Illóolajjal a szúnyogok ellen

Mielőtt bárki azt hinné, hogy a „természetes” anyagok egyben egészségesek is, ki kell ábrándítani! Legproblémásabbak az allergiás reakciók. Illóolajos vagy azok egyes hatóanyagait tartalmazó szerekkel nem árt kis bőrfelületen próbát végezni, még akkor is, hiszen az illóolajokkal szembeni allergiás érzékenység minden embernek más és más. Bár az allergizáló olajoknak utána lehet keresni a neten, de előfordulhat, hogy veszélytelennek tekinthető szerek is kiváltanak allergiás reakciót egyesekben.

szúnyog

Amennyiben háziszerek alkalmazása mellett döntesz, fokozattan résen kell lenni. Sose használj tömény illóolajat, mert csúnya, nehezen gyógyítható bőrgyulladások alakulhatnak ki. Gyermekeknek allergizáló, kismamáknak abortív hatásuk miatt nem javasolt az illóolajos szerek alkalmazása.

Azt is tudni kell, hogy a „természetes” szerek egyben azt is jelentik, hogy kevésbé hatékonyak (gyengédek), ezért ne várd el egyiktől sem, hogy száz százalékosan érvényesül hatásuk. A természetes rovarűzők erőssége, ha ezt feltüntetik a leíráson, gyakorlatilag a hatóidő hosszát jelenti. Egy erős rovarűző jóval hosszabban hat sok másnál. Ha bármilyen szeren azt olvasod, hogy a távol tartja a szúnyogok 80%-át, még mindig ott az a fránya 20%, amely megcsíphet, és akár betegséggel is megfertőzhet.

Városi legenda, hogy a vanília szúnyogűző hatású, míg az Indiában kipróbált méhviasz és petróleumzselé keverékéhez adagolt 1%-nyi fokhagyma olaj hatékonysága bizonyított, azonban egyéb hátrányai miatt mégsem használatos.

Cikk ajánlat: Rovarűzés, szúnyogriasztás természetesen

Hatásos illóolajok, amelyeket az EPA regisztrált (United States Environmental Protection Agency), a több gyógynövényben (pl. indiai citromfű – Cymbopogon citratus, citromillatú muskátli, vagy a kakassarkantyú) is előforduló citronellal, amelynek hatása jellemzően rövid, és a citromos eukaliptuszban (Corymbia citriodora) található para-menthane3,8-diol  (PMD). Ezeket a hatóanyagokat tartalmazó készítményeket ajánljuk azoknak, akik szeretnének természetes eredetű, hatásos készítményt használni. Malar J. 2011; 10(Suppl 1): S11. Published online 2011 Mar 15. doi:  10.1186/1475-2875-10-S1-S11.

indiai citromfű

Indiai citromfű

A citromos eukaliptusz (Eucalyptus citridoria) szintén citronellalt is tartalmazó illóolajának viszont 6-8 órás szúnyogűző hatását bizonyították laboratóriumi kísérletek. Ebben az esetben a szúnyogűző hatás az illóolaj para-menthane3,8-diol (PMD) tartalmának köszönhető. Egy készítmény akkor hatékony, ha PMD tartalma legalább 20%. Figyelem! A PMD egyeseknél allergizáló hatású! Megállapították azt is, hogy az egyiptomi szúnyog ellen hatástalan! A PMD a citromos eukaliptusz illóolajában csak „szennyező” anyagként fordul elő, az illóolaj kinyerését szolgáló vízgőz desztilláció maradékában található nagyobb mennyiségben. Ki is mutatták, hogy a desztilláció maradék sokkal hatékonyabb magánál az illóolajnál. Bár a citronellal, ami a citromos eukaliptusz illóolajának is alkotórésze, szintén hatásos, gyorsan elillan. Malar J. 2011; 10(Suppl 1): S11. Published online 2011 Mar 15. doi:  10.1186/1475-2875-10-S1-S11.

citromos eukaliptusz

Citromos eukaliptusz

A szúnyogriasztót ne úgy használd, mint egy parfümöt! Ne a bőrödre kend, hanem párologtasd az illóolajat!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa