Madame Pompadour kedvence, a kerti jácint

A bódító illatú jácint a tavasz egyik legszebb virága, nemhiába volt Madame Pompadour kedvence. Több ezer fajtája meghódította a világot.

jácintok

A keleti vagy kerti jácint (Hyacinthus orientalis) őshazája Kis-Ázsia, Irak, Irán, Szíria. Hazánkba török özvetítéssel lerülhetett. „Hiaczintos” néven Calepinus latin-magyar szótára említi. A Hyacinthus nemzetség sok faját más nemzetségekbe sorolták, így gyakorlatilag a Hyacinthus orientalis az egyetlen faja, amely viszont sokféle hibrid szülője.

A jácint hagymás évelő, zömök hajtási a földfelszín alatt maradnak. A jácint rendkívül mérgező, 3-7 cm átmérőjű hagymája évről évre folyamatosan növekszik és belülről mindig újabb pikkelyekkel gyarapszik. A virágzóképes hagymák 1–3 db virágzati szárat (tőkocsányt) fejlesztenek, rajtuk fürtvirágzat fejlődik, 30–40 vagy akár 80 db virágharanggal. Illóolaját a parfümipar és az aromaterápia is hasznosítja. Egy liter olaj kinyeréséhez 6000 kg virágra van szükség! A sötétzöld illóolaj illata csak hígításban kellemes, terápiás felhasználásához 5%-os hígításban alkalmazzák. Sokan úgy tartják, hogy jó hatással van az idegrendszer működésére, jó közérzetet biztosít. A parfümipar számára Dél-Franciaország egyik ismert termesztőkörzete.

hajtatott jácint hagymák

Cserépben és vágott virágként forgalomba kerül. Az egyszerű és dupla virágú, szinte fajtánként más-más illatú kertészeti fajták mintegy 400 éves múltra tekintenek vissza. A hódító törökök, 2. Mohamed és Szulejmán is a szép kertek rajongója volt. Nyugat európai diplomaták közvetítésével a törököktől került a jácint a tulipánnal együtt Európába. 1562-ben Mathias de l’Obel (1538-1616) a páduai botanikus kertben (A világ első botanikus kertje!) tett látogatása során már említi. A telt virágú fajtákról 1612-től számolnak be. Bár a tulipán mindig elsőbbséget élvezett, 1670-től több fajtanevet is említenek a szakemberek. George Voorhelm holland virágkereskedő már 244 telt virágú és 107 szimpla virágú fajtát sorol fel katalógusában. A jácint népszerűségét fokozta, hogy Madame de Pompadour kedvence volt. 1759-ben a Madame számára nem kevesebb, mint 200, télen is virágzó jácintot neveltek üvegházakban. Megjelentek a jácint termesztésével, szaporításával foglalkozó leírások. 1806-ban az angol Curtis’ Botanical Magazin csodálatos telt és féltelt fajtákról számol be, amelyeket Haarlem külvárosában termesztenek. A nemesített változatok színei kék, fehér, halványsárga, rózsaszín, málnapiros vagy lila. A francia forradalom azonban visszahozta a szimpla virágú fajták divatját. 1826-ban Berlin, ahová Hollandiából importáltak virághagymákat, a haarlemi termesztők riválisaként lépett meg. A berlini üstökös fénye azonban a századfordulóra kihunyt, mert a termesztőterületeket felszámolták, hogy a terjeszkedő város számára házakat építsenek.

tulipán és jácint

A jácint nem csak egyszerűen fagytűrő, hanem fejlődéséhez kimondottan szüksége is van hideghatásra, túl meleg klímájú vidékeken nem él meg. Napos vagy félárnyékos fekvést, humuszban gazdag, jó vízvezetésű talajt kíván. Azonban túlzottan nedves talajban hagymái könnyen rothadásnak indulhatnak. Hagymáját nem kell fölszedni, évekig ugyanazon a helyen maradhat. Elvirágzás után, akárcsak a tulipánok esetében, ne vágd le,  hagyd, hogy magától, szép lassan visszahúzódjon. Ugyanis a hagymája ilyenkor fejlődik, így biztosíthatod a jövő évi erőteljes virágzást. A növény hagymáit szeptemberben, vagy esetleg októberben érdemes elültetni. A tavasszal vásárolt előnevelt példányokat virágzás után ültesd ki a kertbe.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra