Káposztafélék vetése és palánátázása

Február közepén-végén már vetheted palántának a káposztafélék magjait.

Mielőtt szóba jönne a káposztafélék vetése, palántázása, határozzuk meg, hogy mik a káposztafélék. A keresztesvirágúak családjából (Brassicaceae) a káposztafélék nemzetségébe (Brassica) tartozó fajok. Hidegtűrő zöldségfélék, vitaminokban, ásványi sókban és étrendi szempontból hasznos rostanyagokban gazdagok. Tápértékükről itt olvashatsz: Mostoha sorsú káposztafélék

Az első évben fejet, a második évben magszárat, illetve becőtermést fejlesztenek. Virágjuk a keresztesvirágúakra jellemzően két pár keresztben álló szirom-, illetve csészelevélből áll, és sátorozó fürtöt alkot. A káposztafélék közül a legnagyobb mennyiségben hazánkban a fejeskáposztát, kelkáposztát, bimbóskelt, karalábét és a karfiolt termelik.

káposztafélék

Káposztafélék vetése

4-6 hét alatt előnevelheted a palántákat. A korai fajták vetése február közepén-végén optimális, ami történhet sejtes vetőtálcába vagy szaporítóládába. A sejtes vetőtálca egyik előnye, hogy egy sejtbe egy mag kerülhet, és nem kell tűzdelni a palántákat. Szaporítóládába szórva vagy sorba is vethetők a magok. Ilyenkor a lombleves palántákat egyenként edénybe kell ültetni, jó vízgazdálkodású, humuszban gazdag (pl. komposzttartalmú) talajba. Ne feledd, ha vetést könnyítő drazsírozott magokat használsz, ezek vízigénye magasabb, hiszen az elvetett magról a csírázáshoz lekell áznia ennek a külső buroknak!

A káposztafélék palántáinak gondozása

18-20 0C szükséges a csírázáshoz, szikleveles állapotban 14-16 0C a megfelelő számukra, lombleveles állapotban 16-18  0C -on ajánlott tartani őket. Borús időben, meleg hatására gyorsan megnyúlnak a palánták, különösen szikleves stádiumban. A palántanevelése általában fűtés nélküli fólia alatt végezhető a legsikeresebben. A kiültetést megelőző napokban adott foszfordús tápoldat sokat segíthet a kiültetett növények gyökeresedésében.

A palántákat kiszoktatás, edzés után április elején ültetheted ki előkészített ágyásba, 40 x 40 cm-es térállásban. Kiváló előnövényei a paradicsomnak. Hőigényük optimális esetben13 0C. Vigyázat! A mínusz körüli vagy  a tartós, napokon keresztüli 7-8 0C alatti hőmérséklet hatására magszárba szökkennek, különösen a karalábé és a kínai kel egyes fajtái.

Általában elmondhatjuk, hogy jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba valók, vízigényesek, egyenletes vízellátásra van szükségük, különösen a karalábé repedésének elkerülésére. Napos helyre valók.

káposzta palánták

Káposzta palánták sejtes vetőtálcában.

Fajtaajánlat

Korai kiültetéshez kora, hajtatásra alkalmas fajtákat kell választani!

Ajánlott fejes káposzta fajták – júniusi óriás, harmat

Ajánlott vöröskáposzta fajták – Szentesi vörös és Topáz

ajánlott kelkáposzta fajták – rakéta, futár

ajánlott karalábé fajták  – szentesi kék, szentesi fehér, vagy a középkorai Superschmelz,

Ha a kissé nagyobb odafigyelést igénylő karfiol termesztésre adnád a fejed, olyan fajtát válassz, amely esetében a fejre boruló leveleknek köszönhetően szép fehér marad a fej. Ilyenek a tavaszi termesztésre alkalmas az Early snowball, Snowball.

További cikkek káposzta témában

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por