginkább láthatóvá kiskertünkben, viszont egy vérbeli kertész legnagyobb öröme mi más lenne, mint egy új növény, egy új élet létrehozása, melyre az egyik legalkalmasabb időszak július vége és augusztus első fele.

Mindehhez természetesen hozzájárulnak a szomszédoktól, barátoktól, vagy külföldi nyaralásunk során zsákmányolt zsákmányolt lecsípett növényi részek életre keltése és meghonosítása kiskertünkben.

A nyári szezon jellemző vegetatív (ivartalan) szaporítási módja a szárdugványozás, azon belül is a zöld-, illetve félfás hajtásdugványozás. Zölddugványozás
Fontos, hogy az idén kifejlődött, életerős és fertőzésmentesen egészséges hajtásokkal dolgozzunk, melyek kissé már keményebbek, úgynevezett félfás állapotban vannak. Természetesen számos növény esetében a zsengébb, puha és nedvdús hajtások is alkalmasak úgynevezett zölddugványozásra, de ezek sokkal érzékenyebbek a körülményekre, magas és egyenletes hőmérsékletet, állandó nedvességet és magas páratartalmat igényelnek.
A nedves és párás környezet elengedhetetlen a vágásfelületen kialakuló kallusz képződéséhez, melyből – ha ügyesek voltunk – hamarosan előtörnek az új, önálló növényke első gyökerei.
Az 5-12 mm-es dugványt egy levél vagy nódusz alatt fél centivel, egyenes vágással metsszük le az anyanövényről, majd a metszlap fölötti leveleket távolítsuk el (ily módon könnyebben felmelegszik talajuk), ollóval felezzük, vagy ritkítsuk meg, ezzel is csökkentve a párologtatását.
Mártsuk a frissen metszett dugványt gyökereztető hormonba (alfa-naftil-ecetsav), ami általában por állagú és biztosabbá, gyorsabbá teszi a gyökérképződést. A dugványok talaja legyen jó vízelvezetésű, durva szemcsés homokkal kevert talaj, de perlitet is keverhetünk bele lazításképpen, majd ültetőfa segítségével 1-3 cm mélyen belehelyezve tömörítsük a talajt a tövéhez.
Az első öntözővízbe érdemes gyenge gomba- és baktériumölő szert keverni. Helyezzük a növényeket árnyékos helyre, és ideiglenes fényáteresztő takarással biztosítsunk számukra magas páratartalmat, ügyelve az esetleges befülledés elkerülésére. Ügyeljünk rá, hogy talajuk sohase száradjon ki! Szinte minden cserje, tűlevelű és kúszónövény szaporítható ily módon, érdemes kísérletezni vele.

Már a szabadföldbe vetett sárgadinnye is érni kezd a melegebb fekvésű helyeken, érdemes a leválasztás előtt térdre borulni és csak a könnyen leváló, erősen illatos terméseket szedni. Sárgadinnye 1.; Sárgadinnye 2.

A palántázott görögdinnye is javában szedhető, érettségének külső jegyei: a hamvas púderszerű bevonat a héjon, melyet nehéz körmünkkel megkarcolni, a sárgulva száradó tartó kacs, a földdel érintkező héj határozottan sárga színe, a termés reggel nem harmatos, valamint tenyérrel való ütögetésre tompa, mély rengő hangot ad. Szintén szedésre inspiráló jel, ha a száron a terméstől néhány centiméteres szakaszon a finom, szőrös bevonat eltűnik.  Mindezek felismerésének fontosságát az is indokolja, hogy a görögdinnye nem utóérő gyümölcs! Cikk ajánló: Mag nélküli görögdinnye

Javában teremnek a nyári tökök. Öntözésükre figyeljünk! Sekélyen elhelyezkedő gyökérzete miatt a csillagtök a legvízigényesebb. Ezt követi a spárgatök, a cukkini. A laskatök öntözés nélkül is jól termeszthető.

Amennyiben ősszel is szeretnénk spenótot szüretelni, 1-2 héten belül feltétlenül vessük el szabadföldbe.

Itt az ideje a tűlevelű és örökzöld sövények metszésének, melynek során a növények tetején és két oldalán fejlődött hajtásokat pár cm-rel kurtítsuk meg, alakítsuk a kívánt formára. Sövények

Kovács László Zoltán
kovlazol@gmail.com

cukkini

Tartsd velünk a kapcsolatot, iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás