Illóolajjal a szúnyogok ellen

Mielőtt bárki azt hinné, hogy a „természetes” anyagok egyben egészségesek is, ki kell ábrándítani! Legproblémásabbak az allergiás reakciók. Illóolajos vagy azok egyes hatóanyagait tartalmazó szerekkel nem árt kis bőrfelületen próbát végezni, még akkor is, hiszen az illóolajokkal szembeni allergiás érzékenység minden embernek más és más. Bár az allergizáló olajoknak utána lehet keresni a neten, de előfordulhat, hogy veszélytelennek tekinthető szerek is kiváltanak allergiás reakciót egyesekben.

szúnyog

Amennyiben háziszerek alkalmazása mellett döntesz, fokozattan résen kell lenni. Sose használj tömény illóolajat, mert csúnya, nehezen gyógyítható bőrgyulladások alakulhatnak ki. Gyermekeknek allergizáló, kismamáknak abortív hatásuk miatt nem javasolt az illóolajos szerek alkalmazása.

Azt is tudni kell, hogy a „természetes” szerek egyben azt is jelentik, hogy kevésbé hatékonyak (gyengédek), ezért ne várd el egyiktől sem, hogy száz százalékosan érvényesül hatásuk. A természetes rovarűzők erőssége, ha ezt feltüntetik a leíráson, gyakorlatilag a hatóidő hosszát jelenti. Egy erős rovarűző jóval hosszabban hat sok másnál. Ha bármilyen szeren azt olvasod, hogy a távol tartja a szúnyogok 80%-át, még mindig ott az a fránya 20%, amely megcsíphet, és akár betegséggel is megfertőzhet.

Városi legenda, hogy a vanília szúnyogűző hatású, míg az Indiában kipróbált méhviasz és petróleumzselé keverékéhez adagolt 1%-nyi fokhagyma olaj hatékonysága bizonyított, azonban egyéb hátrányai miatt mégsem használatos.

Cikk ajánlat: Rovarűzés, szúnyogriasztás természetesen

Citronella

Hatásos illóolajok, amelyeket az EPA regisztrált (United States Environmental Protection Agency), a több gyógynövényben (pl. indiai citromfű – Cymbopogon citratus, citromillatú muskátli, vagy a kakassarkantyú) is előforduló citronellal, amelynek hatása jellemzően rövid, és a citromos eukaliptuszban (Corymbia citriodora) található para-menthane3,8-diol  (PMD). Ezeket a hatóanyagokat tartalmazó készítményeket ajánljuk azoknak, akik szeretnének természetes eredetű, hatásos készítményt használni.

indiai citromfű

Indiai citromfű

Citromos eukaliptusz

A citromos eukaliptusz (Eucalyptus citridoria) szintén citronellalt is tartalmazó illóolajának viszont 6-8 órás szúnyogűző hatását bizonyították laboratóriumi kísérletek. Ebben az esetben a szúnyogűző hatás az illóolaj para-menthane3,8-diol (PMD) tartalmának köszönhető. Egy készítmény akkor hatékony, ha PMD tartalma legalább 20%. Figyelem! A PMD egyeseknél allergizáló hatású! Megállapították azt is, hogy az egyiptomi szúnyog ellen hatástalan! A PMD a citromos eukaliptusz illóolajában csak „szennyező” anyagként fordul elő, az illóolaj kinyerését szolgáló vízgőz desztilláció maradékában található nagyobb mennyiségben. Ki is mutatták, hogy a desztilláció maradék sokkal hatékonyabb magánál az illóolajnál. Bár a citronellal, ami a citromos eukaliptusz illóolajának is alkotórésze, szintén hatásos, gyorsan elillan.

citromos eukaliptusz

Citromos eukaliptusz

Teafa olaj:

A teafaolaj egy természetes illóolaj, amelyet az Ausztráliában őshonos ausztrál teafa (Melaleuca alternifolia) leveleiből nyernek. Az ausztrál őslakosok évszázadok óta használják gyógyászati tulajdonságai miatt. A teafaolaj jól ismert fertőtlenítő, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól, így számos bőrápoló és testápoló termék népszerű összetevője. A teafaolaj fő hatóanyaga a terpinen-4-ol, amely antimikrobiális hatásáért felelős. Azt találták, hogy hatékonyan küzd számos baktérium, gomba és vírus ellen, beleértve azokat is, amelyek pattanásokat, korpásodást, lábgombásodást és gombás fertőzéseket okoznak. A teafaolajat gyakran helyileg használják ezen állapotok kezelésére.
A teafaolaj antimikrobiális tulajdonságai mellett gyulladáscsökkentő hatásairól is ismert. Segíthet csökkenteni a bőrgyulladással, például rovarcsípésekkel, kiütésekkel és enyhe bőrirritációkkal kapcsolatos bőrpírt, duzzanatot és viszketést.
A teafaolajat jellemzően hígított formában használják, mivel higítatlanul használva irritálhatja a bőrt. Keverhető hordozóolajokkal, például kókuszolajjal vagy jojobaolajjal, mielőtt felvinné a bőrre.

teafa

Ausztrál teafa

További illóolajok

Borsmenta olaj: A borsmentaolaj erős illata segíthet távol tartani a szúnyogokat. Hígíthatja vízzel és permetezheti a bőrére, vagy keverje össze hordozóolajjal, például kókuszolajjal, és alkalmazza helyileg. Cikk ajánlat: Borsmenta a gyógyászatban

Levendula olaj: Míg a levendula olaj nyugtató tulajdonságairól ismert, szúnyogriasztó tulajdonságai is vannak. A szúnyogok elriasztására használhat levendula illóolajat vagy ültess levendulát a kültéri lakóterületek köré. Cikk ajánlat: Kevés olyan sokoldalú gyógynövényünk van, mint a levendula

Neem olaj: A neemolaj a neemfa magjából származik, és rovarriasztó tulajdonságokkal rendelkezik. Alkalmazható helyileg vagy vízzel keverve, és permetezve a területre a szúnyogok elriasztására. CIkk ajánlat: NeemAzal vagy Neem olaj?

A szúnyogriasztót ne úgy használd, mint egy parfümöt! Ne a bőrödre kend, hanem párologtasd az illóolajat! Ne feledd, hogy bár ezek a természetes riasztószerek bizonyos mértékig hatékonyak lehetnek, hatékonyságuk változhat, és előfordulhat, hogy nem nyújtanak olyan tartós vagy megbízható védelmet, mint a vegyi alapú riasztószerek. Ezenkívül egyes természetes riasztószerek, az illóolajok bőrirritációt vagy allergiás reakciókat okozhatnak egyes egyéneknél, ezért a széleskörű használat előtt mindig érdemes bőrtesztet elvégezni.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa