Kaktuszok, pozsgások ápolása

Ne gondoljuk, hogy a kaktuszok, pozsgások a hanyagoknak való, abban a hitben, hogy még csak öntözni sem kell őket!

Bár a szukkulens   kaktuszok , és pozsgásnövények a száraz sivatagok –félsivatagok növényei, hazájuk Közép –és  Dél- Amerika, a pozsgásoké Afrika déli része, ők is törődést igényelnek, sőt, ha tudatában kell lennünk, hogy megszokott szobanövényeinktől eltérően kell őket ápolni.

Legfontosabb számukra a sok fény, szoktatással a tűző napot is jól elviselik, kitűnő helyük van napsütötte déli ablakban, de még szebbek lesznek töviseik, és bővebb a virágzásuk, ha késő tavasztól- kora őszig a szabadban teljes napfényen tudjuk őket nevelni. Alkalmas erre déli fekvésű ablakpárkány, terasz, erkély, kert, akik már nagyobb gyűjteménnyel rendelkeznek, építhetnek kedvenceiknek téli kertet vagy hobbi növényházat, ez utóbbiaknál is ügyeljünk a növényház tájolására lehetőleg reggeltől –délutánig érje a nap.

Pyrrhocactus megliolii

Másik sarkalatos pont a teleltetés. A pozsgások –kaktuszok télen 5-10 fokos világos helyen érzik jól magukat, ilyenkor egészen novembertől-márciusig ne öntözzük őket, ez a pihenés időszaka, ilyenkor van a virágindukció, és a jó teleltetésen múlik a jövő évi bőséges virágzás. A teleltető helyiség lehet ablakköz, lépcsőház, veranda, de egy világosabb pince is.

Öntözésük: Az öntözést március közepén kezdjük meg kis adagokkal, és permetezéssel, ahogy kikerülnek növényeink a telelő helyiségből, növényházban természetesen a jobb fény és hő viszonyok miatt, már február végén kezdhetünk óvatosan öntözni. Májustól –augusztusig már hetente egyszer bő víz adagokkal lehetőleg alulról felszívatva öntözzük kedvenceinket, havonta egyszer 1 ezrelékes tápoldatot is keverjünk az öntöző vízbe. Augusztustól csökkentsük az öntözések számát, és október elejétől már ne öntözzük növényeinket, azokat teljesen száraz talajjal vigyük ismét a telelőbe.

Megnyúlt alakot akkor vesznek fel a pozsgások, ha kevés fény (ősz-tél) mellett melegben tartják őket (+15 és az fölött) és még vizet is kapnak. — Az őszi – téli vízmegvonással és hűvös helyen való teleltetéssel “kényszeríthetők” pihenésre-telelésre.

Átültetésük akkor szükséges, ha a növény kinőtte a cserepet legalkalmasabb erre a kora tavasz, korai virágzású fajoknál / Mammilaria/az átültetést tegyük virágzás végére. Átültetésre műanyag edényeket használjunk és speciális kaktusz föld keveréket, mely jó vízáteresztő. Összetevői: homok, perlit, ásványi kőzetek, tőzeg, Florasca- B virágföld, de ma már kész keverékek is kaphatóak.

Növényvédelem: Teleltetés után kora tavasszal szükséges rovar és gomba ölőszerekkel egyszer vagy kétszer kezelni kedvenceinket, hogy megelőzzük, vagy leküzdjük az esetleges kártevőket, kórokozókat. A növény védőszereket gazdaboltokban beszerezve az eladó utasításait betartva körültekintően használjuk!

Ha ezeket az apró trükköket felhasználjuk pozsgásaink nevelésében minden évben bő virágzással és erőteljes  növekedéssel hálálják meg kedvenceink gondoskodásunkat!

Tillandsia ionantha x mackoyana

A cikk szerzője: Horváth Ferenc Kertészmérnök, Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete elnöke

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil