Kaktuszok, pozsgások ápolása

Matucana madisoniorum albifloraNe gondoljuk, hogy a kaktuszok, pozsgások a hanyagoknak való, abban a hitben, hogy még csak öntözni sem kell őket!

Bár a szukkulens   kaktuszok , és pozsgásnövények a száraz sivatagok –félsivatagok növényei, hazájuk Közép –és  Dél- Amerika, a pozsgásoké Afrika déli része, ők is törődést igényelnek, sőt, ha tudatában kell lennünk, hogy megszokott szobanövényeinktől eltérően kell őket ápolni.

Legfontosabb számukra a sok fény, szoktatással a tűző napot is jól elviselik, kitűnő helyük van napsütötte déli ablakban, de még szebbek lesznek töviseik, és bővebb a virágzásuk, ha késő tavasztól- kora őszig a szabadban teljes napfényen tudjuk őket nevelni. Alkalmas erre déli fekvésű ablakpárkány, terasz, erkély, kert, akik már nagyobb gyűjteménnyel rendelkeznek, építhetnek kedvenceiknek téli kertet vagy hobbi növényházat, ez utóbbiaknál is ügyeljünk a növényház tájolására lehetőleg reggeltől –délutánig érje a nap.

Pyrrhocactus megliolii

Notocactus warasiiMásik sarkalatos pont a teleltetés. A pozsgások –kaktuszok télen 5-10 fokos világos helyen érzik jól magukat, ilyenkor egészen novembertől-márciusig ne öntözzük őket, ez a pihenés időszaka, ilyenkor van a virágindukció, és a jó teleltetésen múlik a jövő évi bőséges virágzás. A teleltető helyiség lehet ablakköz, lépcsőház, veranda, de egy világosabb pince is.

Pterocactus tuberosusÖntözésük: Az öntözést március közepén kezdjük meg kis adagokkal, és permetezéssel, ahogy kikerülnek növényeink a telelő helyiségből, növényházban természetesen a jobb fény és hő viszonyok miatt, már február végén kezdhetünk óvatosan öntözni. Májustól –augusztusig már hetente egyszer bő víz adagokkal lehetőleg alulról felszívatva öntözzük kedvenceinket, havonta egyszer 1 ezrelékes tápoldatot is keverjünk az öntöző vízbe. Augusztustól csökkentsük az öntözések számát, és október elejétől már ne öntözzük növényeinket, azokat teljesen száraz talajjal vigyük ismét a telelőbe.

Pygmeocereus bylesianusÁtültetésük akkor szükséges, ha a növény kinőtte a cserepet legalkalmasabb erre a kora tavasz, korai virágzású fajoknál / Mammilaria/az átültetést tegyük virágzás végére. Átültetésre műanyag edényeket használjunk és speciális kaktusz föld keveréket, mely jó vízáteresztő. Összetevői: homok, perlit, ásványi kőzetek, tőzeg, Florasca- B virágföld, de ma már kész keverékek is kaphatóak.

Növényvédelem: Teleltetés után kora tavasszal szükséges rovar és gomba ölőszerekkel egyszer vagy kétszer kezelni kedvenceinket, hogy megelőzzük, vagy leküzdjük az esetleges kártevőket, kórokozókat. A növény védőszereket gazdaboltokban beszerezve az eladó utasításait betartva körültekintően használjuk!

Ha ezeket az apró trükköket felhasználjuk pozsgásaink nevelésében minden évben bő virágzással és erőteljes  növekedéssel hálálják meg kedvenceink gondoskodásunkat!

A cikk szerzője: Horváth Ferenc Kertészmérnök, Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete elnöke

Tillandsia ionantha x mackoyana

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás