Kamélia Távol-Keletről

Kiknek ajánljuk a kaméliát? Akik megfelelő körülményeket tudnak biztosítani számukra a kertben, mert a fává, bokorrá növekedő örökzöld növény egyes fajai/fajtái kiültethetők kertbe. Azoknak is ajánljuk, akik kertjének talaj nem megfelelő, mert sokuk dézsás növényként díszíthetnek, Végül ajánljuk azoknak is, akik megfelelően megválasztott helyen szobanövényként kívánják nevelni.

Camelia japonica

A kamélia származása és leírása

Ezek a pompás, mélyzöld lombú, örökzöld cserjék, 4-6, néha 10m-re is megnövő fák, Kelet-Ázsiában őshonosak. Koreában már i.e. 1200-ban az esküvők dísze volt a kamélia, mint a hosszú együvé tartozás és hűség jelképe. A dísz-kaméliát Távol-Keletről valószínűleg német, angol és portugál kereskedők hozták be Európába a XVI. illetve XVII. század környékén.

A teafélék családjába tartozó mintegy 30 nemzetség egyike a kamélia (Camellia). A nemzetséget 1735-ben Linné nevezte el George Kamel tiszteletére kaméliának. A jezsuita misszionárius a Fülöp-szigetek flóráját tanulmányozta, és 1706-ban hunyt el. Ide tartozik a közönséges teacserje is (C. sinensis).

A több mint 200 kamélia faj rózsaszerű virágokat hoz, amelyek színe az elefántcsonttól a kagyló rózsaszínen át a ragyogó karmazsin vörösig változik. A virágok nem csak színben, hanem nagyságban és formában is változatosak. Előfordulnak szimpla szirommal, dupla szirommal, fodros szélű szirommal és még sok más variáns ismert. A virágok erőteljesen, bőven fejlődnek, azért az európai díszkertek legkedveltebb dísznövénye lett.

Számos hibridjének mindegyike négy alapfajta keresztezéséből származik: C. japonica, C. sansqua, C. reticulata és C. saluenensis. A leggyakoribb fajta a C. japonica. Minden változatban előfordul szimpla és dupla szirmú, piros, lila, rózsaszín és fehér színekben. Ma több mint 3000 fajtája és hibridje van termesztésben. Ha szobanövényként vagy dézsás növényként nevelik, a virágzási időszaka januárra vagy februárra esik, kerti növényként pedig márciusban-áprilisban virágzik.

Camelia japonica 'Red Rose'

Camelia japonica ‘Red Rose’

A kamélia gondozása, tartása

A mi klímánkon dézsás vagy cserepes növényként tartható. A cserepes kaméliát is jó szerkezetű, mészmentes talajban kell nevelni. Virágzása időszakában ne bolygassuk, ne érintsük virágait, és főleg ne ültessük át a növényt. Helyváltoztatásra, mozgatásra nagyon érzékeny. 6 hetente kell tápoldatozni a vegetációs időszakban, de nem kell tápoldatozni július vége után, mert ez a bimbók leeséséhez vezethet. Rendszeresen kell öntözni, párásítani, szűrt napon tartani. Nem szereti a magas hőmérsékletet, de a túl sötét helyet se.

A kamélia fény- és hőigénye

A kamélia nedves, mérsékelt klímát igényel a fejlődéshez. Tavasszal vidd ki fényárnyékos, jó szellőző, de nem huzatos, inkább védett helyre. Az edzett, hidegtűrő fajoknak könnyű a nevelése, a -10 és -20 0C körüli hőmérsékletet is elviselik. A kamélia számára alapvetően a mérsékelt hőmérséklet ideális. Hosszú nappalra van szüksége a bimbóképződéshez, de alacsony hőmérsékletet és rövid nappalt igényel a virágzáshoz. A kaméliák a félárnyékot kedvelik. Kerüljük a magasabb hőmérsékletű helyeket és a közvetlen napfényt.

A kamélia talajigénye

A kamélia eredetileg erdei növény, sem a túl kötött, sem a túl laza talajt nem szereti. A humuszban gazdag, morzsalékos, jó vízgazdálkodású, savanyú talaj (pH 4,5-6 optimum) a legmegfelelőbb számára. A magasabb pH szintet nem viseli el még akkor sem, ha fejlődésének egyéb feltételei megfelelőek. Ha kint tudod tartani, a cserjét nem ajánlott túl mélyre ültetni, mert gyökérzete érzékeny és lassan nő. Amennyiben hidegtűrő a kaméliánk, mindenképpen ajánlott télen a talajt takarni, hogy megóvjuk a növényt a kifagyástól.

Cameliia japonica 'Oki no Nami'

Cameliia japonica ‘Oki no Nami’

A kamélia öntözése

A kaméliákat különös gonddal öntözzük, ugyanis a túlöntözés vagy a gyökerek kiszáradása a rügy elrugáshoz vezethet. A cserepes növények meghálálják, ha levelüket két öntözés között vízzel permetezzük.

A kamélia metszése

A kaméliákat az aktív fejlődés időszakában, tavasszal, közvetlen virágzás után kell visszametszeni, hogy serkentsük az újabb virágképződést. A műveletet még akkor kell elvégezni, mielőtt az új bimbók megjelennének, ez egyben az elvirágzott részek eltávolítását is jelenti.

A kamélia tápanyagellátása

A műtrágyázás, vagy tápoldatozás mindenképpen indukálja a virágképződést. Például melegházban N:P:K 30:10:10, kerti fajoknál 33:11:11, 10:6:8 komplex műtrágya használata javasolt .

A kamélia szaporítása

Szaporítása ősszel magról, bujtással, oltással oldható meg. A minimálisan 2 rüggyel rendelkező dugványok gyökereztetése nehézkes és időigényes (átlagban 2 hónap), kivéve, ha gyökereztetőport is használunk. Ilyenkor a szaporítóközeg 1 : 1 arányban összekevert virágföld és perlit. Vágjunk félbe egy ásványvize üveget, a drénnyílással ellátott alját töltsük meg a földkeverékkel, vágjunk le egy friss kaméliahajtást, vágjunk belőle 10 cm-es dugványokat, az alsó leveleket távolítsuk el, és csak a két felső levelet hagyjuk meg, mártsuk mindegyiket gyökerezőporba, négy dugványt szúrjunk a talajba, öntözzük be, borítsuk rá az palack tetejét, amit ragasztószalaggal rögzíthetünk, tegyük világos helyre három hónapra. Majd ültessük a begyökeresedett dugványokat külön 20 cm átmérőjű cserépbe. A kiültetésre akkor kerülhet sor, ha az edényt teljesen behálózzák a gyökerek.

kamélia a kertben

A kamélia virágzása

A kamélia igazi télikerti növény, de nevelhetjük átriumban, nappaliban vagy kertben, védett helyre ültetve. A megfelelő hely kiválasztásával meghosszabbítható a virágzási periódus. A kamélia virágzása szabályozható. A téli pihentetés nyári virágáradatot eredményez.

Kamélia teleltetése

Hűvös, világos (rásegíthetsz teljes spektrumú LED lámpás megvilágítással), helyen kell teleltetni. A nem hideg tűrő kaméliák melegházban, télikertben, lépcsőházban nevelhetők minimum 7-13 0C hőmérsékleten. A cserepes szobanövények számára télen a 8-12 0C-os hőmérséklet legjobb. Nyáron kint lehet, de a kinti környezethez fokozatosan kell szoktatni.

Kamélia betegségei

Gyakran kell ellenőriznünk a növényt, hogy megvédjük a káros rovaroktól, mert előszeretettel telepednek meg rajtuk a takácsatkák, pajzstetvek és a különféle gombabetegségek is csúnya elváltozásokat okozhatnak, el is pusztíthatják a növényt. Túl öntözésnél kirohadhat a gyökérzet. A levélkártevők ellen a legegyszerűbb vegyszermentes védekezés, ha 1 rész alkohol (denaturált etilalkohol) – 3 rész víz 1 liternyi oldatához 2-3 evőkanál folyékony szappant adunk, és szivaccsal lemossuk a leveleket.

cserepes kamélia

Kamélia, mint szimbólum

A kaméliának több jelentést is tulajdonítottak már: egyes kultúrák szerint a piros virágú kamélia a belső értéket szimbolizálja, a fehér virágú pedig szeretetreméltóságot fejez ki, míg más leírások szerint csodálatot, tökéletességet, férfiak számára szerencsét jelent. Festőket, költőket és írókat is elvarázsolt a kamélia, nem tudni, hogy a növény szépsége, vagy csak a köré fonódott misztikum ihlette meg a művészeket. Valószínűleg mind kettő, hiszen mindenkit elbűvöl, ha a közelében jár. Talán az egyik legismertebb mű, amely a növényhez fűződik: Alexander Dumas: “A Kaméliás hölgy” című regénye, ahol a főszereplő nő mindig egy csokor kaméliát tartott magánál, mert allergiás volt az erős virágillatokra, és a kamélia legtöbb fajtája illat nélküli.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil